cds 200912

Oeps. Het is bijna half januari en ik was vergeten mijn aanwinsten van december 2009 op te lijsten. En zeggen dat ik eindelijk nog eens wat klassieke muziek heb gekocht. Alledrie schitterende platen, Szymanowski is een gelukkige ontdekking, Paganini is heerlijk opzwepend.

Het Darious Jones Trio wordt (werd) her en der binnengehaald als dé ontdekking van 2009, al ben ik zelf opgetogener met Rudresh Mahanthappa & Vijay Iyer (voor het eerst gehoord op Middelheim). Ik weet niet meer hoe ik bij Stéphane Kerecki terecht ben gekomen, maar dit is echt wel goed. Nieuw ook van bij ECM: Tomasz Stanko (Dark Eyes) en Jan Garbarek (Dresden) –allebei in huis te halen! Een paar klassiekers, en wat internetplaten (The Chris Kelsey 4, dat gratis te downloaden was & Plaistow, dat nog altijd gratis te downloaden valt) voor de meer avontuurlijke luisteraars.

2010 wordt waarschijnlijk het jaar waarin ik meer en meer digitaal begin te kopen. De iTunes versie is vaak (niet altijd) pakken goedkoper dan de cd versie –en ze zijn allebei lossless (maar niet van iTunes dus, dank u wel om dat op te merken Frederik). (Edoch, gespecialiseerde ‘winkels’ zoals Instant Jazz verliest u beter niet uit het oog.) 181 nieuwe platen overigens, in 2009. En in 2010 zouden het er best nog meer kunnen worden. Ik leg u binnenkort uit hoe dat komt. (Eerst nog wat cd’s digitaliseren; ik zit aan de ‘T’ voor jazz.)

 1. The Well-Tempered Clavier I / Johann Sebastian Bach / Maurizio Pollini, piano / 2009 / ***
 2. The Complete Music For Violin & Piano / Karol Szymanowski / Alina Ibragimova, violin; Cédric Tiberghien, piano / 2009 / ***
 3. 24 Capricci / Nicolò Paganini / Thomas Zehetmair, violin / 2007 / ***
 4. Chapter One: Latin America / Gato Barbieri / 1973 / ***
 5. Muse / Yaron Herman / 2009 / **(*)
 6. Man’ish Boy (A Raw & Beautiful Thing) / Darius Jones Trio / 2009 / ***
 7. Houria / Stéphane Kerecki Trio feat. Tony Malaby / 2009 / ***
 8. Apti / Rudresh Mahanthappa’s Indo-Pak Coalition / 2009 / ***
 9. Raw Materials / Rudresh Mahanthappa & Vijay Iyer / 2006 / ***
 10. Tragicomic / Vijay Iyer / 2008 / ***
 11. Dark Eyes / Tomasz Stanko Quintet / 2009 / ***
 12. Dresden / Jan Garbarek Group / 2009 / ***
 13. Ballads for Bass Clarinet / David Murray / 1991 / **(*)
 14. At The “Golden Circle” In Stockholm, Vol. 1 / Ornette Coleman / 1965 / ***
 15. Things Unseen! / Bob Mover / 1982 / **(*)
 16. Moker / Moker / 2009 / **(*)
 17. Not Cool / The Chris Kelsey 4 / 2009 / **
 18. Jack Bambi / Plaistow / 2009 / **

0 te vermijden / * slecht, maar beluisterbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(cds vorige maand)

7 gedachtes over “cds 200912”

 1. Ehwel, ik ben blij dat ge nog eens klassiek gekocht hebt. Verdomme.

  iTunes Store lossless? Nee hoor. Zo goed als lossless, bedoel je.

 2. Dju. Ge hebt gelijk. Het zijn AAC’s en geen ALAC’s –ik liet mij misleiden door de file extensie (m4a). Wel, schrap die iTunes aankopen dan maar. Godver.

 3. Nu, Bruno, ik heb me al gewaagd aan verschillende iTunes aankopen, waaronder ook enkele strijkkwartetten met veel stille momenten en ijle toonhoogtes. Ik heb bij wijze van test ook eens de lossless versie van een CD ermee vergeleken. Geen verschil! (Heb de afgelopen maanden flink geïnvesteerd in nieuwe speakers en een goede DAC. Misschien moet ik er ook nog eens een postje over schrijven…)

  Maar omdat eens mens nooit zeker kan zijn, en omdat het ‘gevoel’ van een product even belangrijk kan zijn als de eigenlijke kwaliteiten ervan heb ik het zo opgelost: pop/rock/varia koop ik op de iTunes Store. Klassiek enkel op CD.

 4. en ik heb nog een tip! ik kocht mij op de valreep van 2009 het debuut van the xx (xx) en mocht het meteen tot één van mijn betere aankopen van het jaar kronen.

 5. Hey Tom, naar Iyer en Mahanthappa ga ik in Vooruit, en als Kerecki speelt zit ik al in de USA, maar ik ga die zeker tippen aan mijn collega (als dat concert nog niet op zijn lijstje staat tenminste). Ik hou in elk geval jullie programmatie vanaf nu wat beter in de gaten.

Reacties zijn gesloten.