Chocoladecake met hazelnoot meringue

Het zat zo: er zou volk komen, en ik zou een taart bakken. Vanzelfsprekend één die ik nog nooit gebakken had, met alle risico’s vandien. Ik had de Chocolate and Hazelnut Meringue Cake, gebaseerd op een recept van Martha Stewart bij Tartelette zie voorbijzoeven in mijn nieuwslezer, en dat zag er daar verdomd lekker uit. Een beetje uitdagend, met zo’n meringue bovenop een bloemloze chocoladecake, maar een uitdaging maakt de dingen weer wat leutiger. Ge moet geeneens twee keer bakken, de meringue kan gewoon bovenop de cake terwijl die aan het bakken is (vergeet hem wel niet eerst uit de oven te halen).

Benodigdheden

Voor de cake

 • 140g ongezouten boter, op kamertemperatuur
 • 150g blonde suiker
 • 6 eieren, gescheiden
 • 340g pure chocolade, gesmolten en afgekoeld (maar nog steeds gesmolten)
 • 1,5 koffielepel espresso
 • een flinke snuif zout

Voor de meringue

 • 50g pure chocolade
 • 100g (hele) hazelnoten, ontveld en geroosterd
 • 1 koffielepel maïszetmeel (maïzena)
 • 4 eiwitten
 • 120g suiker

Zo gemaakt

De cake

Verwarm de oven voor op 175°C.

Beboter en bebloem een springvorm.

Klop de boter met de suiker (in een elektrische mixer op medium snelheid) tot een luchtig mengsel (ongeveer drie minuten). Voeg de eigelen één per één toe (schraap regelmatig de zijkanten van uw mengkom vrij). Voeg de gesmolten chocolade, de espresso en het zout toe. Klop verder op tot het mooi gemengd is.

Klop in een propere mengkom de 6 eiwitten op hoge snelheid op, tot er zachte pieken ontstaan (ongeveer twee minuten; als uw mengom niet proper is, zal dit niet lukken).

Vouw eerste een derde van het opgeklopte eiwit in het chocolademengsel, en nadie de rest. Giet alles in de springvorm en bak gedurende 25 minuten.

De meringue

Geen paniek, we hebben 25 minuten om de meringue voor te bereiden.

Chocoladecake met hazelnoot meringue

Hak de chocolade en de hazelnoten fijn (in de keukenrobot bijvoorbeeld), en meng er het maïszetmeel onder.

Chocoladecake met hazelnoot meringue

Klop –alweer– in een propere mengkom de 4 eiwitten op hoge snelheid op. Voeg, wanneer het eiwit begint te schuimen, beetje bij beetje de suiker toe. Laat verder opkloppen, tot er zich stevige pieken vormen (iets minder dan 8 minuten).

Chocoladecake met hazelnoot meringue

Vouw er de chocolade-hazelnootmengeling onder.

Laatste stap

Haal de cake uit de oven. Spreid het meringemengsel zo snel mogelijk, en met zo weinig mogelijk bewegingen, bovenop de cake, en steek het gebak opnieuw in de oven. Bak gedurende 25 tot 30 minuten, tot de meringue lichtbruin en knapperig is geworden.

Haal uit de oven en laat een tiental minuten afkoelen. Haal de cake uit de springvorm, en laat minsten een half uur afkoelen alvorens te serveren.

Chocoladecake met hazelnoot meringue

Smakelijk!

(Dit is een redelijk ‘rijke’ taart; ik gaf telkens 1/8e van de taart, maar de porties mogen eigenlijk gerust kleiner!)

6 gedachtes over “Chocoladecake met hazelnoot meringue”

 1. verdorie, ik dacht dat wij dat volk waren 😉
  maar allez, ’t is goed, wij hebben ook gebakken (ook iets wat ik nog niet gemaakt had maar niet zo uitdagend) en we zullen u morgen eens laten proeven op voorwaarde dat er hier niet vroeger iemand ontdekt wat ik gebakken heb 😉

 2. Lukt dit even goed zonder de espresso?
  De taart ziet er verukkelijk uit, maar ik heb helaas een hekel aan alles wat ook maar van ver ruikt of smaakt naar koffie…

 3. Net dit receptje uitegeprobeerd en de smaken zijn écht geweldig lekker. Na het bakken was de taart mooi opgekomen, alleen is deze helaas beetje ingestort. Hoewel overheerlijk is de cake dus niet luchtig en nog beetje lopend binnenin. Anders dan op de foto hier boven. Enig idee waaraan dit zou kunnen liggen? Ik bakte de taart op de heteluchtstand…

Reacties zijn gesloten.