Bert, er zit een banaan in je oor!

Bananen zijn niet mijn favoriete voedsel. Niet vanwege de smaak of consistentie, maar omdat de dingen net rijp genoeg (niet té veel en zeker niet té weinig) moeten zijn, of ik krijg er aften van. Henri daarentegen, eet minstens één banaan per dag. Bij voorkeur bij het ontbijt, want ’s avonds wil de consumptie van die dingen bij hem nogal eens hetzelfde effect hebben als een kop koffie bij zijn grootouders: here’s hyperactive-man!

Uit de –ongegronde– vrees om zonder te vallen, durven zowel Tessa als ikzelf wel een te vaak bananen in te slaan. Dat resulteert dan in een berg(je) overschot, waarmee we al vanalles hebben aangevangen –tot invriezen toe. Gisteren was het weer zover, maar als bij wonder dook dit recept mijn nieuwslezer binnen: Banana Bread with Cinnamon Crumble Topping. Ik heb de bereiding gemaakt sans de topping, omdat ik eenmaal niet zo’n fan van toppings ben. Vaak zijn die bovenlagen te suikerig, en cake is al zo’n caloriebom, zeker met banaan.

Het recept werd alweer genoteerd in cupmaten, en als u er nog niet over beschikt, kan ik u alleen maar aanraden om toch maar zo’n maatbekers in huis te halen. Het ziet er niet naar uit dat ze zich metrisch zullen haasten, daar in de states.

kokeneten

Benodigdheden

 • 1 1/2 cup huishoudbloem
 • 1/2 cup kristalsuiker
 • 1/2 cup ruwe rietsuiker
 • 1 tsp. kaneel
 • 1 tsp. bakpoeder
 • een snuifje zout
 • 3 geplette, rijpe bananen
 • 2 grote eieren
 • 1/2 cup zonnebloemolie
 • 1/4 cup (vloeibare) honing
 • 1/4 cup water

kokeneten kokeneten

Zo gemaakt

Verwarm de oven voor op 175°C, en zet een cakevorm klaar.

Meng de droge ingrediënten (suiker, bloem, bakpoeder, kaneel en zout) in een kom.

Meng de vloeibare ingrediënten in een grotere kom goed dooreen. Zoals steeds heb ik mijn eiwitten eerst afzonderlijk opgeklopt.

Voeg er de droge ingrediënten aan toe, meng goed door. Let er vooral op dat de geprakte banaan niet allemaal samenklit.

kokeneten

Giet het mengsel in de cakevorm, en bak de cake gedurende een uur in de oven (probeer de truc met de breinaald om te zien of de cake ook vanbinnen droog is). Laat een halfuurtje in de vorm afkoelen, en verwijder de cake dan voorzichtig uit de vorm. (De gebruikte vorm was iets te breed eigenlijk.)

Smakelijk!

3 gedachtes over “Bert, er zit een banaan in je oor!”

 1. Khad dit recept ook gezien en in overweging genomen, maar wat ik nu vooral wil weten is (alvorens het zelf te maken : hoe smáákt het?
  Bij La Tartine Gourmande was er nl recent ook een post over bananenbrood (heerlijk : zowel US als EU measurements 🙂 ), en ik was de twee aan het afwegen tegen elkaar…

  Groetjes

 2. Heel lekker! En een goede consistentie. Overdrijf evenwel niet met de suiker en de honing. Beter wat minder dan te veel –tenzij je echt van zoet houdt natuurlijk.

Reacties zijn gesloten.