Chocoladetaart (met speculaaskorst)

Chocoladetaart (met speculaaskorst)“’t Is woensdag, snotneus: bak mij een taart!”

Let wel, ik had het kunnen zeggen hé…

“Wat zoudt ge ervan denken,” fluisterde ik hem toe, toen ik hem aan school ging afhalen, “als we straks een taart zouden bakken, gij en ik?”

Zijn gezichtje klaarde nog meer op dan de ondertussen al zo helderblauwe hemel. “En wat voor taart dan, papa?”

“Ach, een Dark Chocolate Tart with Gingersnap Crust natuurlijk, zoon.”

En we keken elkaar veelbetekend aan.

Benodigdheden

 • 225 g speculaaskoekskes
 • 70 g ongezouten boter, gesmolten
 • 340 g fondant chocolade
 • 235 ml slagroom
 • 2 eigelen
 • 1 ei
 • 55 g suiker
 • 1 eetlepel bloem
 • een weinig versgemalen peper
 • een snuifje zout
 • een kleine koffielepel kaneel

Zo gemaakt

Maal de speculaas fijn in een foodprocessor. Ik heb mijn foodprocessor een tijdje geleden weggeven, en heb sindsdien nog nooit zoveel recepten gemaakt die om een foodprocessor vroegen. Het lukt ook op de Nigella manier: verkruimel de speculaas, doe de kruimels in een diepvrieszak, draai er een handdoek rond, en klop er flink op met een deegrol. Zeer goed om overtollige energie kwijt te raken.

Meng er de gesmolten onder, en giet het in een taartvorm, bij voorkeur één met verwijderbare bodem (21 cm diameter). Duw de korst goed tegen de boden en tegen de randen.

Verwarm de oven voor op 160°C.

Breek de chocolade in stukken –of gebruik chocoladedruppels– en voeg die samen met de room in een sauspan. Zet de pan op een laag vuur, tot de chocolade gesmolten is. (Dit kan ook in de microgolf op laag vermogen.)

Klop de rest van de ingrediënten samen in een mengkom, en meng er langzaam het chocolademengsel onder. Giet dit alles op de korst, en bak gedurende een 30-tal minuten, tot de randen een beetje omhoog komen, en het midden stevig maar toch nog zacht is (25 volstonden voor mij). Laat 20 minuten afkoelen in de vorm, en haal de taart er dan voorzichtig uit (opgelet: dit zal enkel lukken indien u een taartvorm met verwijderbare bodem hebt gebruikt).

Chocoladetaart (met speculaaskorst)

Smakelijk!
Ik serveerde er zacht geklopte slagroom bij –zonder suiker vanzelsprekend. Ach ja, de korst liet wat los, omdat we de speculaas niet fijn genoeg vermorzeld hadden.

11 gedachtes over “Chocoladetaart (met speculaaskorst)”

 1. Het ziet er altijd vree lekker uit , maar ik vraag mij toch af “hoeveel taart/cake… kan een mens opeten’.

  Deel jij die soms uit ? Ik wil mij gerust opofferen 😉

 2. Wij geven regelmatig iets mee ook aan de (schoon-)ouders. Of aan toevallige passanten 🙂
  Die chocoladetaart is ondertssen al geheel –tot de laatstespeculaaskruimel– verdwenen!

 3. Dankuwel! Ik doe niets liever dan bakken, en dan is er niets zo wijs als mensen die ook iets aan deze recepten hebben.

 4. Heeeerlijk ruikt dat!! Hij steekt nu in de oven, voor moederdag.
  Dankje voor dit recept.
  Ik vroeg me af of je dit ook in de combi magnetron kon bakken. Dan kan je magnetron en hetelucht tegelijkertijd doen. Ik heb het toch maar niet geprobeerd.

 5. Ik heb jullie toevallig gevonden en heb gisteren voor het eerst een bavarois gemaakt en die is gelukt!! Nu vraag ik mij af hoe het bovenste laagje doorzichtige ‘gelei’ gemaakt is, is dat enkel gemixt fruit met gelatine? Doordat ik het met sinaasappels heb gemaakt stond er veel wit schuim op mijn bovenste laagje, maar ze smaakte wel heel goed.
  Mijn chocoladetaart ‘sachertorte’ is ook altijd heel goed maar bij de bakker hebben ze millennium taart en daar is zo’n heel krokant bodempje aan dat het allemaal zooooveel beter maakt. Ik vind nergens terug hoe je die bodem maakt, weet iemand van jullie dat?
  Groetjes

 6. Inderdaad heerlijke taart! Ik voegde er ook extra noten en brokjes witte chocolade bij, echt lekker hoor! 🙂

  Groetjes

 7. VERUKKELIJK!Afwerking met braziliënnenootjes zou mooi zijn, maar hoe kan ik -als pril beginnende bakster- die doen “plakken”?

  Hm..

Reacties zijn gesloten.