Chelsea buns, zo vertelt Linda Collister in haar boek Bijzonder Brood (mijn broodbijbel!), werden gemaakt van het midden van de achttiende eeuw tot 1839 in het Londense Chelsea Bun House (in de Pimlico wijk). Naar verluidt waren ze zo lekker dat zelfs koning George III voor de zoetigheden in de rij stond.
Ze zijn helemaal niet moeilijk te maken. Reken ongeveer twee uur voor de rijstijd –ik liet het deeg de ganse nacht rijzen, zodat ik de broodjes voor het ontbijt kon klaar hebben. Jawel, dat betekent vroeg opstaan op zondagochtend.
Benodigdheden
Voor het deeg
- 450 g witte bloem
- een snuifje zout
- 40 g rietsuiker
- 175 ml melk
- 15 g gist
- 50 g (gesmolten) boter
- 1 groot ei
Voor de vulling
- 40 g (gesmolten) boter
- 60 g donkerbruine suiker
- 120 g rozijnen en/of gedroogd fruit
Voor de glans
- 3 eetlepels honing
- 85 g boter
- 5 eetlepels melk
- 100 g rietsuiker
Zo gemaakt
Stap 1: het deeg
Meng de bloem met het zout en de suiker. Verkruimel de gist in de handwarme melk (koelkastmelk 30 seconden op 900 W in de microgolf). Voeg de boter samen met het losgeklopte ei en het melkmengsel bij de bloem. Meng alles samen tot een deeg.
Kneed het deeg gedurende een tiental minuten. Doe dit met de hand: ge krijgt er zachtere handen van, en er is geen betere manier dan om te voelen of uw deeg vochtig/droog en uiteindelijk elastisch genoeg is.
Doe het terug in de kom, doe er een vochtige handdoek (of als het echt moet: vershoudfolie) over, en laat het in ongeveer anderhalf uur op een warme plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is. Zoals vermeld, kunt ge het ook een ganse nacht op een koelere plaats tot het gewenste volume laten rijzen.
Stap 2: de vulling
Haal het deeg uit de kom (duh), en sla het neer op uw werkvlak. Rol het uit tot een rechthoek van 70 op 20 cm (nee, ik heb geen meetlat gebruikt). Bestrijk het deeg met de gesmolten boter, en bestrooi het dan met de suiker en de rozijnen. Strooi er desgewenst wat kaneel over.
Rol het deeg op langs de lange kant, en snij het in bijvoorbeeld vijftien stukken. Schik die stukken op uw (ingevet) bakblik, en laat het in een afgesloten plastic zak in ongeveer een half uur tot zowat het dubbele rijzen.
De broodjes moeten in een bakblik/braadslee: Chelsea buns zijn vierkantig met een ronde kern.
Stap 3: bakken
Verwarm de oven voor op 200°C.
Plaats de honing, de boter, de melk en de suiker in een steelpannetje op een laag vuur. Breng het (eenmaal alles mooi gesmolten) aan de kook. Laat dit tot een stroop inkoken.
Giet deze stroop over de buns (ik gebruik nooit alles), plaats het bakblik in de oven en bak de Chelsea buns 15-20 minuten. Laat eventjes afkoelen –niet te lang, of je krijgt ze niet meer uit het bakblik zonder ze te beschadigen– en leg ze (eventueel) op een rooster om verder af te koelen.
Smakelijk!
mmm misschien moeten we op zondagmorgen eens bij jullie ons ontbijt komen halen ipv bij de bakker 😉
Ben ervan overtuigd dat het dubbel zo lekker zal smaken!
Ik ga deze toch ook eens proberen, binnenkort.
ik ben er nu mee bezig , het deeg is momenteel aan het rijzen
ik ben benieuwd!
En? Waren ze lekker?