Recepten

Vlamingen zijn Bourgondiërs, zo beweert men. Niet alleen zijn ze geboren met een baksteen in de maag, ze houden van gemoedelijk tafelen, of het nu gaat om verfijnde gerechten of klassiekers. Tegenwoordig –te oordelen aan het succes van kant-en-klare maaltijden– gaat men er een beetje van uit dat koken veel inspanning vereist, maar ik probeer geregeld het tegengestelde te bewijzen.

Hieronder vindt u een aantal recepten, waarvan sommige een onderdeel vormen van mijn zelfopgelegd Homarus-project (cfr. de aankondiging).

Vergeet vooral niet: de belangrijkste voorwaarde voor een geslaagd recept, is de versheid (en de kwaliteit) van de ingrediënten. Beter een rauw stuk zalm met een weinig peper en zout erover verstrooid, dan een volgens de regels gebakken en proper gegarneerde maar verstreken tonijn, waar zelfs de kat haar neus voor zou ophalen.

Oh, en voor ik het zou vergeten: Convert measures of ingredients for cooking & more is een handige tool voor de conversie van het Amerikaanse cup-systeem naar de grammen van het metrisch systeem.

per kookboek of kok

Rose Levy Beranbaum (The Cake Bible, The Pie & Pastry Bible)

Bo Friberg (The Professional Pastry Chef)

Homarus

Nigella Lawson

Giorgio Locatelli

Jamie Oliver (Jamie’s Ministry of Food)

Stéphane Reynaud (A propos Bistro, Van het varken)

John Torode (Rund)

per gerecht

Brood

Cake en taart

Cupcakes & Muffins

Koekjes en klein gebak

Pasta en pizza

Andere recepten

Confituur