Brownies met melkconfituur

Zwemt u ook nog in de chocolade paaseieren? Wij trachten het de paashaas (-hazen) elk jaar opnieuw diets te maken, dat hier ten huize bijzonder weinig snoep wordt gegeten, maar elk jaar blijven de eieren zich opstapelen. Tijd om er iets mee aan te vangen –al wou ik eigenlijk iets anders klaarmaken– en ik herontdekte het Dulce de Leche Brownie Recipe van David Lebovitz op het juiste moment. Lebovitz is een Amerikaanse pastry chef, die zijn opleiding heeft gekregen bij het befaamde Chez Panisse, en ondertussen een ahum stevige reputatie heeft opgebouwd –getuige daarvan de lovende recensies voor de resem boeken die hij heeft gepubliceerd. In 2002 verhuisde hij naar Parijs.

Dulce de Leche laat zich vertalen naar confiture de lait, waarvan ik dan maar melkconfituur gemaakt heb. Het gelijkt een beetje op karamel, maar waar karamel wordt gemaakt door suiker te smelten, bekomt Dulce de Leche door melk en suiker te verwarmen. Bijna elk recept dat om dit ingrediënt vraagt, vertrekt van gecondenseerde melk, maar ik ben vastberaden om het de volgende keer geheel zelf te maken. Voor dit recept volgde ik de instructies van Lebovitz.

Benodigdheden

 • 1 blik gezoete gecondenseerde (niet: geëvaporeerde) melk (ongeveer 400g)
 • 115g ongezouten boter
 • 170g pure chocolade
 • 25g ongezoet cacaopoeder
 • 3 eieren
 • 200g suiker
 • 1 koffielepel vanille-extract
 • 140g bloem
 • optioneel: 100g grof gehakte walnoten

Zo gemaakt

Brownies met melkconfituur

Verwarm de oven voor op 200°C.

Giet de gecondenseerde melk in een glazen cakevorm (of iets gelijkaardigs); dek af met zilverpapier. Plaats die vorm in een braadslee waarin u warm water giet. Bak dit in ongeveer een uur (of een kwartiertje langer). Laat afkoelen, en klop dan even op met een garde.

U kan dit gerust een dag (of twee) op voorhand maken, en de Dulce de Leche in de koelkast bewaren. Warm desgevallend even zachtjes op in de microgolf alvorens in het onderstaande recept te gebruiken.

Brownies met melkconfituur

Verwarm de oven voor op 175°C.

Bedek de bodem en de randen van een (vierkante) vorm met bakpapier.

Smelt de boter op een laag vuur in een sauspan. Hak de chocolade fijn, en voeg die aan de gesmolten boter toe. Laat de pan op een laag vuur tot alle chocolade gesmolten is. Haal de pan vervolgens van het vuur, en roer er de cacao door. Klop er vervolgens één voor één de eieren door, dan de suiker, de vanille, en tenslotte de bloem. Als u noten gebruikt, dan voegt u die als laatste toe.

Giet de helft van het chocoladebeslag in de bakvorm. Lepel er vervolgens ongeveer de helft van de Dulce de Leche op, en ga dan met een mes door het beslag, zodat het licht vermengd wordt. Schep er de rest van het chocoladebeslag, en nadien ook van de Dulce de Leche bij.

Bak in 35 tot 45 minuten, tot ook het midden stevig, maar nog steeds veerkrachtig is. Laat afkoelen voor aan te snijden.

De brownies zijn nog beter de dag nadien –zo zegt Lebovitz.

Brownies met melkconfituur

Smakelijk!

5 gedachtes over “Brownies met melkconfituur”

 1. Ik probeer dit recept NU uit, en ik lees: ‘en tenslotte de bloem’. Geen hoeveelheid vermeld, echter… (Ik probeer eens met 200g).

 2. Oeps. 140 g bloem is er nodig. Ik vul het aan in de lijst met ingrediënten. Bedankt om me daarop te wijzen.

 3. Niet slecht, niet slecht. Maar ik denk dat ik de melk niet lang genoeg heb verwarmd vooraf. Is het de bedoeling dat je deze bakt totdat ze stevig geworden is?

  Bij mij was dat niet het geval, en blijkbaar is tijdens het bakken van de taart de melk naar beneden gestroomd, en heeft de taart op die manier een beige bodempje gekregen 🙂

 4. Het is wel gecondenseerde melk hé :p
  Na het bakken is ze inderdaad stevig, karamellerig, en je hebt een solide garde (ofte ‘klopper’) nodig om ze terug smeuïg te maken.

Reacties zijn gesloten.