crumble van rabarber en aardbeien

Terwijl wij een paar maanden van de Vlaemsche aardbodem verdwenen, werd niet alleen gans onze tuin opgekuist, er werden ook andere ‘voorzieningen’ aan toegevoegd. Zo kunnen wij ondertussen genieten van tomaten, bloemkool, diverse kruiden, sla, en… rabarber. Maar wat doet ge in godsnaam met rabarber. Ik ben geen fan van rabarberconfituur –al ga ik er binnenkort wel maken– maar ik kan ten zeerste een rabarbartaart op prijs stellen.

Edoch, niets zo makkelijk als een crumble –zowat het enige dessert dat ik Tessa de laatste tien jaar heb weten klaarmaken. Minimale moeite voor een gegarandeerd succes. De basis voor ons recept komt –zoals vaak– van Smitten Kitchen: Strawberry-Rhubarb Crumble.

kokeneten kokeneten

Benodigdheden

Gebruik gerust de cupmaten, teaspoons en tablespoons. Enkel voor patisserie moeten uw hoeveelheden exact zijn, maar de gewone lekkernijen maakt u gerust uit de losse pols klaar. Lepels en kopjes voor de keuken vindt u gemakkelijk in de Hema of bij Dille en Kamille bijvoorbeeld –en waarschijnlijk zelfs in het grootwarenhuis. Iets moeilijker is het voor de stick boter: in Amerika ligt dat overal in de rekken, maar hier moeten we omrekenen. 1 zo’n stick is gelijk aan 4 ounces ofte 115 gram.

Deel 1: de crumble

De crumble is niet meer dan een toplaag die over een hoop verse ingrediënten gaat. Veel bloem, een beetje suiker en een kwak boter: klassiek.

 • 150g (1 1/3 cup) bloem
 • 1 tsp bakpoeder
 • 3 tblsp kristalsuiker
 • 3 tblsp rietsuiker
 • de zest van 1 limoen
 • 115g (1 stick) boter, op kamertemperatuur

Deel 2: de vulling

 • 1 1/2 cup rabarber (ongeveer drie stengels)
 • 4 cups aardbeien (ongeveer twee bakjes)
 • het sap van 1 limoen
 • 1/2 cup suiker
 • 1/2 cup bloem
 • een snuifje zout

kokeneten kokeneten

Zo gemaakt

Voor de crumble smijt u alle ingrediënten in één kom, en kneed u alles flink door elkaar met de vingers (niet de handpalmen). Het resultaat is een kruimelige (dus losse) hoeveelheid deeg. Zet in de koelkast tot u het nodig hebt.

De zest(e) is de buitenkant van een citrusvrucht. Er bestaat een speciaal zest-mes, zo met vier oogjes naast elkaar, waarmee u net de goede dikte van de schil kan verwijderen. Snij het resultaat nog verder fijn voor het aan de andere ingrediënten toe te voegen.

Verwarm de oven voor op 190°C.

Voor de vulling: het gemakkelijkst voor de cupmaten van de vruchten, is om zo’n Pyrex maatbeker te gebruiken (zie foto bovenaan). Daarop staan niet alleen de metrische hoeveelheden, maar ook de Amerikaanse maateenheden vermeld. Voor wie enkel over een maatbeker in metrisch eenheden beschikt, is het handig om weten dat 4 cups ongeveer met 1 liter overeen stemmen.

Pel de rabarber, en snijd de stengel in stukjes van zo’n 1-2 cm. Verwijder de kroontjes van de aardbeien, en snij ze in vieren. Ik had net niet genoeg aardbeien, dus ik heb er nog een appel bij gesneden. Gooi dat allemaal –liefdevol– in een diepe taartvorm, en strooi er de suiker en de bloem over. Doe er het sap van de limoen en het snuifje zout bij en meng dit voorzichtig met de hand.

Strooi er vervolgens het kruimeldeeg over uit, en bak dit in 40 tot 50 minuten –tot de korst mooi goudbruin ziet, en het fruit netjes ligt te borrelen.

Zowel warm als koud overheerlijk –en laat zich graag vergezellen door wat zure room of slagroom.

Smakelijk!

4 gedachtes over “crumble van rabarber en aardbeien”

 1. Owmaaihot, ik smaak dit door gewoon naar de foto’s te kijken, waarvoor dank! Wij aten overlaatst (in Parijs) crumble met kersen/krieken, ook zo degoutant lekker.

 2. vroeger aten wij thuis wel een rabarber(compote) ipv appelmoes bij bv worstjes en puree
  of als dessert: rabarber (+ beetje suiker want blijft toch wel zuur) in een kom met wat stijfgeklopt eiwit over en dat in de oven (snel klaar en ook lekker)

 3. You read my mind. Ik had vorige week rabarber in huis gehaald om een crumble te maken (en ook een berichtje over te schrijven) maar het is er nog van gekomen. Ik maakte de crumble altijd met een mengeling van rode vruchten maar in Engeland hebben we er één met rabarber geproefd en we waren allebei op slag verkocht. Ik zal eens uw recept uitproberen. Merci!

Reacties zijn gesloten.