Omgekeerde ananascake

Wij zijn geabonneerd op een bio-fruitabonnement, dat we wekelijks bij het afhaalpunt (onze slager) mogen afhalen. Soms zit daar fruit bij waar we niet zo tuk op zijn, zoals avocado, maar ook dat weten we altijd wel te verwerken –of weg te geven. Deze week zat er een ananas in de tas (het rijmt nog ook), en ik wou daar best wel eens een dessert met bereiden.

Pineapple Upside-Down Cake, vond ik in Bo Fribergs The Professional Pastry Chef. Als u geen cakefan bent, kan u altijd een Tarte Tatin proberen als alternatief.

Er gaat een beetje werk aan vooraf –maar niet overdreven veel– en de cake moet zo’n 40-45 minuten in de oven. Reken op een uurtje of twee om ze van begin tot eind te maken, inclusief een tiental minuten afkoeltijd.

Benodigdheden

Voor het pocheervocht

 • 1 liter water
 • 450 g kristalsuiker
 • een halve citroen, in 4 partjes gesneden
 • 5 ml (1 koffielepel) vanille-extract

Voor de vulling

 • 170 g ongezouten boter
 • 285 g blonde (lichtbruine) suiker
 • 1 verse ananas (ongeveer 450 g vruchtvlees)

Voor het cakebeslag

 • 100 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
 • 200 g kristalsuiker
 • 2 eieren
 • 10 ml (2 koffielepels) vanille-extract
 • 275 g bloem voor gebak
 • 12 g (1 eetlepel) bakpoeder
 • 210 ml melk op kamertemperatuur

Ananascake 'tatin' Ananascake 'tatin'

Zo gemaakt

Smelt de boter, en meng er de blonde suiker onder. Giet het mengsel in de cakevorm (van zo’n 25 cm diameter). Zet opzij.

Doe alle ingrediënten voor het pocheervocht in een sauspan, en breng aan de kook.

Schil ondertussen de ananas, let erop dat alle oogjes verwijderd worden. Snij de ananas in schijfjes van zo’n halve centimeter dik. Verwijder de harten uit de schijfjes (bijvoorbeeld met behulp van een koekjessnijder).

Leg de schijfjes in het pocheervocht, breng het opnieuw aan de kook, en zet dan het vuur op halfzacht. Pocheer tot de ananas net een beetje zacht begint te worden, zet dan de pan van het vuur, en laat de ananas afkoelen in het vocht. Tracht de ananas steeds zoveel mogelijk onder water te houden, om verkleuring te voorkomen.

Ananascake 'tatin' Ananascake 'tatin'

Terwijl de ananas afkoelt, maakt u het cakebeslag.

Klop de boter op, samen met de suiker, tot ze zacht en crèmig wordt. Voeg één voor één de eitjes toe, en vervolgens ook het vanille-extract. Klop nog een goede minuut door.

Zeef het bakpoeder en de bloem, en voeg dat in twee keer –alternerend met de melk– toe aan het mengsel. Meng voorzichtig, en niet te lang.

Verwarm de oven voor op 190°C.

Leg de mooiste ananasschijf in het midden van de cakevorm (op het suikermengsel), en snijd de andere doormidden. Schik de halve schijfjes rond de centrale schijf, en leg eventuele overschot dubbel.

Giet het cakebeslag over de ananas. De boter van het suikermengsel kan naar boven komen, dat vormt geen probleem voor het bakken. (Vooral niet proberen mengen met het beslag.)

Ananascake 'tatin'

Als uw cakevorm niet hoog is (zoals in mijn geval), is de kans reëel dat de karamel over de rand zal borrelen. Dat geeft geen probleem voor de smaak, maar u zorgt er misschien beter voor dat de karamel onder de vorm kan opgevangen worden. (Tenzij u graag de oven schoonmaakt.)

Bak de cake gedurende zo’n 45 minuten. Doe de caketest vanaf een minuut of 30-35.

Verwijder uit de oven, en laat een tiental minuten afkoelen in de cakpan. Ga dan met een mes langs de randen, en keer de cake om op een bord.

Eet de cake warm!

Ananascake 'tatin'

Smakelijk!
(Heerlijk met een bolletje ijs!)

3 gedachtes over “Omgekeerde ananascake”

 1. Goh, avocado … zo lekker! Misschien hebben jullie gewoon nog geen goede receptjes uitgeprobeerd! Lusten jullie geen versgemaakte guacamole? Of een slaatje van babyspinazie of rucola met avocado? Ik wil gerust enkele heerlijke receptjes doorsturen als jullie geinteresseerd zijn. (Ik geef toe dat ik vroeger ook geen fan was.)

 2. Avocado? vroeger ook geen fan van maar nu stevast onderdeel van mijn ‘desingersalad’ (even leentjebuur gespeeld bij Jamie Oliver voor het woord maar het past wel vind ik): gemengde sla van bij de fruitboer (ik weet het: ’t is duurder maar veel verse slascheuten allerhande en geen afval en nooit teveel – ze stellen ze trouwens zelf samen hun slamix, zodat ze steeds weten dat alle ingrediënten vers zijn), halfgedroogde tomaatjes tussen en lepeltjes rijpe avocado. soms voeg ik ook nog pijnboompitten, stukjes verse tomaat, komkommer, … toe, afhankelijk van wat ik liggen heb / waar ik zin in heb. Dressing bestaat uit de kruidige olie van de halfgedroogde tomaatje (ook van bij de groenteboer) en beetje balsamico. Lekker!

Reacties zijn gesloten.