Worteltaart. Voor uw schoon ogen.

Een tijdje geleden liet ik amazon The Cake Bible van Rose Levy Beranbaum thuisbezorgen. Beranbaum geldt als één van dé referenties wat betreft cake en patisserie in het algemeen. Het boek biedt voor elk recept naast avoirdupois systeem ook metrische maten, wat de bruikbaarheid –hoewel de conversie vanzelfsprekend niet tot op de komma nauwkeurig is– nog vergroot.

Beranbaum doet overigens meer dan alleen die recepten oplijsten. Bij zowat alle recepten volgt een onderdeeltje understanding, waarin ze uitlegt waarom net die ingrediënten in het recept worden gebruikt. Ze heeft ook een afzonderlijke inhoudsopgave met recepten volgens een speciale indeling, zoals recipes using all egg yolks, recipes using all egg whites, cakes better made ahead en cakes for passover (without flour).

Tijdens de kookworkshop vorige donderdag bestond het dessert uit wortelcake, waar nadien eigenlijk nog icing op moest gestreken worden. Wegens tijdgebrek kon de taart echter niet voldoende afkoelen, waardoor we het dan maar zonder icing hebben gesteld (de taart bleef lekker). Het recept kregen we mee naar huis, maar ik dacht toch ook maar eens bij Beranbaum ten rade te gaan. Volgend recept is dus geïnspireerd door de kookworkshop en Beranbaum.

Worteltaart met mascarpone frosting. Beranbaum heeft inspiratie gehaald bij Jean Hewitt die haar recept publiceerde in The New York Times New Natural Foods Cookbook. Deze Carrot Cake is sappig zonder zwaar te zijn, schrijft de auteur, en heerlijk met een frosting of net zo goed au nature.

Worteltaart. Voor uw schoon ogen.

Benodigdheden

Voor de taart i

 • 200 g fijngeraspte wortels
 • 62 g limoensap
 • 225 g bloem ii
 • een halve koffielepel zout
 • een halve koffielepel bakpoeder
 • een koffielepel soda
 • een koffielepel kaneel
 • 2 grote eieren (op kamertemperatuur)
 • 142 g ongezouten boter, gesmolten
 • 175 g rietsuiker iii
 • (optioneel) twee eetlepels geraspte kokos
 • (optioneel) een eetlepel rozijnen
 • (optioneel) twee eetlepels verbrokkelde walnoten

Voor de frosting (geheel optioneel overigens)

 • 500 g mascarpone
 • 23 g fijne kristalsuiker
 • 160 g room

Worteltaart. Voor uw schoon ogen.

Zo gemaakt

Verwarm de oven voor op 175°C.

Meng de geraspte wortels met het limoensap in een kom. Voeg daar de optionele rozijnen en noten aan toe.

Zeef de bloem samen met de andere droge ingrediënten in een mengkom, en meng. Voeg de eieren, de boter en het wortelmengsel toe. Meng alles goed dooreen.

Giet het beslag in een beboterde en bebloemde vorm, en bak gedurende 35 minuten (doe de caketest).

Laat minstens een uur afkoelen.

Worteltaart. Voor uw schoon ogen.

Doe de suiker en de mascarpone in een mengkom, en klop dit flink op met een elektrische mixer. Voeg er voorzichtig de room aan toe, terwijl u blijft kloppen.

Niet panikeren!

Het is best mogelijk dat het mengsel gaat schiften. In dat geval –ik heb het zelf niet voor gehad– moet u volgens Beranbaum blijven opkloppen. Na een tijdje krijgt u terug een mooi glad en homogeen mengsel.

Spreid het mengsel op de taart. (Als u te veel frosting hebt: geen nood, dit bewaart nog vijf dagen in de koelkast, en twee maanden in de diepvries.)

Worteltaart. Voor uw schoon ogen.

Smakelijk!

 1. Dit recept is gebaseerd op het recept van Beranbaum. Het is dus niet identiek.
 2. Beranbaum gebruikt een mengeling van tarwebloem (125 g) en zachtere cakebloem (100 g).
 3. Beranbaum vraagt om 250 g honing. Ik ben geen grote fan van honing –en ik had er ook geen in huis– dus heb ik de hoeveelheid suiker gebruikt die in het recept van de kookworkshop werd vermeld (dat voor de rest gelijkaardige hoeveelheden gebruikte).

6 gedachtes over “Worteltaart. Voor uw schoon ogen.”

 1. Gij zijt ook ene goeie gij. Wou ik dit weekend de carrot cake van de kookworkshop thuis ’s opnieuw maken. Komt gij met dit af. Nu kan ik niet kiezen hè!

 2. Maar mét die frosting is ze ook zo heel licht niet meer natuurlijk. Zeker niet in de hoeveelheid die ik erop gesmeerd heb 🙂

 3. heb pas chocoladecake met whisky en koffie uitgeprobeerd thuis – wow – mail maar als je ’t recept wil hebben

Reacties zijn gesloten.