Madeleines de Commercy

Daarnet ben ik op ziekenbezoek getrokken. Let wel, ver hoefde ik daarvoor niet te lopen. Henri en Tessa hadden zich knusjes in Henri’s zetelbed geïnstalleerd, en zelfs Nagiko (onze Abessijn) mocht bij hoge uitzondering meegenieten van het onderonsje in de slaapkamer. Mijn angst om ziek te worden mag dan wel groot zijn, maar ik kon het toch niet laten ze even te verwennen.

Madeleines de Commercy

Het recept komt uit de Grand Larousse gastronomique, waaruit ik op één of andere manier waarschijnlijk een stukje illegaal gekopieerd heb.

Benodigdheden

Voldoende voor 36 madeleines.

  • 150 g boter op kamertemperatuur
  • 200 g (extra) fijne kristalsuiker
  • 6 eieren, gescheiden
  • 200 g huishoudbloem
  • 1 dessertlepel oranjebloesemwater
  • 1 theelepel bakpoeder

Zo gemaakt

Klop de boter luchtig. Meteen weet u waarom de boter op kamertemperatuur moet zijn: niet gesmolten, maar bewerkbaar. Hebt u geen boter op kamertemperatur, steek hem dan een minuutje of twee in de microgolf op 180W.

Voeg de kristalsuiker toe en meng alles goed. Klop er vervolgens stuk voor stuk 6 eigelen door –voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is verwerkt. Opgelet, als u met de elektrische mixer werkt, kan het zijn dat u de boter/suiker een paar keer van de zijkant moet losschrapen.

Voeg de gezeefde bloem, het bakpoeder en het oranjebloesemwater toe.

Vouw voorzichtig de stevig opgeklopte eiwitten onder het beslag.

(Facultatief: laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast, voor een nog luchtiger resultaat.)

Verwarm de oven voor op 220°C.

Indien u een metalen bakplaat gebruikt, beboter en bebloem ze dan. Deze stap kan u overslaan indien u een silicone mal gebruikt. Vul de holtes voor niet meer dan twee derde met beslag, en bak gedurende 10 minuten in de oven –de madeleines moeten (licht) goudbruin zijn. Laat even afkoelen.

Madeleines de Commercy

Smakelijk!
(Ze bewaren tot drie dagen in een koekjestrommel, zo heb ik me laten vertellen.)

Een gedachte over “Madeleines de Commercy”

Reacties zijn gesloten.