Wit brood, zuurdesemachtig

Hoewel ik vond dat het brood bij Joy er wat cake-achtig uitzag, besloot ik toch maar eens af te wijken van mijn gebruikelijke recept. Joy heeft al een heleboel heerlijke dingen op het internet losgelaten, dus dit zou ook wel goed zijn, zeker? Bovendien was het een goede trainig voor onze reis naar de USA, waar ik waarschijnlijk wel opnieuw geen verse gist zou vinden.

Benodigdheden

 • 4 cups (500g + 37g) witte (brood)bloem
 • 2 koffielepels droge gist
 • 2 koffielepels zout
 • 1 1/2 cups (400ml) (iets-warmer-dan) lauw water

Wit brood, zuurdesemig

Zo gemaakt

Het recept gaat uit van een elektrische mixer (genre Kitchenaid), maar u kan net zo goed het brood meteen met de hand kneden.

Voeg 500g bloem in de mengkom, en doe er aan de ene kant de gist, en aan de andere kant het zout bij. Of dat belang heeft, dat ben ik niet zeker, maar ik houd best van wat symmetrie. Giet het water in het midden erbij, en meng op lage snelheid. Als het deeg goed samenklit, mengt u op medium snelheid nog een tweetal minuten verder. Laat dan het deeg vijf minuten rusten, en kneed (of laat elektrisch kneden) nog drie minuten langer.

Wit brood, zuurdesemig Wit brood, zuurdesemig

Giet de rest van de bloem (37g ongeveer) uit op het aanrecht, stort er het deeg over, en kneed even verder met de hand. Als het deeg te vochtig zou zijn, kan u er altijd nog wat extra bloem bij doen. Let wel: het deeg mag niet droog worden.

Doe het deeg in een kom, en laat gedurende anderhalf uur rusten op een warme plaats.

Sla het deeg neer, vorm opnieuw in een bal, en laat het een half uurtje rusten op een warme plaats. Ik heb telkens weinig meer gedaan dan het deeg vluchtig neergeslaan. Daardoor bleef er behoorlijk wat lucht in het deeg zitten, wat het uiteindelijke brood een luchtige structuur gaf, zoals bij een zuurdesembrood.

Sla het deeg opnieuw neer, en verdeel het eventueel in twee stukken (ik heb het in zijn geheel gelaten). Leg het deeg opnieuw te rusten, gedurende een klein uurtje.

Het deeg rijst nog behoorlijk wat, in de oven. Zit er dus niet mee in als het deeg wat ‘uitgelopen’ lijkt, vouw eventueel de randen van het deeg wat onder zichzelf.

Verwarm de oven voor op 230° C.

Vlak voor u het deeg in de oven plaatst, snijdt u er met een mes een diep kruis in (dieper dan op de foto). Als u het brood in de oven zet, kan u altijd paar soeplepels water op de bodem van de oven gieten (als die daarvoor geschikt is; het water mag vanzelfsprekend niet met het deeg in aanraking komen). Op die manier creëert u stoom, wat voor een knapperiger korst zorgt.

Bak gedurende 20-30 minuten, tot de korst mooi goudbruin geworden is.

Wit brood, zuurdesemig

Laat geheel afkoelen, alvorens aan te snijden.

Smakelijk!

3 gedachtes over “Wit brood, zuurdesemachtig”

 1. Ja, het heeft zeker belang dat je de gist aan de ene en het zout aan de andere kant doet. Ik heb me altijd laten vertellen dat de gist niet in contact mag komen met het zout, omdat de gist anders zijn werk niet (meer zo goed) doet.
  Maar 2 koffielepels gist en 2 koffielepels zout lijken mij wel wat veel. Voor 537 g bloem zou ik er maar van elk één gebruiken.

 2. @Caro: daarom waarschijnlijk dat er zoveel luchtbellen in zaten, en ik die zuurdesemtextuur verkreeg

  @Lies: best geslaagd eigenlijk. De korst bleef wel niet lang krokant (ik bak mijn broden altijd ’s avonds laat, waardoor ze een nacht blijven afkoelen). Het brood is een beetje ‘chewy’, maar dan (alweer) gelijk zuurdesem, niet gelijk stopverf 😉
  Maar ik ga het zeker nog maken.

Reacties zijn gesloten.