Taartbodem: pâte sucrée

Het is baktijd. Eindelijk, want het is al veel te lang geleden dat jullie nog eens een recept gekregen hebben. We gaan –helemaal from scratch— een tiramisutaart maken, zoals u die ook kunt eten bij OR Espresso Bar (die ze halen van bij Julies House). Dit recept telt drie delen; twee keer bakken, één keer vullen. We beginnen met de bodem.

Suikerdeeg is een beetje zoals zanddeeg, maar dan minder brokkelig. Vergis u niet, deze bodem blijft krokant, maar erm… verzandt minder bij het eten. Het verschil zit hem in de toevoeging van de room. Het volledige recept komt uit The Pie and Pastry Bible van Rose Levy Beranbaum, te beginnen met de Sweet Cookie Tart Crust (pp. 56-58).

Véél foto’s deze keer (iets té veel zelfs).

Benodigdheden

  • 113 g ongezouten koude boter
  • 50 g (extra) fijne kristalsuiker
  • 200 g gewone bloem
  • een snuifje zout
  • 1 eigeel (18,6 g volgens het recept)
  • 28 g room (40% vet alstublieft; eventueel 35% maar niet minder)

Zo gemaakt

We megen de ingrediënten met de hand of, veel gemakkelijker, met de food processor.

Pulseer de boter en de suiker zo’n 15 keer, tot de suiker in de boter is opgenomen. Voeg bloem en zout toe, en pulseer nog een vijftien tal keer, tot de stukjes deeg ongeveer zo groot als een erwt zijn.

Meng het eigeel en de room in een kom, en voeg toe in de food processor. Pulseer opnieuw (een achttal keer); het deeg zal nog steeds kruimelig zijn. Schep het deeg in een grote diepvrieszak, en kneed het deeg door de zak, tot het net samenklit. Rol het deeg (in de zak) plat, en leg gedurende een half uurtje in de koelkast.

Het deeg kan u nu gedurende een week in de koelkast, of tot een jaar in de diepvries bewaren.

Verwarm de oven voor op 220°C.

Rol het deeg uit tot een cirkel, waarvan de diameter iets groter is dan uw taartvorm (inclusief de hoogte). Leg het deeg in de vorm, en duw de rand wat aan.

Bescherm het deeg met een laag bakpapier, en stort daarop bonen of keramische bolletjes om het deeg blind te bakken. Bak gedurende 5 minuten in de voorverwarmde oven op 220°; verlaag dan de temperatuur naar 190°C en bak nog 15-20 minuten (tot het deeg niet aan het bakpapier kleeft als u het eruit probeert te halen. Verwijder vervolgens het bakpapier en de ‘vulling’ (de bonen of bolletjes), en bak nog een 10 (tot 15) minuten tot de korst (licht) goudbruin is. (Iets minder lang dus dan op de foto onderaan.)

Helemaal klaar voor gebruik! Binnenkort vullen we die bodem op; de taartbodem kan bij kamertemperatuur tot 2 dagen worden bewaard.

Suikerdeeg ofte pâte sucrée Suikerdeeg ofte pâte sucrée Suikerdeeg ofte pâte sucrée Suikerdeeg ofte pâte sucrée Suikerdeeg ofte pâte sucrée Suikerdeeg ofte pâte sucrée Suikerdeeg ofte pâte sucrée Suikerdeeg ofte pâte sucrée Suikerdeeg ofte pâte sucrée Suikerdeeg ofte pâte sucrée Suikerdeeg ofte pâte sucrée Suikerdeeg ofte pâte sucrée Suikerdeeg ofte pâte sucrée Suikerdeeg ofte pâte sucrée

6 gedachtes over “Taartbodem: pâte sucrée”

  1. Ik kan niet wachten op de vulling!!! Ik doe het blinde bakwerk hier nog steeds met bonen of rijst, maar die keramische bolletjes lijken me veel practischer, waar haal je die?
    Weet je wat nog lang geleden is: lopen?! afgekickt?

  2. Ik heb ze bij Het Uithoekje gehaald, maar waarschijnlijk vind je ze ook wel in het Gents Bakkershuis.

    Lopen is een tijdje geleden, inderdaad. Ik ben noodgedwongen gestopt ergens eind oktober, begin november, en ben maandag eindelijk herbegonnen. Ik wil er vooral voor zorgen niet opnieuw in de val van vorig jaar te trappen, en ga het heel langzaam opnieuw opbouwen. (Maar ik mis het te erg om op te geven.)

  3. klinkt goed, heel langzaam opnieuw opbouwen! ideaal daarvoor: loop es een paar rondjes mee rond de watersportbaan, met MM365, die dwingt je een langzaam ritme op, en da’s ideaal om op te bouwen en terug een degelijke basis te vormen! Ik liep vandaag 33km mee, was niet gepland maar heerlijk!

Reacties zijn gesloten.