Een schermtornooi in Bochum

We gingen het ver zoeken, deze keer. Gisteren was er een schermtornooi in Bochum, volgens Google Maps dik 2.30 u. ver. Wij kwamen met een veiligheidsmarge tot 3 u. rijden, wat betekende dat we ten laatste om 6 u. moesten vertrekken om daar ten allerlaatste om 9 u. te zijn. Om 5 u. opstaan dus.

Gezien we met de orkestrepetities op vrijdag pas tegen 22 u. thuis zijn, hadden we besloten dat Henri de repetities beter deze keer zou overslaan. Kwestie van toch ietwat levendig op de wedstrijdstrook te verschijnen. Toen ik vrijdagavond aanzette naar de V.E.M., bleek de rechter voorband van de auto echter lek. Gelukkig is er het openbaar vervoer (ik zag mij met mijn schouder niet meteen mijn tenorsax op de rug nemen en tot de V.E.M. fietsen), waardoor ik 45 minuten later toch ter plaatse was (wachten tot 19.08 op de bus, afstappen aan het Rectoraat/Vooruit, te voet tot de V.E.M. –nog net iets verder dan Kinepolis). Nog goed dat iemand mij naar huis heeft kunnen brengen achteraf.

Tessa regelde ondertussen de lekke band met de wegenwacht, en de schoonouders waren al op standby om hun tweede wagen af te leveren ingeval we het met zo’n dun vervangingsbandje zouden moeten doen. De wegenwachter vond echter geen lek, heeft de band opnieuw opgepompt, en ziet: we zijn heen en weer geraakt zonder verdere problemen. En op tijd.

Schermtornooi in Bochum

Een dikke tien km voor Bochum (ergens rond Essen) werd de weg plots glad. Er viel en lag overal poedersneeuw, en het zag er spekglad uit. Ik had totaal geen rekening gehouden met het weer aldaar; voor hetzelfde geld was de boel er totaal ondergesneeuwd. Gelukkig viel het nogal mee: gewoon een beetje vaart minderen volstond.

De sportzaal was mooi en goed verwarmd, en vanop de tribunes hadden we overzicht over de ganse zaal. Van de Duitse Pünktlichkeit viel evenwel niet veel te merken. Hoewel het tornooi om 9.30 u. diende te beginnen, was het eerder 10 u. eer de eerste degens –pardon: floretten– werden gekruist.

Schermtornooi in Bochum

Henri legde een schitterend parcours af, na de rangschikking in de poule kwam hij reeds op de tweede plaats, en mocht hij automatisch door naar de halve finale. Ook ploegmaat Pieter speelde voortreffelijk –ze kwamen tegen elkaar uit in de halve finale. Pieter werd uiteindelijk derde, en Henri tweede. (Ik ben gelijk een beetje trots op de zoon.)

Schermtornooi in Bochum

Eigenlijk had het allemaal tegen de middag gedaan kunnen zijn, maar er was een tekort aan scheidsrechters, waardoor het allemaal wat langer duurde. Ondertussen konden we ook nog supporteren voor de Gentse pupillen, maar uiteindelijk verschenen onze twee Belgen op het (overwinnings)schavot. Pas rond 15 u konden we naar huis vertrekken (voor de pupillen zal het nog een pak later geweest zijn).

Volgende week: Ukkel, de week erna: Gembloux.

Trixie Whitley Tryout

Trixie Whitley

Trixie Whitley speelt in minder dan een maand twee keer voor een uitverkochte Handelsbeurs, op 21 februari en op 10 maart, en voor een uitverkochte AB op 9 maart. Wie door al die uitverkochte concerten Trixie toch nog moet missen (of haar nog eens wil zien), kan deze zomer terecht op het Gent Jazz festival waar ze op 20 juli optreedt.

Haar debuutalbum, Fourth Corner is nog maar een kleine maand uit, maar het heeft ondertussen al goud gehaald. Gisteren speelde ze een try-out in de Handelsbeurs, en kreeg ze een gouden exemplaar van het album overhandigd door de Gentse burgemeester Daniël Termont.

Trixie Whitley

Parijs dus

Een week geleden zaten we nog in Parijs. Ons logement lag een beetje buiten Parijs, maar na een halfuurtje via het voorstedelijk treinnet stonden we aan de Gare du Nord. We hebben 7,50 euro voor een cappuccino (het melkschuim stond torenhoog en de koffie was niet meer dan een bodempje espresso in een gigantische tas) betaald bij Carette, maar het deed ons denken aan Bloch en ik zag er me zo al elke week heen trekken. (Ik zie mijzelf ook regelmatig de Lotto winnen, maar ik blijk niet zo’n uitmuntende ziener te zijn als ik zou willen.)

Kamer met zicht

Het sneeuwde ook, en dat inspireerde de tieners op dag twee uiteindelijk toch om een sneeuwballengevecht te houden én een sneeuwman te maken. Die tweede dag (zondag) trokken de vrouwen alleen de stad in –de mannen enigszins gerustgesteld dat de winkels gesloten waren, al bleek dat niet te kloppen– en ik heb ze toen ’s ochtends naar het station gebracht. Toen ik ze ’s avonds ging halen, was het echter net beginnen sneeuwen, redelijk hevig zelfs. Naar het station was het bergaf, maar dat betekende natuurlijk dat het van het station… jawel: bergop ging. Onze wagen is klein, de banden zijn smal, en tijdens het klein half uur dat ik aan het station stond te wachten, was ik net niet ondergesneeuwd. De weg terug was redelijk… avontuurlijk. Ik was blij dat er niet te veel ander verkeer op de baan was (ik ben maar twee andere voertuigen tegengekomen), want het was een beetje moeilijk om er te geraken. Hilarisch ook, want terwijl mijn stuur een halve slag naar links of rechts gedraaid stond, ging de auto gewoon vooruit. We zijn er geraakt, zonder brokken.

Koffie bij Carette Iedereen is zot van Jef

De laatste dag, net een week geleden dus, gingen we het Louvre bezoeken. Iets te druk voor mij (véél te druk voor mij), dus ging ik op mijn eentje naar de Rue de Rome, waar zich zowat de grootste concentratie muziekwinkels moet voordoen –en dan heb ik het over muziekinstrumenten en partituren, niet over platen. Ik vond er eindelijk de partituur van Rameau die ik zocht (maar geen Duphly helaas), en de collectie van Yann Tiersen (Piano Works 1994-2003).

Louvre

Dit is ongeveer het enige wat ik van het Louvre heb gezien –bij de uitgang van de metro is er een gaanderij waar men naar binnen kan kijken. Een beetje gelijk een terrarium, met allemaal kleine mensjes erin.

Parijs is leuk, maar ik heb precies de neiging daarheen te trekken als het koud is. Wat misschien niet zo’n goede zet is voor iemand zoals ik die liever warmte heeft. Nog goed dat het gezelschap zo aangenaam was.

Laat mij los

Na een dag of vier of vijf lijkt het alsof ik erin ga slagen mij aan de horden grieplijders te kunnen onttrekken. Ik heb een mix gehad van migraine en griep en een luchtweginfectie (die is er nog steeds).

Henri had zich de vakantie anders voorgesteld (ik ook, als ik eerlijk mag zijn), edoch, het is bijna voorbij –de ziekte, maar helaas ook de vakantie. Hij is zo goed als genezen, bij mij zal het nog even langer duren. (Ik heb in geen tien dagen kunnen lopen –aarrrggghhh.) Het zou mij trouwens niet verwonderen dat er een epidemie was (is), want ik ken verschrikkelijk veel mensen die er ook aan waren voor de moeite.

Die zag ik niet aankomen

Twee (heel) prille twintigers poten een tank van een Mercedes (een GLK of een M) voor mijn poort, en plannen een bezoekje bij mijn buurman, de gynaecoloog. Ik zucht, open het vensterraam, en spreek mijn gewoonlijke begroeting.

“Excuseer, maar u staat voor een poort.”

“Ja, maar ’t is niets, we moeten gewoon bij de dokter zijn.”

Zucht. Natuurlijk is het ‘niets’ voor u, juffrouwkes, maar ge staat wel voor mijn poort, denk ik.

“Dat geloof ik graag,” zeg ik luidop, “maar kijk: daar en daar en daar en daar heeft u plaats om uw voertuig te parkeren, zonder iemand te hinderen.” Hulpvaardig als ik ben, wijs ik naar een paar plaatsen, waarvan er twee aan dezelfde kant van de straat (een meter of vijf of tien ver), en twee aan de overkant van de straat liggen.

“Moet ge weg misschien? Hé? Moet ge nu weg? Nu, nu, nu, nu, nu?!”

“Kan u gewoon even uw voertuig verplaatsen?”, antwoord ik luchtig, “Er is plaats genoeg hé?” Ik plak er een sprankelende glimlach achteraan.

“Nee, maar, moet ge weg soms? Wij moeten gewoon bij de gynaecoloog zijn. Hé? Moet ge nu-nu-nu-nu-nu weg?”

Ik blijf vriendelijk glimlachen. “Als u zich gewoon even wil verplaatsen. Het was al gebeurd op de tijd dat wij deze conversatie nu hebben.”

“Weet ge wat ik gewoon zou willen doen?”, bijt de juffrouw mij toe, “een kogel door uw kop schieten.” En als ze op haar voertuig afstapt voegt ze eraan toe: “meer dan één zelfs.”

Terwijl ze haar wagen drie huizen verplaatst, spreekt plots ook haar vriendin, die aan de voordeur van buurman blijft wachten. “En ik zou meehelpen.”

Boeken 201301

We zijn vertrokken. En ik sta al meteen één boek achter op mijn streefdoel (minstens één per week voor 2013). Maar de kwaliteit is er alvast.

  1. The Fault in Our Stars / John Green / 2012
    Despite the tumor-shrinking medical miracle that has bought her a few years, Hazel has never been anything but terminal, her final chapter inscribed upon diagnosis. But when a gorgeous plot twist named Augustus Waters suddenly appears at Cancer Kid Support Group, Hazel’s story is about to be completely rewritten.
    Bon, ik ben normaal gezien niet voor het soort boeken dat ook maar het minste wegheeft van het equivalent van een zelfhulpgroep –een reflex die ik met het hoofdpersonage deel. Niettegenstaande mijn verwachtingen ben ik er toch maar aan begonnen, en het boek komt tot een fantastische climax / ontlading en ja, er is misschien wel wat vocht uit mijn ogen gevloeid. Maar dat zal van vermoeidheid geweest zijn. Heel goed geschreven.
  2. House of Holes / Nicholson Baker / 2012
    Nicholson Baker’s House of Holes is gleefully provocative, off-the-charts sex novel that is unlike anything you’ve read.
    Wie zich niet bewust is van het soort literatuur dat Nicholson Baker schrijft, en afgaat op de eerder neutrale aanprijzingen van Wired of van de New York Times, staat een heuse verrassing te wachten. Baker schrijft over seks, op een zeer expliciete maar erg creatieve wijze. Verwar dit vooral niet met de eerder saaie mommy porn van Fifty Shades; dit boek is bijzonder goed geschreven, ook al mag de inhoud u misschien niet liggen. House of Holes is niet zo goed als The Fermata (ook van Baker dus), maar het komt behoorlijk dicht in de buurt.
  3. Piano Technique / Walter Gieseking & Karl Leimer / 1972
    Perfect for students and teachers looking for a radical approach to finger and expression technique, this volume collects two classic books bound together by one of greatest pianists of all time and his famed teacher. Includes both The Shortest Way to Pianistic Perfection, and Rhythmics, Dynamics, Pedal and Other Problems of Piano Playing.
    Zeer erm… technisch boek over erm… piano. De nadruk ligt op leren luisteren/horen, de ontwikkeling van een gevoel voor ritmiek en toucher. Zeer interessant voor zowel de beginner als de gevorderde –ik vermoed dat ik er later nog naar ga teruggrijpen.

(boeken vorige maand)

Strips en aanverwanten

  • Jazz Maynard, Tome 4 / Raule & Roger / 2010
    Barcelone de nos jours. Jazz Maynard et son ami Téo sont ligotés sur des chaises, dans une pièce sordide. Ils ne savent pas pourquoi, ni qui les détient. Mais Jazz sort à peine d’une aventure dangeureuse. Trois jours plus tôt, à New-York, sa soeur, qu’il n’avait pas vue depuis 10 ans, lui a fait parvenir une lettre desespérée, un appel au secours, et Jazz n’a pas hésité à pénétrer dans le repaire d’une bande de mafieux pour libérer Laura et ses proxénètes.
    Het vierde deel van de trilogie.
  • Vies à contre-jour / Raule & Roger / 2011
    Dix femmes se confient sur l’amour, la haine, le désir et la passion… Toutes traversés par le souvenir d’un absent… A la fois sombres et inspirées, ces dix histoires courtes érotiques évoquent un amour jamais loin de la mort. Subtilement dérangeant.
    Niet zo interessant als verwacht; de verhalen zijn minder geïnspireerd dan de trilogie van hierboven.
  • Le Vagabond Des Dunes (Jérôme K. Jérôme Bloche #8) / Alain Dodier / 1992
  • Le Pacte (Jérôme K. Jérôme Bloche #13) / Alain Dodier / 1998
    Nu heb ik ze allemaal. Denk ik.
  • The Walking Dead, Compendium 1 (The Walking Dead #1-48) / Robert Kirkman, Charlie Adlard, Cliff Rathburn / 2009
    Een jaar geleden gekocht, en geen idee waarom ik dit zo lang heb laten liggen op mijn nachtkastje. Dit boek leest als een Griekse tragedie met net zoveel bloed en tranen en (on)geluk. Er is al een tweede compendium, en dat is bij deze besteld (en ondertussen toegekomen). En ik ben ook aan de televisieserie begonnen, die met andere maar toch gelijkaardige verhaallijnen werkt.

Revolution: als uw leven het internet is

Zoals het grootste deel van Vlaanderen had ik deze ochtend geen internet meer via de kabel. Waarschijnlijk ook geen vaste lijn, en geen televisie, zo lees ik nu online, al hoorde ik wel een kiestoon en laadde de programmagids sneller dan gewoonlijk.

Och, het probleem zit gewoon bij één van mijn routers, dacht ik, dus ik heb alles herstart en kabels verstoken en firewall omzeild. Het netwerk is hier nogal beveiligd, met een dubbele firewall en wifi die enkel computers toelaat wier mac-adres in de routerconfiguratie is opgenomen. En waarvan de gebruiker het netwerkpaswoord kent. Overkill, absoluut. Maar nog werkte het internet niet.

3G-surfen op de gsm bracht een vloed van telenet klachten op facebook en twitter, van de meest pedante eikels tot de grootste dramaqueens met first world problems. En nu het internet terug is, zitten ze allemaal te zagen over compensatie.

“Wat moeten onze kinderen nu doen op zondagmorgen?”, heb ik herhaaldelijk zien voorbijflitsen. Ghoh, ik weet het niet zo meteen, maar misschien kun ge u eens met uw kroost bezighouden ipv ze voor de televisie te parkeren?

Get a life. Serieus. Blijf van uw computer af en ga naar buiten. Er gebeurt overal vanalles in de echte wereld.

Revolution takes place in a post-apocalyptic dystopian future. Fifteen years earlier, an unknown phenomenon disabled electricity on the planet and effectively all devices powered by it, ranging from computers and electronics to car and jet engines. People were forced to adapt to a world without electricity.

Films 201301

Aarrgghh: zo ben ik 2013 slecht begonnen, met veel te veel films –dat komt ervan als er vakantie is. Heel graag gezien: The Possession van Ole Bornedal; When the Lights Went Out van Pat Holden; 17 filles van Delphine Coulin & Muriel Coulin; Mientras duermes van Jaume Balagueró (kijken!); Ascenseur pour l’échafaud van Louis Malle; en Searching for Sugar Man van Malik Bendjelloul. Veel kijkplezier!

  1. Batman Begins / Christopher Nolan / 2005
    Dit blijft een heel erg mooie interpretatie/verfilming van het begin van de Batman saga.
  2. Abraham Lincoln Vampire Hunter / Timur Bekmambetov / 2012
    Title says all: wat als Abraham Lincoln jacht maakte op vampieren? En hoe dat perfect in het historische leven van de man valt te passen. Een beetje gelijk numerologie.
  3. A Dangerous Method / David Cronenberg / 2011
    Mooie, beetje langdradige film over de rivaliteit tussen Jung en Freud en de romance van Jung met Sabina Spielrein. Intrigerend, maar vermoeiend.
  4. Star Trek / J.J. Abrams / 2009
    Mooie reboot (of prequel) van J.J. Abrams, van wie ik dringend eens Super 8 moet bekijken.
  5. The Possession / Ole Bornedal / 2012
    A young girl buys an antique box at a yard sale, unaware that inside the collectible lives a malicious ancient spirit. The girl’s father teams with his ex-wife to find a way to end the curse upon their child.
    Vakkundig gemaakte, maar net niet opvallende film van de regisseur van Nightwatch (zowel het origineel, Nattevagten, als de iets mindere Engelstalige remake uit 1994).
  6. Smoorverliefd / Hilde Van Mieghem / 2012
    Alle mogelijke clichés passeren de revue. Nee maar serieus: alle clichés. Was het een Engelstalige film, er was veel geld mee verdiend.
  7. When the Lights Went Out / Pat Holden / 2012
    Een poltergeist film, gebaseerd op het gegeven van The Black Monk of Pontefract, dat zich voordeed in de jaren 60 en 70 in Pontrefact (Yorkshire). Niet overdonderend, wel interessant, en goed gefilmd; de film bevat zeker voldoende suspens.
  8. 17 filles / Delphine Coulin & Muriel Coulin / 2011
    When Camille accidentally becomes pregnant, 16 of her friends and classmates decide to follow suit, throwing their town and school into chaos.
    Zeer mooie film met een uiterst belabberd en ongeïnspireerd einde –de voornamelijkste reden is omdat er niet op de juiste manier naar toe wordt gewerkt. Een gigantische anticlimax, en dat is bijzonder jammer.
  9. Chaos / Tony Giglio / 2005
    Belabberde film eigenlijk, als men er te diep over nadenkt, maar grote bonuspunten voor de vermelding van de chaostheorie en James Gleick.
  10. Mientras duermes / Jaume Balagueró / 2011
    Waarom categoriseren ze dat nu als horror, vroeg ik me voortdurend af, maar de pointe van deze film bevat wel degelijk de grootst mogelijke horror. De film is heel goed gemaakt, heel afstandelijk, zonder gratuite bangmakerij, maar houdt de kijker angstvallig aan het scherm gekluisterd. Absoluut te bekijken. (En met een mooie score van Lucas Vidal.)
  11. Ascenseur pour l’échafaud / Louis Malle / 1958
    Een film noir met muziek van Miles Davis. Ik had die al gezien, maar die blijft de moeite van het bekijken waard –inclusief alle conventies van de cinema uit die tijd (bloed? welk bloed?). Schitterende film.
  12. Searching for Sugar Man / Malik Bendjelloul / 2012
    Two South Africans set out to discover what happened to their unlikely musical hero, the mysterious 1970s rock ‘n’ roller, Rodriguez.
  13. American Mary / Jen Soska & Sylvia Soska / 2012
    Euh tsja. Een wraakfilm –ik had iets verwacht in de zin van Qui a tué Bambi?, maar het is toch helemaal anders uitgedraaid. Raar.
  14. The Helpers / Chris Stokes / 2012
    Wie abstractie kan nemen van het wel bijzonder slechte acteerwerk, merk hier veel potentieel voor een goede film. Des te jammer dat de verwachtingen niet worden ingelost.
  15. The Collection / Marcus Dunstan / 2012
    Betere acteerprestaties in dit verhaal met martelmotief, dat zich wel ontspannend laat bekijken, maar verder geen noemenswaardige elementen bevat.
  16. Silent Hill: Revelation 3D / Michael J. Bassett / 2012
    Film? Verhaal? Wat? Hoezo? Negeer gerust.

(films vorige maand)