Roomkaascake (omdat het niet altijd taart moet zijn)

Soms snap ik het toch niet goed –al zie ik waarschijnlijk wel gewoon weer iets over het hoofd. Het recept voor deze heerlijke cake –een beetje rich, dat wel– is gebaseerd op de klassieke quarte quarts of pound cake. Heel eenvoudig: er zijn vier ingrediënten, en ge neemt van alle vier evenveel: een pond bloem, een pond boter, een pond suiker, en een pond eieren. Een pond weegt ongeveer vierhonderd gram (453 g). Waarom dan, vraag ik mij af, komt dit recept met volumematen? In het recept van Smitten Kitchen wordt er gegoocheld met cups en sticks, en dus heb ik zoveel mogelijk trachten te converteren naar gewichten. En onderwijl heb ik gans het ding naar mijn hand gezet natuurlijk. Geïnspireerd dus op Cream Cheese Pound Cake van Smitten Kitchen.

Speciaal voor deze cake heb ik mij zo’n tulband vorm aangeschaft. In silicone, want dat is achteraf o zo gemakkelijk om uit de vorm te halen én ge moet die niet invetten. Zo’n gerief. (Ik heb de mijne besteld bij Ria’s Kookwinkel.)

Benodigdheden

Goed voor minstens tien porties, zo wordt beweerd.

 • 333 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
 • 225 g Philadelphia roomkaas, op kamertemperatuur
 • 500 g suiker i
 • 1-2 koffielepels vanille-extract i
 • 6 grote eieren
 • 350 g huishoudbloem
 • 100 g amandelbloem (fijngemalen amandelen)
 • een koffielepel zout

Roomkaascake (omdat het niet altijd taart moet zijn)

Zo gemaakt

Verwarm de oven voor op 160°C.

Doe de boter en de roomkaas in een mengkom, en klop dit met een elektrische mixer (op halflage stand) op tot ze met elkaar zijn vermengd. Voeg de suiker toe, en verhoog de snelheid tot middelhoog. Klop verder op tot dit mengsel licht en luchtig is –ongeveer een minuut of vijf.

Roomkaascake (omdat het niet altijd taart moet zijn) Roomkaascake (omdat het niet altijd taart moet zijn)

Voeg dan de eieren één voor één toe; meng gedurende een halve minuut voor het volgende ei toe te voegen. Schraap regelmatig de zijkant van de mengkom.

Voeg de bloem, de amandelen en zout in een keer toe, en klop verder op tot alles net vermengd is. Hoe minder lang u klopt, hoe luchtiger uw cake wordt.

Giet het beslag in de tulband vorm, en bak gedurende 1u15 minuten. (Doe de cake test — 1u15 was perfect in mijn geval.) Laat een twintigtal minuten in de vorm afkoelen, en draai hem dan om op een bord. Door al die suiker heeft de taart een heerlijk gecarameliseerde buitenlaag gekregen.

Roomkaascake (omdat het niet altijd taart moet zijn)

Smakelijk!
(Bovenstaande foto toont wat er nog van de cake overbleef, vanochtend, nadat het gezin met een voorraad naar school en werk was vertrokken. En de babysit heeft ook nog wat meegekregen, gisterenavond.)

 1. Ik gebruikte geen vanille-extract. Maar ipv 500 g suiker, gebruikte ik 400 g suiker, en 100 g zelfgemaakte vanillesuiker. Vanillesuiker zelf maken is heel eenvoudig. Telkens u een gerecht maakt dat om een vanillestokje vraagt, laat u de peul na gebruik drogen. U verknipt ze in vier, en doet ze in een pot waar u suiker aan toevoegd. Ziezo: na verloop van tijd geeft de vanilleboon de smaak af aan de suiker, en u hebt uw eigen, échte vanillesuiker. Schud regelmatig eens met het potje.

4 gedachtes over “Roomkaascake (omdat het niet altijd taart moet zijn)”

 1. Blij te lezen dat je mijn destijds gegeven tip ivm de vanillesuiker in de praktijk brengt.
  En ziet die roomkaascake er niet een beetje te veel gebakken (lees: verbrand) aan de bovenkant?

 2. (Ik was vergeten wie het destijds getipt had.) Tips worden (bijna) altijd getest, en soms blijvend toegepast 🙂

  Edoch, de taart is niet verbrand; lekker gekarameliseerd, maar in de verste verte niet verbrand. Meer zelfs: ik heb danig veel complimenten gekregen over dat karamellaagje.

 3. Nu twijfel ik er niet meer aan dat de cake heerlijk was. Het water komt me in de mond.

Reacties zijn gesloten.