feestelijk saffraanbrood (delicious.)

Ik zeg nu al een tijdje dat ik dringend eens wat meer recepten uit delicious. moet proberen. Er staan nogal wat broodachtige recepten in de editie van februari, waaronder dit feestelijk saffraanbrood, dat me perfect leek voor het zondagse ontbijt. De smaak heeft een beetje weg van het zondagsbrood van Bloch (minus de suiker er bovenop, maar daar kan snel aan verholpen worden), en van het zweeds saffraanbrood, waar dit recept redelijk wat van weg heeft.

Edoch, zeer de moeite, en uiterst geschikt als ontbijt voor drie (of zelfs vier). U kan het gerust ’s avonds klaarmaken, dan kan u de volgende ochtend desgewenst uitslapen.

Benodigdheden

 • 25g zachte boter
 • 125ml melk
 • 2-3 plukjes saffraan
 • 3 eetlepels mascarpone
 • 225g bloem
 • een snuifje zeezout
 • 15-20g verse gist
 • 25g suiker
 • een koffielepel speculaaskruiden (of iets meer kaneel)
 • 25-50g rozijnen (naar smaak en goesting)

feestelijk saffraanbrood (elle eten)

Zo gemaakt

Verwarm de melk tot het kookpunt (niet overdrijven). Haal van het vuur, roer de saffraan erdoor, en laat een kwartiertje staan. Voeg dan de mascarpone toe, en zet opnieuw op een laag vuur gedurende een tweetal minuten –opgelet, laat het niet meer koken. Haal van het vuur.

Zeef de bloem met het zut in een kom. Meng er de speculaaskruiden, en de suiker door.

Voeg de gist toe bij de melk, roer flink door, en schek bij het bloemmengsel. Kneed met de hand tot een zacht deeg, gedurende een klein kwartier, en voeg er tegen het einde de boter en de rozijnen aan toe.

Laat het afgedekt gedurende ongeveer een uur rijzen –tot het in volume verdubbeld is.

feestelijk saffraanbrood (elle eten)

Vet een bakvorm in, of bekleed hem met bakpapier.

Kneed het deeg opnieuw een vijftal minuutjes, en verdeel het dan in drie gelijke porties. Rol die porties uit tot deegslierten, en vlecht ze samen. Vouw de uiteinden onder de vlcht, en leg ze in de bakvorm. Dek af, en laat opnieuw gedurende anderhalf uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 180°C, en bak het brood in 20-30 minuten, tot het mooi gerezen is, en goudbruin kleurt.

Neem uit de oven en laat eerst nog een vijftal minuten in de vorm afkoelen, en stort het brood daarna op een rooster. Laat volledig afkoelen.

feestelijk saffraanbrood (elle eten)

Smakelijk!

2 gedachtes over “feestelijk saffraanbrood (delicious.)”

 1. welk type bloem heb je gebruikt?
  is het de type waar je cake mee maakt? of specifiek voor brood?
  en die mascarpone.. zou yoghurt ook kunnen denk je?

 2. Ik denk gewone huishoudbloem (witte bloem die ik ook voor brood gebruik); maar met patisseriebloem moet het ook lukken. Yoghurt is iets te los van structuur voor dit brood, denk ik. Mascarpone heeft een typische consistentie (en smaak natuurlijk). Als ik de mascarpone zou vervangen zou ik eerder zure room gebruiken dan yoghurt.

Reacties zijn gesloten.