Panna cotta met zoetewijngelei

Belofte maakt schuld. Voor ons geheel op de Amerikaanse culinaria te smijten, heb ik (in België) eerst nog panna cotta gemaakt!

Koken als een topkok. Aan zo’n titel kon ik niet weerstaan. Toch niet in 2001. De oorspronkelijke title is Formulas for flavour, door John Campbell, toen nog chef-kok van Lords of the Manor. Bij de gerechten die hij in het boek voorstelt, geeft hij niet zomaar het recept, maar legt hij van naaldje tot draadje uit hoe je een –vaak complex– gerecht het beste bereid. Deze panna cotta is steeds een grote hit geweest.

Benodigdheden

Panna Cotta

 • 4 blaadjes geleatine
 • 125 g verse frambozen (zo’n een klein bakje)
 • 5,6 dl slagroom (aan die getallen merk je goed dat dit uit de Engelse maten werd omgezet)
 • 1,8 dl melk (halfvolle)
 • 90 g suiker
 • 3 vanillestokjes

Zoetewijngelei

 • 3 dl zoete witte wijn (ijskastkoud)
 • 55 g suiker
 • 2 blaadjes gelatine

panna cotta

Zo gemaakt

Giet de slagroom en de melk in een steelpannetje en voeg er de suiker bij. Snij de vanillestokjes open, en schraap de zaadjes eruit. Doe ook dat in het pannetje. Breng het mengsel tegen het koken aan,maar haal ze dan onmiddellijk van het vuur. Laat een dertigtal minuten afkoelen, maar het moet wel warm blijven.

panna cotta panna cotta panna cotta

Week de vier gelatineblaadjes in in water tot ze slap worden, knijp ze goed uit, en roer ze dan goed door de nog warme room. Koel dit alles nu af in een ijs- of koudwaterbad. Ons koud water is koud genoeg, dus ik heb het even in de afwasbak geplaatst. Door de room reeds een klein beetje te laten opstijven, zorgt u ervoor dat de vanillezaadjes niet allemaal naar de bodem zakken.

panna cotta panna cotta panna cotta

Verdeel de frambozen over de recipiënten, en giet er de room over. Laat dit nu een uur of drie-vier in de koelkast verder opstijven. Overdrijf niet met die gelatineblaadjes. De panna cotta stijft pas echt op in de koelkast!

panna cotta panna cotta

Gezien ik geen wijn meer in huis had, heb ik deze keer geen zoetwijngelei gemaakt. Het is nochtans eenvoudig. Week opnieuw gelatineblaadjes tot ze slap zijn, en verwarm ondertussen in een steelpannetje een derde van de zoete witte wijn, samen met de suiker. Haal de pan van het vuur en laat wat afkoelen, en voeg er dan de uitgeknepen gelatineblaadjes bij.

Roer tot alles opgelost is, en voeg er dan de rest van de koude wijn bij. Laat het afkoelen maar niet opstijven. Verdeel de dikke gelei over de panna cotta, en laat nog een 30-60 minuten opstijven in de koelkast.

panna cotta

Smakelijk!

2 gedachtes over “Panna cotta met zoetewijngelei”

 1. Ehwel, dat doet mij ongelooflijk plezier dit te lezen want ik had daar nog geen recept van. Ik ben gek op panna cotta! Dank u.

 2. Hoho, dankuwel!

  Ziet er idd énorm smakelijk uit, zal ik zeker eens proberen, alhoewel ik vrees dat mijn kook”kunsten” misschien nog een beetje te minimaal zijn om dit recept tot een aanvaardbaar resultaat te brengen.

Reacties zijn gesloten.