Mom’s Apple Cake

Cake ligt mij niet. Dat is niet alleen te wijten aan het eerder droevige feit dat ik er nog nooit in ben geslaagd een goede cake te bakken, maar ook aan de (on)redelijke saaiheid van een klassieke quatre quarts (*). Edoch! Al sedert de dag dat ik het in mijn nieuwslezer vond, wou ik dit recept (**) maken. Eigenlijk had ik het gepland voor het Grote Verjaardagsfeest van mijn twee gezinsgenoten, maar ik had pas té laat een blik op de details van het recept geworpen, waarin nochtans duidelijk stond vermeld dat de baktijd anderhalf uur besloeg.

Maar goed, het is herfstvakantie, én ik had alle ingrediënten in huis, dus toog ik eergisteren aan de slag met pan en pannenlikker en cups, table- en teaspoons –als u ze nog niet hebt, haal ze gezwind in huis (tip voor een eindejaarscadeau?). Belangrijkste ingrediënt: zeven stuks van een ietwat zurige herfstappel.

it's food, baby

Benodigdheden

 • 7 (wat kleinere) appels
 • 1 tablespoon kaneel
 • 5 tablespoons (fijne) rietsuiker
 • 2 3/4 cups bloem
 • een koffielepel bakpoeder
 • een beetje zout
 • 1 cup (250 ml) plantaardige olie (zonnebloemolie in mijn geval)
 • 1 1/2 cups fijne rietsuiker
 • het sap van een appelsien (of twee)
 • een beetje vanille-extract
 • 4 eieren
 • 1/2 cup fijngemalen amandelen

it's food, baby

Zo gemaakt

Schil de appelen, haal er het klokhuis uit, verdeel ze in acht, en snijd die stukken nog eens in drie. Doe de appel in een kom, en besprenkel ze met de kaneel en de 5 tablespoons suiker. Zet het mengsel langs de kant.

Verwarm de oven voor op 175°C.

Meng bloem, bakpoeder, zout in één kom; en de olie, het vanille-extract, de suiker en het appelsiensap in een tweede. Voeg de inhoud van de tweede kom bij de eerste, en meng goed. Scheid het eiwit van het eigeel; voeg de eigelen meteen aan de kom toe, en meng ondereen. Klop de eiwitten op, en vouw dat (redelijk) voorzichtig onder het beslag.

it's food, baby

Giet een laagje van het deeg in een cakevorm. Dat kan een springvorm zijn, of een tulband, maar bij voorkeur een hoge vorm. Zorg ervoor dat, als het deeg en de appels allemaal in de vorm zijn, dit mengsel nog een centimeter of twee van de rand blijft. Mijn vorm was niet hoog genoeg, waardoor een deel van het beslag tijdens het bakken is overgelopen.

Leg ongeveer de helft tot twee derde van de appels op die eerste laag. Giet er vervolgens de rest van het beslag over, en schep daarop de rest van de appels.

it's food, baby it's food, baby

Plaats gedurende ongeveer anderhalf uur in de oven, tot de caketester (***) droog uit het gebak komt. (Bij mij duurde het iets langer.)

Een fantastisch recept, en de eerste cake waar ik zelf tevreden over was. Ik heb me iets ingehouden wat betreft de hoeveelheid suiker (ik ben niet zo’n zoetekauw), maar voor de rest het recept braaf gevolgd.

Smakelijk! (Het wordt overigens nog lekkerder als u er een beetje zure room bij serveert.)

(*) Een quatre quarts ofte vier vierden gebak heet aldus omdat die wordt opgebouwd uit vier gelijke delen van de ingrediënten: 250 gr bloem, 250 gr boter, 250 ml melk, en 4 eieren (250 gr). Steek ongeveer een uur in de oven op 170°C.

(**) Smitten Kitchen: Mom’s Apple Cake

(***) Een caketester is een breinaald of een brochettestick (hout of metaal), die u tegen het einde van de baktijd in de cake steekt. Als de ’tester’ min of meer droog uit de cake kan worden gehaald, is de cake klaar. Indien niet, moet de cake er nog wat langer in.

7 gedachtes over “Mom’s Apple Cake”

 1. hoe komt het toch dat ik bij het lezen van “caketester” spontaan Henri denk ?

 2. Ik heb de taart dit weekend gemaakt als verjaardagsgeschenk voor mijn nichtje … een voltreffer!

 3. @jeroen: cupmaten hangen af van wat ge in de cup steekt. Suiker weegt niet evenveel als bloem; en zelfs rietsuiker weeg niet evenveel als poedersuiker.

  @marijke: blij om dat te horen!

Reacties zijn gesloten.