Tien jaar stilte doorbroken

Voor het eerst in tien jaar heeft buurman mij nog eens rechtstreeks aangesproken. Zelfs buurvrouw liet enige klanken aan haar keel ontvlieden, al waren die niet noodzakelijk rechtstreeks aan mij gericht. Het ging als volgt.

Om 15u had ik een afspraak ergens te lande. Rond 14u30 kijk ik even of de plaats voor de poort vrij is, en begeef ik mij richting badkamer om mijn tanden te poetsen. Een ongelukkige zet, want als ik een paar minuten later opnieuw naar buiten kijk… staat er vanzelfsprekend een wagen voor de poort geparkeerd. Tada!

Dingdong, daar is de 101, en op het moment dat het voertuig op de takelwagen zou worden geplaatst, komt de eigenares haar wagen claimen. Je m’en fous éperdument of dat ding getakeld wordt of niet, als ik weg kan ben ik al lang content. (Een tip: er hangt een bel aan mijn voordeur. Een tweede tip, insgevallend u wat timide bent, kan u een briefje met uw gsmnummer erop goed zichtbaar achter uw voorruit plaatsen.)

Als ik de poort open om weg te rijden, staat buurvrouw haar beklag te doen bij de agent. Dat het wel grof is dat ik dat voertuig laat takelen, hoor ik nog, maar zo gauw ze mij ziet loopt ze weg. Om een halve minuut later in het zog van buurman hemzelve opnieuw buiten te komen.

“Het is grof”, herhaalt hij buurvrouws aantijgingen tegen eenieder die hem zou willen aanhoren –een verzameling die zijn vrouw bevat, de eigenares van de wagen die mogelijks net bij hem kwam buitengestapt, en ook een beetje de meneer van de takelwagen die zijn lach nauwelijks kan inhouden en mij een vettige knipoog toestuurt. De agent doet wijselijk alsof hij heel druk bezig is papieren in te vullen.

“En moet ik u ne keer wat zeggen,” vraagt buurman dan maar aan mij. Een geheel retorische vraag overigens, want hij gaat meteen door. “Wanneer gaat ge ne keer uw dakgoot laten repareren?! Hé? Hé! Het is een schande voor de buurt!”

Voilà, en met deze wijze woorden heeft buurman een tienjarige stilte doorbroken. Zou hij, de volgende keer wanneer ik hem op straat tegenkom opnieuw zijn wijsheid met mij delen? Of gaat hij mij wederom gewoon voorbij, met het gelaat in een gepijnigde plooi getrokken om het onvermijdelijke van de nauwelijks merkbare knik in mijn richting? Of wendt hij tijdig zijn blik naar het trottoir, vol beate droefnis en een beetje ontgoocheld omdat hij mij die dag niets nieuws te leren heeft? Of is de wijsheid zo delicaat dat hij de woordkeuze opnieuw aan zijn advocaat overlaat?

10 gedachtes over “Tien jaar stilte doorbroken”

 1. Ha, ben blij te horen dat er nog zielepoten van buren rondlopen…. Alhier ook… Allez, den eigenaar van het huis naast mij (woont hier maar een straat verder). Had nooit gedacht dat er zo stompzinnige, crapuleuze en gewetensloze mensen bestonden…. Sterkte ! 😉

 2. Gezellig. geen feestje met de Burendag zeker? maar geef toe,: voor die poort is het fijn toeven….

 3. Ik heb het al eens gevraagd, maar: in welke stad woon jij in godsnaam? Ik ben blij dat ik geen zo’n buren heb…

 4. Ach, maar het is hier anders heel leutig wonen. Zolang ik mijn wagen niet wil buitenrijden tenminste 😉

  @karim: de dakgoot lekt op een of andere manier. Het is een mysterie. Er hebben al vier verschillende vaklui naar gekeken, allemaal komen ze met een ander verhaal af. Eerst was het omdat ze aan de kant van de (andere) buurman kapot is, dat er daar water binnensijpelt, en dat er langs onze kant weer uitkomt; dan lekt ze helemaal niet en beelden we het ons allemaal in (regendouches ten spijt); dan is er iets met de lasnaden. Naar ’t schijnt is het probleem een week of twee-drie geleden gelokaliseerd, en zal het binnen de kortste keren opgelost zijn.

  Het onvindbare lek drupppelt vlak aan de poort, en ’t is niet alsof buurman daar ook maar op enige manier hinder van ondervindt.

 5. ’t Is een schande van heel de buurt, hier (in de Sportstraat) spreken ze er ook al over! Iedereen!

 6. zelfs in de driehoek Voskenslaan-Kortrijksesteenweg-Sint-Denijslaan gaat het intussen al over de tongen 😉
  Ik kan je zeker dakwerken Van Der Stuyft Rudy van harte aanbevelen: 09/3680115 (hebben hier prachtig werk geleverd)

 7. Een schande is het! SCHANDE!!! En dat onze douche sinds gisteren lekt, daar weet ge ook niets van zeker???

 8. Hier in Brussel op het achtste zelfs een kraantje die drupt, dààr weet je ook niets van zeker!? Jaja.

Reacties zijn gesloten.