homarus 4: asperges à la flamande

Vorige week (of is het al twee weken geleden) heb ik mij eindelijk het derde deel in de trilogie van de Homarus-reeks aangeschaft: het gerecht. Tijd om zo’n gerecht klaar te maken, dacht ik, en zie, door de aanhoudende droogte staan de apserges goedkoop (juij!) –hoewel goedkoop toch relatief blijft.

Een zeer eenvoudige manier om asperges klaar te maken, is à la famande (het gerecht, pagina 88). Zuivere Vlaemsche boerenkost, met asperges, eieren en boter. En terwijl ge toch buiten zijt om de asperges van uw veld te halen, breng meteen wat peterselie mee.

Reken op één ei en drie tot zes asperges per persoon, afhankelijk van de dikte. Kook de eieren hard –tien minuten volstaan. Schil ondertussen de asperges met een dunschiller (of met een mes, maar dan is de kans groter dat u brokken maakt). Snij een stuk van het uiteinde weg, en kook de asperges. Volgens Homarus zet u daartoe de asperges in koud en gezouten water op het vuur, laat het aan de kook komen, en na een minuut zet u het vuur af, en wacht u tot de asperges gaar zijn. Ik stoom ze liever, gaat net zo goed, en ik kan gemakkelijk controleren of ze gaar zijn of niet. U doet maar.

asperges à la flamande asperges à la flamande asperges à la flamande

Schik op de borden, smelt wat boter (met een weinig olijfolie) in een pan (of in de microgolf), en plet de eieren met een vork. Meng bij de eieren wat peper en zout, en wat fijngehakte peterselie. Ik had geen peterselie in huis, maar wel gedroogde dille, en dat smaakt nog zo goed!

asperges à la flamande

Verdeel het eiermengsel over de borden, en schenk er de boter over. (Wij hebben twee eieren per persoon gebruikt, want we hadden eigenlijk niks anders in huis, en het was ons hoofdgerecht. Ziet er iets minder elegant uit, maar smaakt wel even lekker.)

Smakelijk!

5 gedachtes over “homarus 4: asperges à la flamande”

  1. Er bestaat een speciale aspergeschiller daarvoor, een soort geavanceerde dunschiller. Ik wil er wel eens een fotootje van posten als je nieuwsgierig bent. Ik stoom de asperges ook, samen met de patatjes (eerst die 10 minuten, daarna 10 minuten de asperges erbij). En ahja, om het helemaal perfect te doen moet je de boter klaren 🙂 Ze staan morgen bij mij op het menu, op zijn vlaams. En ook (krokant) gewokt of gebakken zijn ze om te smullen.

  2. Oh help, ge hebt mij zowel honger als goesting doen krijgen. Wanneer mag ik langskomen? 😀

  3. ik zal bij gelegenheid ook nog eens een heel lekker receptje doorgeven (variatie op dit thema maar koud en tussen eitjes zitten oa spekblokjes en croutons)…

  4. @Herman: ik heb die ‘schiller’ ondertussen in de etalage van een winkel gezien. Nogal een machien zeg.

Reacties zijn gesloten.