Tarte Tatin (RLB)

Wreed gemakkelijk om te maken, zo’n Tarte Tatin. Ik had het eerder al (drie jaar geleden) op de wijze van Homarus geprobeerd, maar ik was ook benieuwd naar de versie van Rose Levy Beranbaum. Dit was het tweede dessert, zondag, en ze was zo populair dat ik de twee overblijvende stukjes enkel kon achterhouden omdat ik ze later nog aan de twee jarigen wou geven.

Desgewenst kan u er ook kaneel bijvoegen, maar dit is nu al het tweede recept dat ik probeer, en geen van beide vermeldt kaneel. Voel u vrij om te experimenteren.

Benodigdheden

  • 1 portie ongebakken korstdeeg (volg dit recept, op het bakken na)
  • een flinke kilo (gekuiste) stevige appelen zoals Golden Delicious
  • 16g citroensap
  • 100g kristalsuiker
  • 56g ongezouten boter

Tarte Tatin door Bruno Bollaert

Zo gemaakt

Schil de appelen, haal het klokhuis eruit, en snijd ze in vieren of –als ze heel groot zijn– in acht; zorg dat u een flinke kilo hebt. Doe de appelen in een kom met de suiker en het citroensap, en meng alles goed dooreen. Laat 30 minuten tot een uur rusten.

Giet het mengsel door een grote (punt)zeef, en laat even uitlekken. Doe het opgevangen vocht samen met de boter in de pan waarin u de taart gaat maken (zorg dat de pan in de oven kan). Verwarm op een halfhoog vuur, tot het flink begint te bubbelen. Roer dan af en toe, en haal van het vuur zodra de vloeistof amberkleurig karameliseert (iets eerder als u ook zo’n gietijzeren Creuset pan gebruikt).

Schik de appelstukken in de pan, met de bolle kant naar de panrand. Wees voorzichtig: zorg ervoor dat u de karamel niet met de vingers aanraakt, want die is gloeiend heet. Het geeft niet als de appelen iets boven de panrand uitsteken, die zakken nog wat bij het koken.

Tarte Tatin door Bruno Bollaert

Zet een deksel op de pan, en zet een tiental minuten op een halfhoog vuur. Haal dan het deksel van de pan, overgiet de appelen met het vocht dat opborrelt, en laat nog wat verder op het vuur staan, tot de appels bijna zacht geworden zijn. Haal dan de pan van het vuur, en laat even afkoelen (maximaal een half uurtje).

Verwarm de overn voor op 220°C.

Druk de appelen (bijvoorbeeld met een schuimspaan) voorzichtig wat aan, zodat er geen gaten tussen de appelstukken zijn.

Haal het uitgerolde deeg uit de koelkast, en snijd het op een diameter die een flinke centimeter groter is dan de diameter van de pan. Leg het deeg voorzichtig op de appelen, en vouw de overschot langs de rand binnen in de pan. Snij een viertal verluchtingsgaatjes in het deeg (gewoon met een breed mes even prikken).

Bak gedurende een half uur in de oven, tot de korst goudbruin ziet. Haal uit de oven, en laat een tiental minuten afkoelen. Leg een (vuurvast) bord op de pan (zorg ervoor dat het bord groter is dan de pan), en draai het boeltje om. Voila: een tarte tatin.

Tarte Tatin door Bruno Bollaert

Smakelijk!

Een gedachte over “Tarte Tatin (RLB)”

  1. IK HEB HELEMAAL GEEN TIJD OM TAARTJES TE BAKKEN, MILJAAR!
    (maar ’t ziet er wel lekker uit – bezorg me maar eens een stukske ;))

Reacties zijn gesloten.