homarus 2: varkensgebraad

Eerder had ik u gewaarschuwd dat ik ‘iets’ ging doen met het Homarus triumviraat waarvan o.a. de basis en het product deel uitmaken. Het verslag van mijn eerste experiment verschijnt binnenkort op Het Project, over het tweede leest u alvast hier.

Varkensgebraad (het product, p. 228): geloof het of niet, maar ik had nog nooit varkensgebraad klaargemaakt. En het is nochtans verschrikkelijk eenvoudig.

Benodigdheden: boter (en olijfolie), peper en zout, en (verrassing!) varkensgebraad (ik had een stuk van 500gr).

Dep het vlees droog, en bestrooi het met peper en zout. Omdat ik het bij de hand had, heb ik er ook nog wat harissa bijgevoegd, maar met peper en zout hebt u meer dan voldoende.

varkensgebraad varkensgebraad

Verwarm een klont boter en een scheut olijfolie in een pan (de creuset in mijn geval). Als de vetsoffen beginnen te sissen (maar niet bruin zien), voeg er dan het varkensgebraad aan toe. Schroei het vlees aan alle kanten dicht, zodat het bloed mooi in het vlees blijft en het daar vochtig houdt.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.

Eenmaal dichtgeschroeid, zet u het vlees in een (ook voorverwarmde) braadslee of –in mijn geval– met de braadpan (zonder deksel!) in de oven. In het boek stond 35 minuten voor 600gr, maar afhankelijk van de dikte van het stuk vlees kan dat gerust minder zijn. In ons geval volstonden 20 minuten ruimschoots. Schep regelmatig (elke tien minuten) wat braadvocht over het vlees zodat de bovenkant niet uitdroogt.

En dat is alles. Terwijl dat in de over staat te garen, hebt u nog ruim de tijd om groenten (bij ons waren het sluimererwten) en (bijvoorbeeld) quinoa klaar te maken. Smakelijk!

varkensgebraad

4 gedachtes over “homarus 2: varkensgebraad”

 1. Dankzij deze post op je blog heb ik me er ook aan gewaagd en je hebt gelijk: gemakkelijk en lekker! Waarom heb ik dat niet eerder klaargemaakt? Dank je wel om me over de streep te trekken!

 2. Heb het zonet zelf klaargemaakt , als verassing tegen dat mijn vrouwtje thuis kwam .
  Het is zeer goed gelukt .
  Het gebraadje was 1kg , heb dit in 2 gesneden , in de pan buiten kanten wat aangebaken met varkensvleeskruiden en nadien 1 uur in de oven , waarvan 50 minuten op 180° en de laatst 10 minuten op 200° en alle +/- 10 minuten het vocht bovenop geschept zoals boven beschreven .
  Ik heb gescoord bij mijn vrouwtje !
  Smakelijk .

 3. Thanks ik ga er nu aan beginnen voor morgen (zondag) Tis mijn 1 ste keer dat ik het maak zodus hopelijk lukt het 😉

Reacties zijn gesloten.