witloof mee hesp in den oven

Let vooral op die oven. Sinds we terug een oven hebben, plan ik de komende weken regelmatig een overgerecht te maken. Komende week komt mijn eigen pizza-recept aan de beurt, vandaag hadden we –op Tessa’s uitdrukkelijke verzoek– Chicons au gratin.

Een recept dat ik 2002 ergens van internet heb gehaald (ik weet dat het in 2002 was, want op mijn afdruk staat 10/8/2002, 1:11:15PM): Hesperolletjes met witloof in kaassaus. Goed voor 4 personen –en als het op dit heilzaam voedsel aan komt, bestaat ons gezin volgens mijn madam uit mínstens vier personen.

hespedinges in den oven hespedinges in den oven

 • 8 stronken witloof
 • 8 sneeën gekookte ham
 • 200g milde kaas (naar keuze —ik heb gewoon dezelfde geraspte kaas gebruikt als hieronder nodig; 320g in totaal)
 • halve liter melk
 • bloem
 • 100g geraspte kaas
 • muskaatnoot
 • peper en zout

Smelt een flinke klont boter en bak het witloof hierin aan tot het licht bruin is aan alle kanten, draai het vuur laag, zet het deksel op de pan en laat zachtjes gaarsudderen. Maak ondertussen een blonde roux met boter en melk, laat even inkoken en smelt hierin stukjes gesneden kaas, kruid met wat peper en zout en wat muskaatnoot.

Wikkel elke stronk witloof in een snee gekookte hesp en schik deze in een ovenschotel, schekn de kaassaus erover en werk af met geraspte kaas. Plaats in een voorverwarmde oven van 200° gedurende ongeveer 25 minuten tot er een mooi lichtbruin korstje ontstaat.

(In onze nieuwe oven was dit een combinatie van microgolf 360W en hete lucht 200°, gedurende 20 minuten; achteraf nog vijf minuten onder de gril voor de korst.)

Terwijl de schotel in de over gaarde, heb ik aardappelen gestoomd in water waaraan wat gember was toegevoegd (in de pel, twee aardappelen per persoon). De aardappelen werden geplet, mits toevoeging van dragon, boter, olijfolie, en peper en wat look dat ongeveer anderhalve minuut heeft meegestoomd.

Smakelijk!

4 gedachtes over “witloof mee hesp in den oven”

 1. Mijn absoluut favoriete gerecht aller tijden. Ik kan mij daar echt ziek in eten.

  De truuk om te verkomen dat je saus gaat schiften of “bollekes krijgt” bij dit gerecht is trouwens je witloof volledig laten afkoelen vooraf. Ik kook mijn witloof wegens minder vet en het kookvocht gebruik ik in de bechamel, halfom met melk. De saus is wat lichter dan.

 2. ik wil vooral ook die patatjes eens komen proeven (en laten proeven door M die geen voorstander is van aardappel in de / met schil) !

 3. ik gebruik prei. volgens sommigen is dat heiligschennis, maar volgens mij moet het de allerlekkerste combiné ooit zijn. zoals i. maak ik mijn saus deels met het kookvocht.

 4. Ewel, ‘gypsy’, ik vind dat ook, van die prei. Dat brengt mij op gedachten.

  Koken lijkt mij inderdaad een alternatief als je het kookvocht daarna gebruikt, maar er gaat toch niets boven lekker gekarameliseerde prei of dito witloof. Veel boter gebruik ik daar overigens niet voor.

Reacties zijn gesloten.