Boekenpost

Gisteren bracht de postbode voorwaar twee pakjes uit Amazonië. Het tweede bevatte een gratis Pocket die ik mocht ontvangen naar aanleiding van een actie waaraan ik onbewust had deelgenomen. Helaas betreft het een Franse vertaling van een oorspronkelijk Engels werk (*zucht*), niettemin: het is de geste die telt. (Het is niet het boek op de foto dus, maar wel Peter James, Comme une tombe ofte Dead Simple.)

Het eerste ‘pakje’ werd geleverd terwijl ik onder de douche stond (en Tessa nog thuis was), en bevatte maar liefst drie kookboeken van aanzienlijk formaat. Ik leg er even een pocket naast ter referentie.

Boeken

Bouchon van Thomas Keller, wiens The French Laundry Cookbook in 1999 bijzonder enthousiast werd onthaald, en waaruit ik toch al meer dingen heb klaargemaakt dan ik nu nog vermoedde. The French Laundry is het eerste restaurant dat Keller opende en gaat gebukt onder drie sterren in de Guide Michelin. The French Laundry opende in 1994, en in 1998 opende Keller een paar huizen verder Bouchon, een meer bistro-geïnspireerd restaurant (ofte bouchon, zoals men dat in Lyon heet). Bistro is tegenwoordig weer geheel in de mode, deels omdat de mensen vermoeden dat er minder tijd kruipt in de bereiding van het voedsel. Yeah, right.

Het tweede boek is The Pie and Pastry Bible, van Rose Levy Beranbaum, van wie ik al The Cake Bible in huis had gehaald. Een naslagwerk, waarin Beranbaum opnieuw niet alleen recepten heeft geschreven, maar tevens uitleg geeft bij het hoe en waarom van die recepten. Het is geen boek dat u koopt voor de mooie prentjes (er staan amper foto’s in), maar voor de grondigheid. Goed voor een kleine 700 pagina’s.

Het derde is The Professional Pastry Chef, van Bo Friberg. Friberg is mij geheel onbekend, maar wat ik al in zijn boek heb gelezen, spreekt mij enorm aan. De ondertitel, Fundamentals of Baking and Pastry, laat vermoeden dat het ook als handleiding wordt gebruikt, en het moet gezegd, de man gaat uiterst grondig tewerk. Goed voor een dikke 1000 pagina’s, met ook hier slechts een paar zeldzame foto’s. Het kost ‘amper’ 30 pond, en het ziet ernaar uit dat dit zeer goed besteed geld is. Ik heb er ten andere meteen een dessert uit gemaakt (zie volgende post).

Een gedachte over “Boekenpost”

Reacties zijn gesloten.