Contrasten

Net zoals het dubbelconcert in de Handelsbeurs vorige week (Joachim Badenhorst & Oaktree), was ook dit dubbelconcert (in De Bijloke deze keer) van Antiduo & Chambertones een stijlvoorbeeld van contrasten.

Antiduo is de zo onderhand symbiotische combinatie van Seppe Gebruers en Erik Vermeulen, die elkaar, elk gezeten aan een overstaande piano, improvisatorische kluiven toewerpen. Ik zag ze voor het eerst samen aan het werk in 2011, in deSingel, en terwijl de twee persoonlijkheden nog steeds manifest dezelfde zijn (de extraverte Gebruers vs de meer introverte Vermeulen), zijn de verhoudingen tussen beide sterk geëvolueerd. Gebruers is niet langer de al te voorzichtige student, maar houdt zich niet in om het laken ook naar zich toe te trekken. Die evolutie werd geïllustreerd met de recent bij El Negocito Records uitgebrachte eponieme cd, Antiduo. Het album bevat various moments from 2010 til 2012 en werd gemasterd door Manolo Cabras.

Na de pauze was er Chambertones met, zeker na Antiduo, bedrieglijk eenvoudige melodieën, die voor een rustpunt zorgden op deze anders bijzonder inspannende concertavond. Het trio bestaat uit Jesse Van Ruller op gitaar, Joris Roelofs op riet, en Clemens Van der Feen op contrabas. Van Ruller was een ontdekking; Van de Feen kent u misschien nog van Narcissus, de groep rond Robin Verheyen; en Roelofs is druk bezig een stevige reputatie neer te zetten. De groep heeft twee albums uit, Chambertones (2010) en The Ninth Planet (2012).

20140129_bijloke01

20140129_bijloke02

20140129_bijloke03

Ceci n’est pas du nutella

Wij zijn nogal chocopasta-eters. En met wij bedoel ik vooral Henri en ikzelf. In mijn jeugd heb ik er ettelijke liters nutella door gejaagd, en ook Henri werd fan (geen kwatta of andere chocopasta’s voor ons, dankuwel). In het licht van mijn opkomend veganisme gingen we op zoek naar een alternatief en we kwamen terecht bij de Penotti soja hazelnotenpasta, die u in bijvoorbeeld BIO-planet en origino kan vinden. Het Penotti product verschilt in bijna niets van nutella, behalve dan dat er sojapoeder wordt gebruikt ipv melkpoeder.

Wat zit er eigenlijk in nutella? Er zitten 7 ingrediënten in, volgens hun site, waarbij ze vanzelfsprekend graag met de hazelnoten beginnen. Het label op de potten vertelt evenwel een iets ander verhaal. Bij Nutella. The full (correct) list of ingredients, leerde ik dat de ingrediënten op zo’n label moeten vermeld worden in de volgorde van de hoeveelheid waarin ze gebruikt werden (meeste eerst). Voor nutella geeft dat: suiker, palmolie, hazelnoten 13%, magere cacao 7,4%, melkpoeder 6,6%, lecithinen, vanilline. 55% van de nutella zou uit suiker bestaan (Que contient le Nutella ?). Ik vermoed dat het voor Penotti niet echt verschillend zal zijn.

U doet met die cijfers wat u wilt. Ik probeer al een tijdje minder suiker te eten, dus ging ik op zoek naar een alternatief. We probeerden ook de choco, carobpasta en praliné van Abinda, maar daar zit tot 70% tarwestroop in (cfr de productinfo op hun site). Dus zocht ik naar een recept om zelf ‘nutella’ te maken.

Ik heb er een aantal geprobeerd, zoals de Nutritious Nutella van Ella die eerst zeer veelbelovend leek. Maar hoewel ik de hazelnoten een ganse nacht heb laten weken (zeker 10 uur), kwam ik niet verder dan een kleffe en niet echt heel erg smakelijke notenbrij.

Het goede recept vond ik bij David & Luise van Green Kitchen Stories. Hun recept voor Homemade Healthier Nutella publiceerden ze bovendien op 17 december (mijn verjaardag), dus dat was meteen een goed voorteken.

20140122_nutella09

Benodigdheden

 • 150 g hazelnoten
 • 7 verse of gedroogde dadels, van hun pit ontdaan
 • 2 eetlepels (min of meer) gesmolten kokosolie
 • 1 flinke eetlepel cacaopoeder
 • een beetje water

Een beetje uitleg. In het oorspronkelijke recept worden er drie keer zoveel ingrediënten gebruikt, en dan bedoel ik volumetrische hoeveelheid, en niet verscheidenheid van aantal (zoals 400 g hazelnoten ipv de 150 g hierboven). Ik heb het geprobeerd, maar mijn keukenrobot (een Magimix Le Mini), kon een dergelijke hoeveelheid niet aan (het ding draaide zichzelf moervast).

Ik heb het nog niet met verse dadels geprobeerd –waar kunt ge dat overigens vinden? Ik kan u wel ten zeerste aanraden om Medjool dadels te gebruiken. Ze zijn iets duurder dan de kleine voorverpakte dadels die overal te koop zijn. Ze zijn in Gent te koop aan de verstoog in de origino, en bij Spice Bazaar in de Burgstraat. Ze zijn veel lekkerder en malser en groter, maar nog niet ontpit.

In plaats van kokosolie (meestal verkocht in vaste vorm, maar met een heel laag smeltpunt) kan u ook cacaoboter gebruiken –maar ook dat heb ik zelf nog niet getest.

Het cacaopoeder moet ongezoet zijn (alvast geen nesquik dus). Of het dutch processed is of niet, dat moet u zelf uitmaken (dutch processed is minder bitter).

Zo gemaakt

Het is eigenlijk heel eenvoudig.

Maak de gedroogde dadels (nog) wat malser door ze in lauw (handwarm) water te weken, terwijl u de volgde stap uitvoert.

U ontvelt de hazelnoten door ze op te warmen, dat kan in een pan of in de oven (20 minuten op 150°C, zo schrijft Luise). Ik gebruik een pan, gezien ik geen oven heb, en zo kan ik er ook de reeds ontvelde noten gemakkelijk uit halen. Opgelet: die pan wordt gloeiend heet!

20140122_nutella02

De noten zullen zich niet allemaal zomaar van hun vel laten ontdoen. Als u merkt dat er niet veel meer gebeurt, en de noten vertonen de neiging om aan te branden, dan giet u de noten op een handdoek.

20140122_nutella03

Vouw de handdoek dicht, en wrijf de noten flink tegen elkaar om ze zoveel mogelijk te ontvellen.

Doe vervolgens de noten in uw keukenrobot, en laat het ding zijn werk doen. De noten zullen eerst de consistentie van grof zand krijgen, zal nadien gaan samenkleven, en uiteindelijk –net als u denkt dat het nooit gaat lukken– zullen de oliën vrijkomen en wordt het ganse boeltje vloeibaar.

20140122_nutella04 20140122_nutella05 20140122_nutella06 20140122_nutella07 20140122_nutella08

U zal tijdens deze verwerking een aantal keren de robot moeten stoppen, om de noten van de zijkant van de beker te schrapen.

Ontpit vervolgens de dadels, en prak ze tot een brij. Geen zorg als dat niet volledig lukt, het duurt dan wel langer voor de keukenrobot in de volgende stap.

20140122_nutella10

Voeg de dadelbrij, kokosolie, cacaopoeder, en twee eetlepels water in de keukenrobot bij de notenpasta, en meng. Voeg gerust water toe om een smeuïge, smeerbare consistentie te verkrijgen.

Doe de notenchocopasta in afsluitbare potjes, en bewaar in de koelkast. het is daar een paar weken houdbaar, naar verluidt.

Smakelijk!

20140122_nutella11

Ben Wendel & Dan Tepfer

20140120_gentjazzclub07

Gisteren speelden Ben Wendel & Dan Tepfer in de Gent Jazz Club een fantastisch concert. Van eigen werk over standards tot Come tu mi vuoi van Nino Rota (uit La Dolce Vita). Wendel speelde voornamelijk op sax, maar stak voor Rota ook zijn fagot in elkaar. Tepfer waagde zich zelfs aan een impromptu vocaal nummertje om na de pauze de mensen opnieuw aan het luisteren te krijgen –bijzonder grappig, en het werkte probleemloos.

20140120_gentjazzclub06

(Geen evident licht om te fotograferen, daar in de Gent Jazz Club.)

Ermahgerd Fencing

20140119_schermen01

Wij trokken zondag naar Kapellen (ergens in de Antwerpse gouw) voor een robbertje schermen. Hierboven ziet u de drie degenschermers opwarmen –geen nood, voor de competitie hadden ze wel degelijk een degen in de hand. Het was zijn tweede tornooi sinds hij van floret op degen is overgeschakeld, en hij zat bij de jongsten van de samengestelde categorie (cadet + junior, ofte van 14 t.e.m. 20 jaar). Om maar te zeggen dat hij niet bovenaan geëindigd is, hoewel hij goed vooruit ging. In de eerste poule was hij 20e, in de tweede was hij 5e –dat levert in het eindklassement een 16e plaats op, in een berekening waar ik nog niet helemaal uit ben.

Het volgende tornooi is ergens in februari.

Be a woman!

Het stond in mijn facebookfeed bijna onder elkaar: There’s Something Absolutely Wrong With What We Do To Boys Before They Grow Into Men

“Be a man” is something we’ve all heard at one time or another, even a few of the women reading this right now. Being a “man” in that sense means something completely different to me (and maybe you, too) than what that phrase implies.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=hc45-ptHMxo&w=560&h=315]

en Mannen vinden het niet leuk als vrouw meer verdient

Vlaamse mannen hebben het er nog steeds moeilijk mee als hun partner meer verdient dan zij. Meer nog, de toenemende gelijkheid binnen koppels leidt zelfs tot meer depressieve klachten bij mannen, zo blijkt uit onderzoek van de UGent. […] Voor vrouwen daarentegen lijkt een onevenwicht in inkomen hun mentale gezondheid niet nefast te beïnvloeden. Ze zijn ook niet depressiever als ze meer huishoudelijke taken op zich moeten nemen. […] De onderzoekers besluiten dat beide bevindingen duidelijk maken dat mannen in hun relaties gevoelig zijn voor een verlies van status, zeggenschap en autonomie.

Wat was dat weer over het zwakke geslacht?

Hipsterboekskes

20140106_kinfolk01

Mijn hipsterboekskes zijn toegekomen. Kinfolk is een lifestyle magazine, dat sommige mensen verwarren met een kookboek. De commentaren over de recepten uit The Kinfolk Table zijn grotendeels negatief, stemmend uit die verwarring. De recepten zijn veeleer bedoeld als inspiratie, net zoals de fotoreportages en de bezwaarlijk als creatief te omschrijven teksten die ze vergezellen –als u artikels wilt, koopt u beter een Playboy uit de beginperiode.

Home-Brewed Coffee

0.67 ounce (19 grams) roasted coffee

9 ounces (270 milliliters) filtered water, warmed to 203°F (95°C)

You will need an AeroPress, AeroPress filters, a coffee grinder (use only burr grinders), an instant-read thermometer, a scale, and a mug for this recipe.

Grind the coffee to a medium-fine grind.

Rinse a paper filter with hot water and place the coffee in the AeroPress. Add the water. Place the plunger on top of the upper chamber to stop the coffee from dripping through the filter. Allow to steep for about 2 minutes.

Remove the plunger and stir gently, then press down slowly (it should take 30 seconds).

Drink with the pulla (preceding recipe).

Makes 1 serving.

Het leek mij een zeer passend recept voor een coffee table book.

Films 201312

Euh, we hebben in extremis een abonnement op Rex & Rio genomen. De eerste indruk is dat er weinig echt recents is, en dat het bijzonder jammer is dat er heel erg weinig films beschikbaar zijn in HD –het moet daarom geen 1080p bluray zijn, 720p was ook al goed geweest. Helaas dus. Eens zien of ik het abonnement langer dan de winter laat doorlopen.

Edoch, zo komen we toch nog aan meer dan 100 films per jaar. En dan heb ik de series nog niet meegerekend.

Wat betreft de series; ik ben helemaal mee met: Criminal Minds, Fringe (afgelopen begin 2013), Grimm, Hannibal, Homeland, Marvels Agents of S.H.I.E.L.D., Rookie Blue, Scandal, The Blacklist, The Fall, The Following, The Vampire Diaries & The Walking Dead.

Stonden dit jaar on hold of kijk ik slechts incidenteel naar: American Horror Story, Bones, Castle, Covert Affairs, Elementary, Game of Thrones, Nikita, Person of Intrest (waarvan er slechts een stuk van het eerste seizoen op tv werd uitgezonden), Revolution & Warehouse 13.

 1. 9to5 – Days in Porn / Jens Hoffmann / 2008
  9to5 – Days in Porn is a German documentary film about the United States porn industry written and directed by Jens Hoffmann. It is also known as “The Porn Diaries”.
 2. Io sono l’amore / Luca Guadagnino / 2009
  A tragic love story set at the turn of the millennium in Milan. The film follows the fall of the haute bourgeoisie due to the forces of passion and unconditional love.
  De eerste keer dat ik Tilda Swinton aan het werk heb gezien was tijdens het –vond ik toen toch– fenomenale Orlando. Ik heb het boek van Virginia Woolf nadien verslonden en ik vond toen nog steeds dat ze een prachtige invulling aan de rol van Orlando heeft gegeven. Ook in deze ietwat bevreemde film speelt ze heel goed: de tragiek en de vertedering gaan haar schitterend af. Een fantastische soundtrack ook, die muziek gebruikt van John Adams.
 3. The Painted Veil / John Curran / 2006
  A British medical doctor fights a cholera outbreak in a small Chinese village, while also being trapped at home in a loveless marriage to an unfaithful wife.
 4. CAT. 8 / Kevin Fair / 2013
  The greatest breakthrough in global defense research becomes the greatest weapon known to man—and the irreversible catalyst in bringing about Armageddon. After a government experiment to harness endless energy from the sun goes terribly wrong, it’s only a matter of hours before the Earth’s atmosphere will be ignited. As chaos reigns across the globe, as government officials relinquish all hope, the countdown to the end of the world begins and it’s up to one man to try and save humanity.
  Eéndimensionele brol, waar we hooguit eens goed mee hebben gelachen. Voor de rest: te vermijden.
 5. ParaNorman / Chris Butler & Sam Fell / 2012
  A misunderstood boy takes on ghosts, zombies and grown-ups to save his town from a centuries-old curse.
 6. The Inbetweeners Movie / Ben Palmer / 2011
  Four socially troubled 18-year-olds from the south of England go on holiday to Malia.
  Bekeken op 24x speed tot ik op real time zat (het laatste kwartier). Niets gemist.
 7. The Broken Circle Breakdown / Felix Van Groeningen / 2012
  Elise and Didier fall in love at first sight, in spite of their differences. He talks, she listens. He’s a romantic atheist, she’s a religious realist. When their daughter becomes seriously ill, their love is put on trial.
 8. Percy Jackson: Sea of Monsters / Thor Freudenthal / 2013
  In order to restore their dying safe haven, the son of Poseidon and his friends embark on a quest to the Sea of Monsters to find the mythical Golden Fleece while trying to stop an ancient evil from rising.
 9. Red Dawn / Dan Bradley / 2012
  A group of teenagers look to save their town from an invasion of North Korean soldiers.
  Remake van de gelijknamige film uit 1984 (!) met Patrick Swayze en Charlie Sheen en Lea Thompson en Jennifer Grey.
 10. Arbitrage / Nicholas Jarecki / 2012
  A troubled hedge fund magnate desperate to complete the sale of his trading empire makes an error that forces him to turn to an unlikely person for help.

(films vorige maand)

Boeken 201311-12

 1. Dirt Candy: A Cookbook / Amanda Cohen & Grady Hendrix / 2012
  Amanda Cohen does not play by the rules. Her vegetable recipes are sophisticated and daring, beloved by omnivore, vegetarian, and vegan diners alike. Dirt Candy: A Cookbook shares the secrets to making her flavorful dishes—from indulgent Stone-Ground Grits with Pickled Shiitakes and Tempura Poached Egg, to hearty Smoked Cauliflower and Waffles with Horseradish Cream Sauce, to playfully addictive Popcorn Pudding with Caramel Popcorn. It also details Amanda’s crazy story of building a restaurant from the ground up to its currently being one of the hardest-to-get reservations in New York City—all illustrated as a brilliant graphic novel.
 2. Real Food Fermentation / Alex Lewin / 2012
  Preserve your favorite foods through every season with Real Food Fermentation. Control your own ingredients, techniques, and additives. Learn a practical food-preparation skill you’ll use again and again. And express yourself by making something unique and whole.
  Er wordt heel eenvoudig en duidelijk uitgelegd hoe te fermenteren. Ik heb zuurkool gemaakt, en kimchi en drankjes.
 3. Solo: A James Bond Novel / William Boyd / 2013
  1969. A veteran secret agent. A single mission. A licence to kill. James Bond returns.
  Leest als een vintage James Bond. William Boyd heeft een mooie Bond neergezet, misschien met iets te weinig creativiteit, maar heel goed passend in het oeuvre.
 4. Easy Yoga Workbook / Tara Fraser / 2007
  Yoga can reawaken the body to its full potential–and this illustrated introduction creates a complete class for the beginner. Now in a new edition, this fantastic guide is devised for a modern lifestyle and the problems that commonly come along with it, such as backache, neckache, stiffness, and tension. Of course, safety comes first, with side panels explaining the possible contraindications of each pose. The movements range from very easy balances and lunges to standing twists, cobra, and the back-stretching bridge.
  Alles wordt heel duidelijk uitgelegd aan de hand van foto’s en er worden ook oplossingen getoond voor mensen die nog niet flexibel genoeg zijn om de oefeningen aan te kunnen. Ik ben heel tevreden over dit boek.
 5. Waiting To Be Heard / Amanda Knox / 2013
  In the fall of 2007, twenty-year old college coed Amanda Knox left Seattle to study abroad in Perugia, Italy for one year. But that November 1, her life was shattered when her roommate, British student Meredith Kercher, was murdered in their apartment. Five days later, Amanda was taken into custody and charged by the Italian police; her arrest and the subsequent investigation ignited an international media firestorm. Overnight, this ordinary young American student became the subject of intense scrutiny, forced to endure a barrage of innuendo and speculation. Two years later, after an extremely controversial trial, Amanda was convicted and imprisoned. But in 2011 an appeals court overturned her conviction and vacated the charges.
  Dit boek is precies niet te vinden in Europa, maar ik heb het toch in huis kunnen halen. Ik had destijds over Knox gehoord in Seattle en heb het verhaal een klein beetje gevolgd in de media. Er zijn bijzonder rare dingen gebeurd, daar in Italië. En het is nog steeds niet afgelopen blijkbaar.
 6. Trial by Fury: Internet Savagery and the Amanda Knox Case / Douglas Preston / 2013
  The Amanda Knox murder case generated one of the most savage outpourings of commentary the Internet has ever seen. There are countless statements calling for the murdering, raping, torturing, throat-cutting, frying, hanging, electrocution, burning, and rotting in hell of Amanda, along with her sisters, family, friends, and supporters. Why? Trial By Fury explores this dark netherworld, identifying the people involved, and investigating their motives. It documents the real-world damage caused by these anonymous bloggers, including how they managed to get a much decorated ex-FBI agent fired from his job. It also recounts the story of the Wikipedia entry about the case, which triggered a spectacular brawl among top wiki-editors, leading to outings, rants, bannings-for-life, and death threats, requiring the intervention of Jimmy Wales himself.
  Zeer interessant eboekje van Douglas Preston, die zichzelf ook even op internet aangevallen zag toen hij het voor Amanda Knox opnam. Korte inhoud is te lezen bij Slate. Beangstigend.
 7. A Clash of Kings (A Song of Ice and Fire #2) / George R.R. Martin / 2011
  Damn. Ik heb er een jaar over gedaan om het tweede deel van de cyclus te lezen. Ik denk dat ik mij bij de televisieserie ga houden.

(boeken vorige maand)