elle eten: appelsien-amandelcake

“Laat ons nog gauw een cakeske bakken, voor we op ziekenbezoek gaan”, kon ik Tessa moeiteloos overtuigen. Ze had vanmiddag de Elle Eten heel suggestief bij de rest van mijn weekendlectuur gelegd. Er stonden nogal wat feestrecepten in, maar ook een cakerecept. “Ik heb alles in huis,” riep ik verheugd uit, “behalve boter, maar dat heb ik voor dit recept niet eens nodig.”

Dit is een eenvoudig recept. Wat zeg ik, een héél eenvoudig recept. Op tien minuten in elkaar geflanst, en dan hebt u gewoon een uurtje de ovenbereidheid af te wachten. Al kan u daarbij best wat roestvrij stalen zenuwen gebruiken, want die bovenkant, die wordt redelijk donker –maar zo hoort dat, bij dit recept.

elle eten: sinaasappel-amandelcake elle eten: sinaasappel-amandelcake

Benodigdheden

 • 1 (pers)appelsien
 • 3 eieren
 • 125g amandelpoeder
 • 110g kristalsuiker
 • 1/2 tbsp (koffielepeltje) bakpoeder

elle eten: sinaasappel-amandelcake

Zo gemaakt

Verwarm de oven voor op 180°C.

Leg de appelsien 3 minuten in kokend water, om het waslaagje te verwijderen en de schil wat zachter te maken. Wrijf hem goed –maar voorzichtig– schoon met een handdoek. Snij de appelsien in parten, zorg ervoor dat er zich geen pitten in het vruchtvlees verschuilen, en pureer het geheel –schil en vruchtvlees dus– in een blender.

Tijd voor de KitchenAid (of de garde en een koppel stevige armen). Klop de eieren los. Voeg er de suiker aan toe, en roer stevig door. Eenmaal een mooi schuimig mengsel verkregen, voeg er dan ook het amandelpoeder en de appelsienpuree aan toe.

Giet het mengsel in een ingevette en ingebloem(suiker)de taartvorm, en bak dit in 60 minuten gaar. Geen vrees, de bovenkant wordt heel donker, dat is de bedoeling.

Werk eventueel af met zeste van de appelsien en wat poedersuiker.

elle eten: sinaasappel-amandelcake

Smakelijk!

(Lekker zowel warm als koud, en warm alweer heerlijk met wat zure room erbij.)

update 16/01/2009: na de tip van steenbok68 (zie de reactie hieronder) heb ik ook de Nigella versie geprobeerd. Die is nog beter!

4 gedachtes over “elle eten: appelsien-amandelcake”

 1. mmmm. En ik eet geen suiker meer. Anders zou ik het wel weten! misschien moet ik het eens proberen met rijststroop ipv suiker…

 2. @steenbok68: interessant; ga ik ook eens proberen.

  @ysabje: ik ben zelf ook niet zo gek op suiker. Die rijststroop, is dat een suikervervanger? Ik zal er eens naar zoeken in de winkel, en zien of ik er iets mee kan aanvangen.

 3. sorry dat ik nu pas je vraag zie! ja rijstrstroop is een suikervervanger. Je vindt het normaal gezien wel in de meeste biowinkels. Je moet er wel veel van gebruiken om voldoende te zoeten, maar het is wel lekker!

  en het is volgens mij ook niet zo gemakkelijk te gebruiken in deeg, omdat het zo plakkerig is…

Reacties zijn gesloten.