brownies met frambozen-cheesecake

Ach, cheesecake. Ik ben er nooit echt zot van geweest, en ik had er een beetje een gelijkaardig gevoel over als bij de quatre quarts. In het januarinummer van delicious. stonden echter een aantal versies vermeld, met bijbehorende geslaagde foto’s, en ik voelde me meteen aangesproken door de brownies met frambozen-cheesecake (p. 98). Een van de valkuilen bij cheesecake is blijkbaar dat de bovenkant (te) donker kan worden, en de chocoladelaag bij deze taart zou daar alvast aan verhelpen, zo dacht ik. Hoopte ik.

Maar zo’n cheesecake, welke kaas gebruik je daarvoor? Mascarpone is romig en wordt vaak voor desserten gebruikt, maar heeft een specifieke smaak. Zou ricotta beter zijn? Bij het lemma cream cheese op wikipedia stond een foto van een bakje Philadelphia kaas, dus besloot ik mijn eerste kaastaart daarmee te bereiden, gesterkt door de uitleg bij cheesecake:

Almost all modern cheesecakes in the United States use cream cheese; in Italy, cheesecakes use ricotta and Germany uses quark cheese.

Ook Rose Levy Beranbaum, autoriteit ter zake en auteur van The Cake Bible, schrijft over cheesecakes:

Don’t be tempted to use the more expensive “natural” cream cheese. Philadelphia brand, available even in Japan, offers the best and most consistent flavor for this cake.

En het is absoluut niet moeilijk om te maken. (Gebruik uw elektrische mixer!)

brownies met frambozen-cheesecake

Benodigdheden

 • 200 g pure chocolade
 • 200 g (ongezouten) boter op kamertemperatuur (zacht, maar niet gesmolten)
 • 400 g fijne kristalsuiker
 • 5 eieren
 • 110 g bloem
 • 400 g roomkaas
 • 1 tsp vanillearoma
 • 120 g frambozen (vers of diepvries)

Zo gemaakt

Verwarm de oven voor op 170°C

Bekleed een rechthoekige bakvorm (ongeveer 20×30 cm) met bakpapier.

Smelt de chocolade in de microgolf op laag vermogen of au bain marie.

brownies met frambozen-cheesecake brownies met frambozen-cheesecake

Klop de boter met 250 g suiker tot een luchtig mengsel. Voeg één voor één drie van de eieren toe. Roer voorzichtig door de chocolade, zorg dat alles luchtig blijft. Vouw er dan gezeefde bloem onder.

Schep drie vierde van het chocoladebeslag in de vorm, en strijk glad.

brownies met frambozen-cheesecake brownies met frambozen-cheesecake

Klop de roomkaas met de rest van de suiker, de eieren, en het vanillearoma tot een luchtig geheel (dat duurt eventjes). Schep het op het chocoladebeslag in de vorm, en strijk uit.

brownies met frambozen-cheesecake brownies met frambozen-cheesecake

Schep de rest van het chocoladebeslag op het kaasbeslag. Trek met een vork of een mes een marmerpatroon in de taart. U mag daarbij redelijk grof tewerk gaan (beter dan ik heb gedaan), dit wordt vanzelf ‘harmonieuzer’ tijdens het bakken.

brownies met frambozen-cheesecake

Druk de frambozen in de taart, en bak gedurende 40-45 minuten.

Laat minstens een uur afkoelen. Snijd in vierkantjes waarin telkens een framboos zit, en serveer.

brownies met frambozen-cheesecake

Smakelijk!
Zowel koud als lauw heel lekker. Iets lichter als het nog wat lauw is (na een uur of twee afkoelen op kamertemperatuur is het nog steeds lauwig genoeg daarvoor).

12 gedachtes over “brownies met frambozen-cheesecake”

 1. Olala!!! Voor bij mijn Misore-koffie!!!!! Lekker! Ik lust wel heel graag kaastaart. Bij Espero, in Oostduinkerke, hebben ze er super- lekkere.

 2. Ja, bij ons loopt het water uit de mond en bij Bruno en Tessa en Henri hangen de kruimeltjes rond hun mond!!

 3. Bruno, is dat vanillearoma uit zo’n klein buisje (zoals er ook amandelaroma bestaat ?)

 4. @mie: inderdaad.

  Vanille extract is veel beter natuurlijk, maar dat heb ik zelf ook nog niet gevonden. Die essences of aroma’s zijn meestal niet van echte vanille, maar van vanilline. De extracten zijn dat wel, en de prijs is er dan ook naar. Ik zal eens online moeten shoppen voor zo’n extract.

 5. where did i go wrong ???
  de onderlaag van mijn (mis)baksel leek nog het meest op mislukte chocomousse. Lekker, dat wel maar heeeeeeeeeel zwaar.
  Ik vermoed dat de temperatuur van mijn prulle-oventje wat aan de lage kant was…
  Heel lekker is die combinatie van zuur van de frambozen en het zoet van de chocola.
  Toch nog eens opnieuw proberen

 6. Het enige waar ik zo meteen aan kan denken, is dat het boter-suiker-eimengsel echt wel luchtig moet zijn. Boter + suiker moet wit zien. En de suiker moet fijne kristalsuiker zijn; met mijn gebruikelijke (wat grovere) rietsuiker zou het niet lukken.

  Anders de oven eens een graad of tien-vijftien hoger voorverwarmen, en als de cake erin gaat onmiddellijk terugdraaien naar 170°C.

  Oh, en de grootte van de vorm kan ook een rol spelen: als hij kleiner is, maar dieper, dan zal het er iets langer in moeten.

 7. ik heb dit recept al een aantal keer eerder gemaakt, inderdaad uit de .Delicious. Nooit problemen gehad.
  Maar vandaag bleef het roomkaasmengsel vloeibaar, heb er zelfs een extra eitje bij gegooid, maar nada, noppes. Heb het er maar zo overheen geschonken, wat het resultaat is zien we over een drie kwartiertjes?

  Wat heb ik verkeerd gedaan, u een idee?

 8. Intuïtief zou ik denken dat er misschien te veel ei in zat (grotere eieren gebruikt dan voorheen?), maar mogelijks komt het allemaal nog perfect uit de oven. Laat gerust iets weten.

 9. paniek voor niets. Hij is weliswaar niet mooi gemarmerd, maar het roomkaasmengsel is goed gerezen en prachtig luchtig. Over de brownie kan ik nog geen uitspraken doen, maar da’s niet erg als dat klef is 🙂

  bedankt iig!

 10. Heerlijke smaak, maar hij is bijna vloeibaar! Kan ik daar nog iets aan doen? Terug in de oven (hij is al afgekoeld). Wat heb ik verkeerd gedaan?

Reacties zijn gesloten.