Pruimencake

Vorige vrijdag bracht ik van bij mijn groentenboer een koppel schitterende rode pruimen mee naar huis. Net juist gerijpt met genoeg beet en voldoende sap. Breng er mij nog maar wat mee, vroeg ik Tessa vanuit mijn migraine-bed. Ik zocht al langer een excuus om de heerlijke Dimply Plum Cake van Smitten Kitchen te maken; een recept dat Deb haalde van bij Dorie Greenspan.

Eenvoudig om te maken, maar u hebt er wel een elektrische mixer voor nodig –of getrainde armspieren en veel uithoudingsvermogen.

Pruimencake

Benodigdheden

Tip: Convert measures of ingredients for cooking & more voor conversie van cups e.d. naar de grammen van het metrisch systeem.

 • 1 1/2 cups huishoudbloem
 • 2 tsp bakpoeder
 • 1/4 tsp zout
 • 1/4 tsp kaneel
 • 70 g ongezouten boter op kamertemperatuur
 • 3/4 cup blonde (lichtbruine) suiker
 • 2 grote eieren
 • 80 ml neutrale plantaardige olie
 • de zest van 1 limoen of appelsien
 • 1 1/2 tsp vanille-extract
 • 6-8 paarse of rode pruimen, gehalveerd en ontpit

Zo gemaakt

Verwarm de oven voor op 175°C. Beboter en bebloem een vorm (van zo’n 20 op 10 cm).

Meng de gezeefde bloem, het bakpoeder, de kaneel en het zout in een kom.

Klop de boter een drietal minuten op bij halflage snelheid (4/10 bij de KitchenAid, met de platte menghaak), tot ze er romerig begint uit te zien. Voeg de suiker toe, en meng opnieuw gedurende een drietal minuten. Voeg dan één voor één de eieren toe, en meng één minuut voor u het volgende ei toevoegt.

Voeg nu de olie, de zest en het vanille-extract toe, en klop op tot het mengsel er bijna als slagroom gaat uitzien (ik gebruikte hiervoor nu de draadgarde i.p.v. de platte menghaak).

Vouw nu de droge ingrediënten onder het deeg; niet te lang mengen, maar net genoeg tot alles is opgenomen.

Giet het beslag in de bakvorm, en strijk glad. Geen paniek: het beslag moet niet vlak zijn, en ja, het klopt dat het lijkt alsof er te weinig beslag in de bakvorm is. Schik de pruimen op het beslag, en druk lichtjes aan. (Volgens mij gaat het net zo goed met meer pruimen, die dan dichter tegen elkaar aan liggen –ga ik de volgende keer zeker proberen.)

Bak gedurende zo’n 30-40 minuten in de voorverwarmde oven (doe de cake test!). Haal de cake uit de oven, laat een kwartiertje afkoelen in de vorm, en stort de cake dan op een bord (opgelet, zorg ervoor dat hij opnieuw met de juiste kant boven ligt), en laat verder afkoelen.

Pruimencake

Smakelijk!
(Blijft naar het schijnt nog minstens twee dagen goed, op kamertemperatuur.)

4 gedachtes over “Pruimencake”

 1. pruimen in de nog niet eens officieel begonnen lente. waren komen die vandaan?

 2. Inderdaad. Ik had mij nog zo voorgenomen om het hen vandaag te vragen, vanwaar ze kwamen, maar ik ben het vergeten. Ik tracht het te onthouden voor de volgende keer.

 3. Leuk recept! Ik heb olijfolie gebruikt bij gebrek aan iets anders… ik weet niet of dat relatief neutraal is?

  Werken met cups is eigenlijk best handig. Misschien net wat minder nauwkeurig in mijn geval, maar waar is dat voor nodig he.

 4. Olijfolie is normaal gezien niet echt neutraal, afhankelijk van de persing evenwel. Zolang het maar lekker is!

  Cups zijn inderdaad handig, maar niet nauwkeurig (ik werk er ook graag mee). Voor ‘verfijnde’ patisserie is het echter wel noodzakelijk om met precies afgewogen ingrediënten te werken. Misschien daarom dat ik me er nog niet zoveel aan gewaagd heb.

  Wat ook echt de moeite waard is van het maken, is confituur. Op 26 juli had ik 6 potten abrikozenconfituur gemaakt, daar zijn er nu nog maar twee van over. En ik heb er geen weggegeven. Zo lekker jong!

Reacties zijn gesloten.