cake! apple muffins!

Wat doet een braaf Amerikaans gezinnetje op zondagnamiddag? Of een Belgisch gezin dat zich een beetje tracht aan te passen? Het bakt koekjes. Ware het niet dat mijn fototoestel het had laten afweten, ik zou er een verslag in woorden en beeld over posten, maar u zal het met een telefoonfoto en het recept moeten doen.

En ik heb half Seattle afgezocht naar papieren muffin receptacles, maar heb niks gevonden. Ik ben er zeker van dat ik gewoon in de verkeerde plaatsen heb gezocht, want ik kan mij niet goed voorstellen dat in die dingen een koekjesbakkend land als Amerika niet met hopen gewoon in de grootwarenhuizen liggen (maar wel niet bij de instant cookie poeders in elk geval).

Het recept is zonder schaamte gepikt van bij Smitten Kitchen, uw one-stop-shop voor de meest heerlijke gerechten: whole wheat apple muffins (daar vindt u zoals steeds ook een aantal prachtige foto’s). Ik heb er een paar wijzingingen in aangebracht, gewoon omdat ik niet alle ingrediënten in huis had. Smitten Kitchen heeft het overigens zelfs gebaseerd op een recept op de achterkant van een pak King Arthur Flour (toeval: dat is net dezelfde bloem die ik hier gebruik).

Benodigdheden

 • 115g (4 ounces) tarwebloem
 • 120g (4 1/4 ounces) all-purpose bloem
 • 1 koffielepel bakpoeder
 • 1 koffielepel baking soda (dat is blijkbaar niet hetzelfde als het voorgaande)
 • een beetje zout
 • 1 koffielepel kaneel
 • 115g (1 stick ofte 4 ounces) boter op kamertemperatuur
 • 120g (4 1/4 ounces) rietsuiker
 • 1 groot losgeklopt ei
 • 250g (8 ounces) zure room of (volle) yoghurt
 • 2 appels, geschild etc, en in stukjes gesneden

Die stick boter is echt wel verschrikkelijk praktisch. Het is een dwaze maat, maar ze verkopen (of verpakken) boter wel degelijk in sticks in Amerika. Cups (vs ounces of gram) vind ik heel arbitrair als maat: een cup dicht gepakte suiker weegt toch niet evenveel als een cup theeblaadjes?

we're in Seattle, baby we're in Seattle, baby

Zo gemaakt

Verwarm de oven voor op 230°C.

Meng de bloem, het zout, de kaneel, en de bakpoeders in een kom. Meng in een andere kom de boter met de suiker, en klop die flink door elkaar. Voeg er het losgeklopte ei aan toe, en klop het geheel luchtig. Meng de zure room erbij, en dan de droge ingrediënten. Voeg er ten slotte de stukjes appel bij.

Verdeel over de muffinvormen, en plaats in de oven. Verlaag de temperatuur na 10 minuten tot 200°C en laat nog vijf tot tien minuten doorbakken. Haal de muffins uit de oven (test eventueel met een breinaald of tandenstoker of ze klaar zijn), en laat ze vijf minuten in de vormen afkoelen, alvorens ze eruit te halen om ze verder te laten afkoelen. Als u aan hun lokroep kan weerstaan tenminste –vijf minuten nadat ze uit de vormen waren gehaald, was de helft al op.

Smakelijk!

3 gedachtes over “cake! apple muffins!”

 1. …een cup dicht gepakte suiker weegt toch niet evenveel als een cup theeblaadjes?…
  gebruik de handige converter (AmerikaansEuropees, plus het omzetten van enkele hoofdingrediënten op

 2. baking powder is het zuur (wijnsteenzuur), baking soda is de gasvormer (natriumbicarbonaat). Je kunt in Nederland gewoon in plaats daarvan ook zelfrijzend bakmeel gebruiken. Het gebruik van twee soorten bloem is ook niet nodig: in het oorspronkelijke recept staat voor het eerste meel volkorenmeel gespecificeerd. Maar als je dat vervangt door bloem…

Reacties zijn gesloten.