bosbessentaart

Terwijl Tessa en Henri gigantische hoeveelheden cadeaus gaan kopen voor vaderdag, buig ik mij over de oogst van hun raid op de Safeway, eerder deze ochtend. Blijkbaar gelden ook tijdens het weekend de Buy one, get one for free tarieven, want de ijskast bevatte opnieuw twee dozen frambozen, en twee dozen bosbessen. Een recept met frambozen hebben we gehad, vandaag vangen we iets aan met die bosbessen. Ik heb een kilo van de blauwe vruchten ter beschikking, en het internet stuurt mij probleemloos richting Chocolate & Zucchini voor een Tarte aux Myrtilles.

Bij Bloch hadden ze destijds ook een bosbessentaart –waar wij slechts met veel moeite aan konden weerstaan en waarvan we dus stiekem blij waren als ze uitverkocht was maar een beetje droevig toch ook, u kent dat wel– maar het recept daarvoor staat nog niet bij de inventarisfoto. (Ze zouden er toch wel eens werk van mogen maken om die recepten online te krijgen. Het lijkt wel dat ze tijdens de sluitingshype rap-rap die site online wouden krijgen, en dat er nu Bloch effectief gesloten is, geen kat meer naar omkijkt. Of misschien wil Bloch gewoon niet langer dat zijn recepten online komen. Of… Of… Of… Misschien weet u het wel, hoe dat komt?)

we're in seattle, baby

Benodigdheden

Voor de taartbodem

 • 170 g boem
 • 85 g suiker
 • 85 g boter
 • een weinig melk

Voor de vulling

 • 400 g bosbessen
 • 1 eetlepel zure room of slagroom
 • 1 eetlepel suiker
 • 1 ei

we're in seattle, baby we're in seattle, baby

Zo gemaakt

Mijn werkwijze verschilt van de instructes van Clotilde, waarschuw ik even.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Voeg de suiker, de in klontjes gesneden boter en de bloem in een kom. De boter kan gerust rechtstreeks uit de koelkast komen, of als ze te koud is om te bewerken, laat ze dan even op kamertemperatuur liggen. Meng de drie ingrediënten (met de hand) tot een korrelige substantie (zie foto linksboven).

Voeg een weinig melk toe, en schep alles in lichtjes ingevette een taartvorm (Clotilde had het over een vorm van 22cm diameter, ik had er enkel één van 24 cm). Wat betreft die melk: begin beter met te weinig; toevoegen kan altijd.

Druk alles stevig tegen de bodem en de zijkant van de vorm (zie foto rechtsboven), en bak gedurende 20 minuten in de oven.

we're in seattle, baby we're in seattle, baby

Haal de taart uit de oven, en verlaag de temperatuur naar 180°C.

Verdeel de bosbessen over de taartbodem, en bak gedurende 15 minuten.

Meng in een kom het ei, de suiker en de zure room/slagroom, en klop dat goed dooreen. Als de 15 minuten om zijn, giet u dat mengsel over de taart, en bakt u de taart nog eens gedurende 15 minuten.

Als die 15 minuten om zijn (in totaal zitten we dus aan 50 minuten), zet u de oven uit, en laat u de taart nog eens 15 minuten in de oven staan.

we're in seattle, baby

Laat volledig afkoelen, besprenkel desgewenst met suiker, of plaats er een toefje zure room (of slagroom) op, en serveer.

Smakelijk!

6 gedachtes over “bosbessentaart”

 1. Uit DS van vrijdag jongstleden:

  GENT – Jacques Bloch neemt vanaf volgend schooljaar het ereleraarschap op van de Gentse Hotel- & Bakkerijschool Gent. Hij zal de leerlingen en leerkrachten van de Afdeling Brood en Banket laten delen in de geheimen van zijn succesrecepten.

 2. Beste Bruno,

  Samen met Jacques Bloch ben ik bezig een receptenboek aan het maken.De bosbessentaart komt er ook in !!! Mss eens surfen naar ‘smaak.be’ daar vind je meer info. We hebben er reeds heel veel werk in gestoken en het boek zal de moeite lonen. Dus binnenkort kan je je hartje ophalen en de geur en smaak van Bloch terug ontdekken in je eigen keuken.
  Groeten Stefan

 3. Vandaag 26 januari 2016 je recept uitgeprobeerd en geweldig tevreden van het resultaat! Zeer krokante bodem met een volle smaak. Ik had wel voor de vulling meer zure room gebruikt en onder de blauwe bessen een laagje zelfgemaakte vijgengelei aangebracht. Wat een resultaat: dank je wel voor dit unieke recept. En absoluut geen enkele moeite om deze taart te bakken.

Reacties zijn gesloten.