Digitale muziek

Naar aanleiding van de feedback van Frederik in de reacties bij mijn recentste cd-overzicht, ben ik op zoek gegaan naar muziekdownloadwinkels. De Apple iTunes store viel dus al uit de boot, toch zeker wat betreft jazz en klassieke muziek. Maar wat zijn de alternatieven? Ik ben op zoek naar muziek die op zijn minst de kwaliteit van cd haalt, volgens de Red Book Audio CD standaard is dat 2-channel signed 16-bit PCM sampled at 44,100 Hz. Beter mag ook, maar is geen noodzaak (iTunes downsampelt alles naar 16/44, en ik heb voorlopig geen zin om van software te veranderen). Het mp3 formaat komt niet in aanmerking, de bestanden moeten lossless zijn, ALAC (Apple Lossless), FLAC, of desnoods WAV of AIFF.

Voldoen (technisch) niet

Voldoen wel

 • The Classical Shop (Chandos)
  MP3, WMA lossless, WAV, FLAC and AIFF
 • iTrax
  MP3, WMA en WAV
 • Deutsche Grammophon
  Stream, MP3 en FLAC. Prijsvergelijking: de nieuwe Hilary Hahn, Bach : Violin And Voice kost bij amazon.fr 17,54 euro (gratis levering vanaf 20 euro aankopen); bij amazon.co.uk 8.88 pond (met btw en levering komt dat op 11,41 pond ofte 13,41 euro); en bij Deutsche Grammophon 12,99 euro (lossless).
 • Gimell Records
  Voor fans van The Tallis Scholars. Van MP3 tot FLAC.
 • HDTracks
  MP3, FLAC (tot 24bit/92kHz), AIFF
 • Linn Records
  Linn biedt downloads aan van mp3 tot lossless (FLAC, WMA) studio masters in bitrates tot 192kHz (vs de 44,1kHz in de Red Book vereisten). Een 24bit 96kHz studio master kost 21 euro en is 1,5 GB groot; een album in gewone cd kwaliteit, 16bit 44.1kHz, kost 11 euro en is 0,5 GB groot.
 • Naim Label
  MP3, WAV, FLAC
 • Passionato
  MP3, FLAC

Redelijk wat klassiek, bitter weinig jazz. Tips, iemand?

4 gedachtes over “Digitale muziek”

 1. En de platenbonzen maar zagen dat de CD-verkoop sneller daalt dan dat de legale downloads stijgen (deze week nog in de krant). Ze bieden geen alternatief (of toch niet voldoende voor de echte melomaan—voor wie ze de CD trouwens hebben uitgevonden). Ben benieuwd naar de replies.

 2. Geen tips van alhier wegens geen melomaan.

  De eerste twaalf seconden van deze gaan mij niet meer ontroeren of ze op een cassetje of een CD of een MP3 of een LP of een wassen cylinder voor mijn part staan. 🙂

 3. Ik ben een boomkat fan. Met stip – naar mijn goesting – de beste online shop. Wat klassiek en jazz betreft denk ik dat het een tegenvaller is. Wat Modern Classical betreft hebben ze wel redelijk wat. Enfin, waarschijnlijk niet meteen wat je zoekt, maar wel eentje die in je lijstje mag. De enige shop die ik nog gebruik. al is het maar uit overtuiging. Ze bieden mp3 en flac aan. Flac bestanden zijn iets duurder, maar Corduroy Road van Goldmund heb bijvoorbeeld in Flac voor 5 pond, valt mee hé.
  Enfin, niet enkel de beste muziek online store in mijn ogen, maar ook een van de beste muzieksites.

Reacties zijn gesloten.