Gevlamde pruimentaart

Eigenlijk hebt ge niet meer nodig dan wat fruit en een taartbodem om een lekkere taart te maken. Op bladzijde 274 van Biranbaums The Pie and Pastry Bible staat een onschuldig ogende titel Plum Flam Tart, met daaronder een simpel recept voor een heerlijke taart.

Laat u –alweer– niet afschrikken om zo’n taartbodem te maken, dat is supergemakkelijk. Hij moet alleen eventjes in de oven rusten (om krimpen tijdens het bakken tegen te gaan). Maak hem ’s ochtends, ga uw boodschappen doen, en hopla, de taart kan de oven in. Ongeveer toch. Ge kunt ook een bodem ook kopen natuurlijk, maar dan moest ik daarvoor naar het grootwarenhuis, en ik ben te lui. (En het smaakt eigenlijk toch ook helemaal anders, gebiedt Tessa mij hier achteraf toe te voegen.)

Benodigdheden

Voor de bodem

 • 113 g koude boter, in blokjes
 • 50 g fijne kristalsuiker
 • 200 g huishoudbloem
 • een snuifje zout
 • 1 eigeel
 • 28 g room

Voor de taart

 • een koffielepel maïzena
 • 900 g gevierendeelde en ontpitte pruimen (ik had iets meer nodig)
 • 50 g fijne kristalsuiker
 • een kleine koffielepel kaneel
 • een snuifje versgemalen nootmuskaat

Voor de glans

 • 75 g suiker
 • 100 ml water

Zo gemaakt

Doe de bloem, de suiker en het zout in een mengkom. Voeg de boter toe, en meng met één hand tot u een kruimelig deeg bekomt. Meng het eigeel met de room in een kom, en giet dat bij het deeg. Meng verder tot u een deegbal kunt vormen, rol die in vershoudfolie en druk hem plat tot een dikke cirkel. Leg gedurende een half uurtje in de koelkast.

Rol het deeg vervolgens uit tot het groot genoeg is om uw bakvorm én de randen te vullen, en bekleed er uw ingevette en bebloemde bakvorm mee. Gebruik bij voorkeur een bakvorm met verwijderbare bodem. Bekleed losjes met vershoudfolie, en plaats een paar uur in de koelkast. Ga ondertussen boodschappen doen, geniet van de zon, maak nog iets anders klaar.

Gevlamde pruimentaart

Verwarm de oven voor op 220°C. Bekleed uw bakvorm met bakpapier, zodat al het deeg bedekt is. Giet daarover keramische bolletjes of (oude) (droge!) bonen. Bak de vorm blind, eerst gedurend vijf minuten op 220° en vervolgens 10 minuten op 190°C.

Ontpit ondertussen de pruimen, en verdeel ze in kwartjes.

Haal de taart uit de oven, en verwijder het bakpapier met de gewichten. De taartbodem zal nog wat zacht zijn –dat hoort zo! Laat de oven aan, maar verlaag de temperatuur naar 175°C.

Gevlamde pruimentaart

Bestrooi de taartbodem met de maïzena. Zet de pruimen recht in de taart. Begin met de grootste cirkel, en werk langzaam naar binnen toe. Tracht zo weinig mogelijk ‘gaten’ te laten. Bestrooi de pruimen met het mengsel van suiker, kaneel en nootmuskaat, en bak de taart in 45 minuten.

Plaats de taart op een rooster om af te koelen.

Zet een stevige (saus)pan op het vuur, met daarin het water en de suiker. Beweeg de pan heen en weer om het water met de suiker te vermengen, dek de pan af met een deksel, en breng aan de kook. Eenmaal het mengsel aan de kook (ondertussen mag een paar keer zachtjes met de pan schudden), mag het deksel van de pan. Laat de siroop indikken tot ze aan een lepel blijft kleven (opgelet: niet roeren in de siroop).

Haal de pan van het vuur, en beborstel de pruimen met de siroop (of giet voorzichtig wat siroop op de pruimen, met een eetlepel).

Laat volledig afkoelen, en verwijder de rand van de bakvorm alvorens de taart aan tafel te brengen.

Gevlamde pruimentaart

Smakelijk!

2 gedachtes over “Gevlamde pruimentaart”

 1. Gisteren gemaakt, gisteren opgegeten. Lekker! Maar wat is de bedoeling met de maïzena? Die staat wel in de lijst, maar niet in de gebruiksaanwijzing.

 2. Goed opgemerkt, en bedankt daarvoor. Ik heb het ondertussen opgezocht, en in het recept bijgeschreven. De maïzena moet op de taartbodem gesprenkeld worden, omdat die niet wak zou worden van eventueel vrijgekomen pruimensappen. Blij dat het gesmaakt heeft, ik ga ze binnenkort ook zelf nog eens maken (misschien met abrikozen).

Reacties zijn gesloten.