Zee

Wij zaten aan de zee, dit weekend. Ieder een beetje apart. Tessa zat in het Thermae Palace in een kamer met zeezicht én balkon (uit noodzaak, want het was het enige wat nog beschikbaar was), waar ze alleen maar ’s avonds van kon ‘genieten’ omdat ze daar eigenlijk op congres zat. Henri zat in Duin & Zee, voor een muzikaal weekend met de VEM. En ik heb ze allemaal gebracht en afgehaald. En heb in Westende een beetje op het appartement van mijn schoonouders rondgedwaald. De zee, met deze temperaturen, dat is eigenlijk niets voor mij. Ik droom van zachte stranden en warme waters en een fris glas spuitwater met schijfje limoen.

Op expeditie

Henri op kamp

Zo stond Henri gepakt en gezakt. Niet om naar de USA te vertrekken, niet voor een veertiendaags vakantie, maar voor een weekendvullend muziekkamp. Twee keer blijven slapen, ergo: donsdeken en kussen (zwarte tas), boeken (kleine rugzak), klederdracht en gezelschapspellekes (roller), trompet (schoudertas), partituren (map). Ik houd mijn hart al vast voor de tocht naar de USA.

(fin)

…enfin, ik hoop dat ik niet voorbarig ben met de titel. Vanochtend om 5u-5u30 wakker geworden van de pijn. Ik had rond middernacht –toen nog geheel pijnloos– een pil gepakt om te kunnen slapen, mogelijks was ik anders nog vroeger wakker geworden.

“Allez,” zei Tessa nadat ik haar rond 6u30 wakkergekermd had, “op schaal van één tot tien, plak er eens een getal op.”

Ik heb aan de bevallingshumor weerstaan. Genre “pijn, pijn, gij weet niet eens wat pijn is gij”, niet alleen omdat zulks al te grotesk zou zijn geweest; Tessa weet helaas maar al te goed wat pijn is. Behalve de bevallingspijn die zij dan weer (i.t.t. mijzelve en minstens de rest van de mannelijke wereldbevolking) wél heeft meegemaakt –zonder epidurale overigens, dankuwel– is er ook nog de nek-, hals- en schouderpijn, die naast de pijn van de gebeurtenis zelf, omgeslagen is naar een –door de verzekering vanzelfsprekend niet erkende (“nee, nee, mevrouw, dat is een normale evolutie gezien uw beroepsleven”; een logische deductie stelt dus dat elke arts aan diezelfde pijnen lijdt)– chronische pijn.

Och, geheel terzijde, maar als ik wat meer dan gebruikelijk doorratel, dan steek ik dat met plezier op de pijnstillers.

Het was 6u30 in ons verhaal, dacht ik. Tessa vraagt om een getal, nadat ik al meer dan een uur heb liggen kermen van de pijn. “Zeven”, breng ik uit, maar het had net zo goed acht of negen kunnen zijn (een tien zou ik nooit geven), want mijn referentiekader was niet zo heel verfijnd, gezien die pijn, en gezien ik de dag en de nacht voordien constant misselijk was geweest en gal had gekotst (liever pijn dan eigenlijk). Maar goed, ik wist niet waar kruipen –dat zou ik overigens niet gekund hebben, kruipen (net zomin als liggen, staan en zitten eigenlijk).

Eén mesulid en drie dafalgans (waarvan twee met codeïne) later verplicht tot in het UZ geraakt, onderzocht door een zeer vriendelijke reumatoloog (wiens zoontje dezelfde naam als het onze heeft), en een onvriendelijke –al was dat inherent aan de toepassing, niet aan de toepasser– spuit cortisone onder de schouder gekregen, en het zou allemaal in orde moeten zijn.

Voilà, zo heb ik ook eens de dramaqueen kunnen uithangen. Tijd om er terug in te vliegen.

Morgen toch.

Ziek

Ziek. Zoals in misselijk. Zoals in de ganse nacht met uw kop boven de wc pot hangen. Zoals in niets kunnen binnenhouden, geen eten, geen twee slokken water. Zoals in alle spieren die pijn doen. Zoals in misselijkheid.

Tot de volgende keer.

Hawaiians

Ergens op de oude steenweg naar Antwerpen heb (of had) ik een paar takken familie wonen. Zusters en broers van mijn moeders moeder, in Waasmunster, in Sint-Niklaas, in Belsele. Tante M. in Waasmunster maakte heerlijke Normandische zeetong, en garnalencocktail (in een hoog glas met botersla), en vlaai, en we gingen er elk jaar naar de kermis in het dorp. In Sint-Niklaas woonde tante nonneke E., bij de Arme Klaren, één van de weinige buitenzusters, die dus geen absolute zwijgplicht had en niet steeds achter een gordijn diende verborgen te zitten als er bezoek kwam (hoe dat dan eigenlijk zat met die zwijgplicht en communicatie met het bezoek, dat kan ik me niet meteen meer herinneren). In Belsele woonde ook een tante, maar ik weet niet meer welke –‘men’ zal mij deze week nog wel op de vingers tikken daarvoor.

Gisteren moesten we dus net daar, in Belsele, zijn. In ’t Ey (denk niet ‘kip’, maar ‘eynde’), een muziekclub waar F. & V. mij naar hadden meegelokt op mijn werfbezoek. “Ukelelemuziek, Bruno, als ge zo eens een concert wilt meemaken…”

Er stonden vier Japanners op het podium voor een volle zaal (een kleine 100 luisteraars). De Sweet Hollywaiians speelden op (een geleende) bas, een steel guitar, een gewone gitaar, twee ukeleles, een banjo, en een mandolineachtig instrument. De muziek bracht flarden Elvis (Blue Hawaii), maar net zo goed Carol Reed (The Third Man) en was waanzinning ontspannend –ondanks het soms moordend hoge ritme.

Het verenigingsleven en de culturele centra zijn echt veel aanweziger dan ik had vermoed, zo ontdek ik steeds meer. Gisteren hoorden we opnieuw topmuzikanten voor een enthousiast publiek optreden, op een onderschatte plek. Blij dat we erbij konden zijn.

Digitale muziek

Naar aanleiding van de feedback van Frederik in de reacties bij mijn recentste cd-overzicht, ben ik op zoek gegaan naar muziekdownloadwinkels. De Apple iTunes store viel dus al uit de boot, toch zeker wat betreft jazz en klassieke muziek. Maar wat zijn de alternatieven? Ik ben op zoek naar muziek die op zijn minst de kwaliteit van cd haalt, volgens de Red Book Audio CD standaard is dat 2-channel signed 16-bit PCM sampled at 44,100 Hz. Beter mag ook, maar is geen noodzaak (iTunes downsampelt alles naar 16/44, en ik heb voorlopig geen zin om van software te veranderen). Het mp3 formaat komt niet in aanmerking, de bestanden moeten lossless zijn, ALAC (Apple Lossless), FLAC, of desnoods WAV of AIFF.

Voldoen (technisch) niet

Voldoen wel

 • The Classical Shop (Chandos)
  MP3, WMA lossless, WAV, FLAC and AIFF
 • iTrax
  MP3, WMA en WAV
 • Deutsche Grammophon
  Stream, MP3 en FLAC. Prijsvergelijking: de nieuwe Hilary Hahn, Bach : Violin And Voice kost bij amazon.fr 17,54 euro (gratis levering vanaf 20 euro aankopen); bij amazon.co.uk 8.88 pond (met btw en levering komt dat op 11,41 pond ofte 13,41 euro); en bij Deutsche Grammophon 12,99 euro (lossless).
 • Gimell Records
  Voor fans van The Tallis Scholars. Van MP3 tot FLAC.
 • HDTracks
  MP3, FLAC (tot 24bit/92kHz), AIFF
 • Linn Records
  Linn biedt downloads aan van mp3 tot lossless (FLAC, WMA) studio masters in bitrates tot 192kHz (vs de 44,1kHz in de Red Book vereisten). Een 24bit 96kHz studio master kost 21 euro en is 1,5 GB groot; een album in gewone cd kwaliteit, 16bit 44.1kHz, kost 11 euro en is 0,5 GB groot.
 • Naim Label
  MP3, WAV, FLAC
 • Passionato
  MP3, FLAC

Redelijk wat klassiek, bitter weinig jazz. Tips, iemand?

Iets mee doen

Ze staan al vijf dagen in mijn google reader met een sterretje, want ‘ik ging er iets mee doen’. Evident zou zijn geweest gewoon een reactie bij die berichten achter te laten, maar ik ben een beetje een te grote controlefreak op dat vlak.

Dus leg ik maar een linkje. Naar het werkorgie bij Ysabje (alle vrouwen naakt, hotelkamers geboekt en gedeeld); waar ik in Brussel werkte was dat bijna altijd een nerveuze bedoening (het nieuwjaarsdiner, van orgie was geen sprake). Naar de heerlijk ontwapenende videoclip van I can be a frog (The Flaming Lips), bij Herfstmensje.

Goedemorgen.