Dagvulling

Voor de meeste mensen is januari de maand waarin de goede voornemens worden gemaakt. Mijn levensritme volgt eerder schoolkalender, maar dat is meer een gevolg van de festivalzomer die via mijn *kuch* professionele activiteiten mijn schema bepaalt, dan door mijn status van eeuwige student. De zomermaanden, dat zijn ook die fantastische maanden waartijdens ik plots nog veel meer tijd met Henri kan doorbrengen –dat kan om kleine dingen gaan, zoals hij hier nu in mijn bureau (in mijn luisterzetel) zit te lezen terwijl ik werk.

Werkplaats door Bruno Bollaert

Zodra hij terug naar school gaat, hervat ik ook mijn nevenactiviteiten op een meer gedisciplineerde manier (zelfs lopen wijkt –beperkt, maar toch– voor de festivals).

Het aantal activiteiten en de focus wijzigen trouwens elkaar jaar een beetje. Constanten zijn lopen en muziek, maar de verbeiding is wat dit steeds meer tot een uitdaging maakt. En laat planning nu niet bepaald mijn sterkste punt zijn.

Edoch, ik heb het eens bekeken (lijstjes vind ik dan wel weer leuk):

  • Lopen: 3x per week ongeveer 2 u.
  • Sax: 1 u. per dag
  • Cello: 1 u. per dag
  • Gitaar/misc muziekstudie: 1 u. per dag
  • Mysterieuze activiteit: 1 u. per dag

En daarmee hebben we –afhankelijk of het een loopdag is– vier tot zes uur per dag gevuld. Het gaat om een conservatieve tijdsbepaling. Ik denk dat we zo zoetjesaan over uit de hand gelopen hobby’s kunnen beginnen spreken. Oh, en er is ook nog twee keer per week orkestrepetitie (’s avonds), en ik heb één keer per week celloles.

Werkplaats door Bruno Bollaert

En het zou kunnen dat ze volgend jaar opnieuw volwassen beginners gaan toelaten voor degen of floret in de Confrérie, en ik zou daar misschien wel eens aan durven beginnen samen met de vader van een schermgenoot van Henri (als mijn schouder niet te veel zaagt).

Ah, the possibilities!

Uw taal staat mij niet aan

Laat ik mijn captatio maar meteen aldus beginnen: ik ben er al een tijdje uit, uit de taalkunde. Ik heb taalkunde gevolgd op universitair niveau, toen Germaanse Talen nog Germaanse Filologie heette, de bachelor een kandidatuur was en de master een licentie. Noam Chomsky was toen nog belangrijk, en ook George Lakoff (maar van Donald Davidson of John Searle had ik nog niet gehoord). Roger Lass was de autoriteit voor fonologie, en de TGG (Transformational Generative Grammar) was heter dan een bikinibabe op de site van Humo.

Gent, waar ik studeerde, was het bastion van de historische taalkunde. Zonder het verleden geen heden, was het motto, maar men verloor daarbij wel eens dat heden uit het oog. Men liet het heden (en de toekomst?) over aan Antwerpen en Leuven, waarvan men dan maar de maatstaven overnam. Kenmerkend voor de aanpak was het gedeelte spraakkunst, waarbij een Antwerpse infiltrant met bijhorende tongval met vlag en wimpel slaagde voor de uitspraaktest, terwijl zijn Gentse medestudenten tig keren de test dienden over te doen. “Die platte e, meneer Bonamie, en die rollende r, mevrouw Rispens, die horen niet thuis in de Standaardnederlandse uitspraak.”

Want, o ja, het ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) was wel reeds afgeschaft, ten voordele van het SN (Standaardnederlands). De nadruk lag nu nog meer op de Nederlands-Nederlandse norm, en de dictatuur van de klakkeloze Nederlands-Nederlandse volgzaamheid van mensen zoals Geert Van Istendael, lieten ons met heimwee terug verlangen naar de tijden van Marc Galle (‘Zeg niet soupape, maar ventiel.’)

Deze week was er plots hernieuwde aandacht voor het Verkavelingsvlaams, een term bedacht door Van Istendael voor de Vlaamse tussentaal. De terminolgie is trouwens nogal uiteenlopend en vooral verwarrend. Verkavelingsvlaams wordt immers ook omschreven als Soapvlaams of Schoon Vlaams, waarmee men zich wil afzetten tegen de Nederlands-Nederlandse norm van het Standaardnederlands. En net daar wringt het schoentje.

Verkavelingsvlaams is geen Belgisch-Nederlands (of Vlaams) alternatief voor de als Nederlands-Nederlands beschouwde norm, m.a.w. het is zeker geen Schoon Vlaams als taalnorm. Verkavelingsvlaams is vooreerst een spreektaal, en is veel meer een verzameling (soms) subtiel verschillende regiolecten dan een genormeerde standaard die gelijk is voor het ganse Vlaamse Gewest.

De tussentaal is ontstaan als poging van de taalgebruiker om zich boven zijn dialect uit te verheffen. Een poging waar hij volgens de gangbare taalnorm jammerlijk in faalt, gezien de Nederlands-Nederlandse norm hem helemaal niet intuïtief gelegen is.

Het is dan ook verkeerd om te trachten de taaleigen taalparticulariteiten uit een taal te halen. Blijf met uw handen van de ge-vorm, van woorden zoals goesting, en van alles wat werd of wordt omschreven als Belgisch-Nederlands. Bied de Vlaming een alternatieve norm (ja, daar is nood aan), die veel dichter bij zijn hart en zijn taalgevoel ligt. Taal is evolutief, en het is overduidelijk dat de twee grote varianten niet meer zijn dan dat (maar ook niet minder): varianten, elk met een taaleigenheid en taalspecifieke bijzonderheden. De taalontvoogding is reeds lang over tijd.

Albums 2012 (XII)

Albums door Bruno Bollaert

  1. Nielsen / Tchaikovsky Violin Concertos / Vilde Frang; Eivind Gullberg Jensen: Danish National SO / 2012
    Ah. Vilde Frang. Het is mijn doel haar komend seizoen ergens aan het werk te zien. Kwam ze niet naar De Bijloke?
  2. Grégoire Maret / Grégoire Maret / 2012
    Marcus Miller, Raul Midón en Toots Thielemans spelen mee. Ik ben er nog niet uit of het goed is.
  3. Stratocluster / Bruno Vansina Quartet ft. Steve Nelson / 2012
    Kreeg ik mee op Jazz Middelheim –ik heb het nog maar rap-rap beluisterd, maar het klonk niet slecht, dacht ik.
  4. À dos d’âmes / OakTree / 2012
    Deze promo-cd zat vanochtend in de brievenbus, heb er dus nog niet naar kunnen luisteren.

Albums door Bruno Bollaert

  1. Cut the World / Antony And The Johnsons / 2012
    Na een opgemerkte passage op Gent Jazz, kon ik niet anders dan dit pareltje in huis halen. Wie het concert goed vond, zal dit ook zeker op prijs stellen.
  2. Extending Playground / Renée / 2012
    Ik was helemaal onder de indruk toen ik haar hoorde op Boomtown. Haal dit album in huis.
  3. Child Bride / Hannah Cohen / 2012
    Heel mooi zoetgevooisd materiaal, dat mij soms wat aan Alela Diana doet denken. Ik heb het eerst al grijsgedraaid op Spotify, en nu ligt het ook op mijn draaitafel. Deze Don’t Say hebt u misschien al gehoord?
  4. Grown Unknown / Lia Ices / 2011
    Allez, jong, hoe heb ik dat kunnen missen, vorig jaar. Love is Won eens proberen?
  5. The Lion’s Roar / First Aid Kit / 2012
    Ze speelden op Newport Folk, ik was eens gaan grasduinen in de bijhorende Spotify playlist, en dit bleef plakken. Zoals het instant familiaire Emmylou.

(vorige lijst)

Aanloop

Henri door Bruno Bollaert

Nu september om het hoekje tuurt, worden alle gebruikelijke (niet-vakantie) activiteiten opnieuw naar actief gebracht. Henri gaat volgende week opnieuw naar school, hervat de trompetlessen en zal opnieuw schermen. Tijd om wat aan de conditie te doen, dus gingen we (t.t.z. ging hij) vandaag wat zwemmen. Sinds hij terug is uit Venetië oefent hij ook opnieuw elke dag trompet, en zodra het echt september is, gaan we ’s ochtends ook opnieuw samen lopen.

Cello door Bruno Bollaert

En neuralgische amyotrofie be damned: het is mijn schouder, en hij gaat doen wat ik wil. (Al laat hij mij voorlopig toch serieus wat kermen.) Elke dag kan ik een paar minuten langer spelen, ik ben vastberaden de cellolessen te hervatten (de eerste les is 12 september, denk ik). De saxofoon laat zich gewilliger bespelen, en ik ben nog wel een paar andere dingen van plan.

“Ge gaat uw lichaam heletegans kapot maken, met uw lopen en uw cello en…”, houden ze mij voor. Jaja. Ik zou Kurgan kunnen citeren, maar dan gaat u mij onmiddellijk naar Kurt Cobain verwijzen natuurlijk.

In beeld

Henri door Bruno Bollaert

De zoon is terug, van zijn vele reizen en logementen. Zaterdag gingen we verjaardag vieren, en kon ik eindelijk nog eens een foto van hem maken…

Bruno door Henri Bollaert

…waarop hij prompt wederrecht eiste. (’t Is een beetje bewogen, maar allez.)

Taart door Bruno Bollaert

Mijn moeder was haar huissleutels vergeten, en toen ik haar in haar eigen huis ging binnenlaten, kreeg ik dit in mijn handen gestopt, ‘voor de moeite’. Een schone ruil, me dunkt.

Gin door Bruno Bollaert

En sinds ze bij Bhavani Hendrick’s Gin en Fentimans Tonic Water gedronken heeft, is Tessa van dit edele vocht niet meer weg te slaan. (Er was geen komkommer meer, dus werd het tegen advies toch citrus zeste.)

Concerten 201201-07

Oeps. Ik ben vergeten mijn concertlijst bij te houden. Ik heb getracht het wat te reconstrueren, maar ik vermoed dat er toch wel een paar tussen de mazen van het net zijn geglipt. Newport en Middelheim zitten er nog niet bij, dat is voor de volgende aflevering. Het wordt onderhand tijd om eens wat meer in detail naar het komende seizoen te kijken. Zag ik daar niet dat Mary Halvorson naar deSingel komt?

  1. Christian Mendoza / 11-01-2012 / De Bijloke, Gent
  2. Marius Neset / 11-01-2012 / De Bijloke, Gent
  3. Naná Vasconcelos / 12-01-2012 / Vooruit, Gent
  4. Ivan Paduart Quintet / 12-01-2012 / Vooruit, Gent
  5. Viktor Lazlo (Billie Holiday) / 19-01-2012 / Arenbergschouwburg, Antwerpen
  6. Scott Dubois Quartet / 11-02-2012 / De Werf, Brugge
  7. Krassport / 15-02-2012 / De Bijloke, Gent
  8. Portico Quartet / 15-02-2012 / De Bijloke, Gent
  9. De Beren Gieren / 28-02-2012 / Vooruit, Gent
  10. Aldo Romano, Louis Sclavis & Henri Texier / 28-02-2012 / Vooruit, Gent
  11. Robin Verheyen / 04-03-2012 / Flinxo, Gent
  12. Jason Moran / 07-03-2012 / De Bijloke, Gent
  13. Bojan Z / 11-03-2012 / Bozar, Brussel
  14. Robin Verheyen New York Quartet / 11-03-2012 / Bozar, Brussel
  15. The Claudia Quintet / 15-03-2012 / De Werf, Brugge
  16. Collapse / 22-03-2012 / Vooruit, Gent
  17. Frederik Leroux / 22-03-2012 / Vooruit, Gent
  18. Open Repetities Mattheuspassie / 28-03-2012 / De Bijloke, Gent
  19. Open Repetities Mattheuspassie / 29-03-2012 / De Bijloke, Gent
  20. Rumor / 17-04-2012 / Vlaamse Opera, Gent
  21. Steven De Bruyn – Rodrigo Fuentealba / 22-04-2012 / Opatuur, De Centrale, Gent
  22. Ben Sluijs 3/4 Peace / 26-04-2012 / Resistenza, Gent
  23. Bart Quartier – Bart Van Caeneghem / 29-04-2012 / Opatuur, De Centrale, Gent
  24. Ben Sluijs – Erik Vermeulen / 17-05-2012 / Opatuur, De Centrale, Gent
  25. Barcella Invites / 21-05-2012 / Resistenza, Gent
  26. Giovanni Barcella & Jeroen Van Herzeele / 27-05-2012 / Citadelic, Gent
  27. Tutu Puoane Quartet / 27-05-2012 / Citadelic, Gent
  28. Le Duc d’Albe / 29-05-2012 / Vlaamse Opera, Gent
  29. Carmen / 27-06-2012 / Vlaamse Opera, Gent
  30. Pure Elastic Quintet / 05-07-2012 / Gent Jazz
  31. Igor Gehenot Trio / 05-07-2012 / Gent Jazz
  32. Miguel Zenón Quartet / 05-07-2012 / Gent Jazz
  33. Paco de Lucia / 05-07-2012 / Gent Jazz
  34. Hoax / 06-07-2012 / Gent Jazz
  35. Ifa y Xango / 06-07-2012 / Gent Jazz
  36. Gretchen Parlato / 06-07-2012 / Gent Jazz
  37. Brad Mehldau Trio / 06-07-2012 / Gent Jazz
  38. Jim Hall – Scott Colley Duo / 06-07-2012 / Gent Jazz
  39. The Unrevealed Society / 07-07-2012 / Gent Jazz
  40. Combo 42 ft. Stefano Di Battista: coachingproject School of Arts – HoGent / 07-07-2012 / Gent Jazz
  41. Fabrice Alleman New QuarTeT – “Obviously” / 07-07-2012 / Gent Jazz
  42. Dave Douglas and Joe Lovano Quintet / 07-07-2012 / Gent Jazz
  43. Wayne Shorter Quartet / 07-07-2012 / Gent Jazz
  44. Ifa Y Xango / 08-07-2012 / Gent Jazz
  45. Ninety Miles / 08-07-2012 / Gent Jazz
  46. Robin Verheyen New York Quartet / 08-07-2012 / Gent Jazz
  47. The Bad Plus feat. Joshua Redman / 08-07-2012 / Gent Jazz
  48. Melody Gardot / 08-07-2012 / Gent Jazz
  49. Liesa Van der Aa / 11-07-2012 / Gent Jazz
  50. Antony and the Johnsons and Metropole Orchestra / 11-07-2012 / Gent Jazz
  51. Amatorski / 12-07-2012 / Gent Jazz
  52. tindersticks / 12-07-2012 / Gent Jazz
  53. Damien Rice / 12-07-2012 / Gent Jazz
  54. Gabriel Rios Solo / 13-07-2012 / Gent Jazz
  55. Jamaican Legends / 13-07-2012 / Gent Jazz
  56. Rodrigo Y Gabriela and C.U.B.A. / 13-07-2012 / Gent Jazz
  57. STUFF. / 14-07-2012 / Gent Jazz
  58. Larry Graham & Graham Central Station / 14-07-2012 / Gent Jazz
  59. D’Angelo / 14-07-2012 / Gent Jazz
  60. Stealing Sheep / 17-07-2012 / Boomtown, Gent
  61. Kimya Dawson / 17-07-2012 / Boomtown, Gent
  62. Mary & Me / 17-07-2012 / Boomtown, Gent
  63. Sunday Bell Ringers / 18-07-2012 / Boomtown, Gent
  64. Renée / 18-07-2012 / Boomtown, Gent
  65. Love Like Birds / 18-07-2012 / Boomtown, Gent
  66. Flying Horseman / 19-07-2012 / Boomtown, Gent
  67. Isbells / 19-07-2012 / Boomtown, Gent
  68. Frankie Rose / 19-07-2012 / Boomtown, Gent

(concerten vorige lijst)

Noest

Het gaat bijna twee weken geleden zijn dat ik mijn zoon nog heb gezien. Twee zaterdagen geleden vertrok hij met mijn schoonouders naar Venetië. Hij kwam terug thuis toen ik in Middelheim zat, en ging, nog voor ik zelf terug thuis was, met mijn moeder mee voor nog een paar dagen vakantie. We hebben ondertussen wel wat gesms’t, en morgen zie ik hem eindelijk opnieuw.

Ik heb geen idee wat ik in de week voor Middelheim heb uitgespookt –het voordeel (of soms nadeel) van een bijzonder slecht geheugen– en ook Middelheim zelf lijkt al door nevels in de kronkels van mijn geest versluierd te worden. Het was nochtans een bijzonder geslaagde editie, zowel wat betreft opkomst (ruim 20.000 bezoekers), als de muziek (Zorn, Defoort, Bollani, Conte, McFarlane, MixTuur, Cohen, Neve, FES), als het werk en de ontspanning.

Jazz Middelheim door Bruno Bollaert

Het zal drie jaar geleden zijn dat ik nog eens in Antwerpen ben blijven overnachten, maar dit jaar had ik ervoor geopteerd om toch maar in de buurt te blijven. De kost van de benzine alleen al, maar ook het leven zonder files of de nachtelijke sneltreinvaart naar huis om vervolgens ’s ochtends rap-rap mijn foto’s nog te bewerken. Dit jaar kon ik mijn iMac parkeren boven in het kasteel Den Brandt bij het PR-team –dat de infiltrant van het programmateam enthousiast tolereerde. De foto’s werden geprept na elke shoot, en tegen dat het goed en wel (even) na middernacht was, kon ik de selectie naar de persserver uploaden. Dat was efficiënter zelfs dan tijdens Gent Jazz, toen ik mijn foto’s nog allemaal thuis moest bewerken en ze pas tegen de volgende middag afgewerkt waren.

Vanuit onze locatie hadden we zelfs zicht op het terrein, en konden we probleemloos alle concerten meevolgen. Het enige nadeel was het weer (nu ja). Ik heb meer t-shirts versleten dan in Newport, want de bovengemiddelde temperaturen lagen in onze werkplaats nog hoger dan in de frontstage, gezien de werklust en de ventilatiekracht van de computers.

Er was zelfs nog tijd om (twee van de drie) jam sessions bij te wonen –het laatste gedeelte toch, want om drie uur werd de stekker er onverbiddelijk uitgetrokken. Wist u dat Tuur Florizoone en Zara McFarlane nog hebben meegejamd? Bart Maris heeft die jams fantastisch laten verlopen.

’s Ochtends had ik nog tijd voor ontbijt (echt uitslapen lukt mij al niet meer sinds ik van de universiteit af ben) én om wat te lezen, voor ik terug naar het park trok. Lang geleden dat ik mij nog eens zo met werk geamuseerd heb, en ik kijk al heel hard uit naar volgend jaar.