Two down, two to go

A Messy Desk is a Sign of a Sophisticated Mind door Bruno Bollaert

Twee projectjes afgewerkt (tekst min of meer presentabel gemaakt, foto’s bewerkt), nu nog twee andere afwerken (tekstjes schrijven, foto’s selecteren). Het zal voor morgen zijn, want ik moet nu (met veel goesting –en dat is niet ironisch bedoeld) gaan luisteren naar McCoy Tyner en José James in de AB: A Contemporary Exploration of John Coltrane en Johnny Hartman. U wou dat u erbij was.

(Ik twijfel alleen nog of ik in The House That Trane Built ga (her)beginnen dan wel of ik de biografie van Steve Jobs ga verder lezen. Of deel drie van The Strain Trilogy.)

En dan moet ik dringend eens mijn bureau opkuisen (maar dat zal niet vóór woensdag zijn).

Citaat van de dag: “een gesubsidieerde muzikant kost de maatschappij minder dan een werkloze muzikant.” (Dank u D. om mij daaraan te herinneren.)

(meta)

Henri door Bruno Bollaert

Telefoon – hipster effecten – automatisch op iCloud (dus automatisch op iPhone, iPad, iMac) – automatisch verkleinen (Picturesque) – geblogd.

De toekomst is nu.

Meer muziek

Ging ik donderdag naar een korte, informele vergadering, en kwam ik toch niet terug met twee pakken cd’s zeker (die niet in de tas pasten die ik speciaal had meegebracht om er lp’s in te steken).

Meer muziek door Bruno Bollaert

 1. Thomas Heberer & Joachim Badenhorst & Pascal Niggenkemper: Klippe One / 2011
 2. Billy Bang’s Survival Ensemble: Black Man’s Blues / 2011
 3. Tarfala Trio: Syzygy / 2011

Meer muziek door Bruno Bollaert

 1. Peter Evans Quintet: Ghosts / 2011
 2. Tony Malaby: Novela / 2011
 3. Ben Allison: Action-Refraction / 2011
 4. Harris Eistenstadt: September Trio / 2011
 5. Farmers By Nature: Out Of This World’s Distortions / 2011
 6. Ping Machine: Des Trucs Pareils / 2011
 7. Steve Coleman: The Mancy of Sound / 2011
 8. Helge Lien Trio: Natsukashii / 2011
 9. Too Noisy Fish: Fast Easy Sick / 2011
 10. Nils Landgren Funk Unit: The Moon, The Stars And You / 2011
 11. Stefano Di Battista: Woman’s Land / 2011
 12. Charles Lloyd & Maria Farantouri: Athens Concert / 2011
 13. Bobby Sanabria & Manhattan School of Music Afro-Cuban Jazz Orchestra: Tito Puente Masterworks Live!!! / 2011
 14. Francesco Cafiso: Moody’n / 2011
 15. Tom Harrell: The Time of the Sun / 2011
 16. Marius Neset: Golden Xplosion / 2011
 17. Branford Marsalis and Joey Calderazzo: Songs Of Mirth And Melancholy / 2011
 18. Sonny Rollins: Road Shows, Vol. 2 / 2011
 19. Billy Bang’s Survival Ensemble: Black Man’s Blues / New York Collage / 2011

Nog goed dat het vakantie is.

(vorige lijst)

iPhonefile bij Mobistar

Toen ik een week geleden in Vooruit een e-mail van Mobistar ontving om de iPhone 4S te reserveren, heb ik niet lang getwijfeld. Exact twaalf minuten nadat Mobistar de mail had rondgestuurd, zat er een nieuwe mail in mijn inbox:

Je zal je iPhone in het MOBISTAR GENT VELDSTRAAT kunnen komen afhalen en betalen. Dit Mobistar Center gaat op vrijdag 28 oktober van 8 tot 10 uur ’s morgens alleen open voor jou.

Let op die alleen open voor jou wat natuurlijk betekende: alleen voor jou en de andere mensen die er een hebben gereserveerd. Ik dacht vanochtend slim te spelen, en een uurtje te wachten zodat de ergste file wel voorbij zou zijn. Rond 9u10 was de file echter een meter of twintig-dertig lang. Dat ze gemiddeld tien minuten, een kwartier, nodig hadden per persoon, vertelde een mevrouw van de winkel, maar dat ze wel met ongeveer vijf tegelijk bezig zijn.

Rond elf uur, half twaalf zag het er nog zo uit:

iPhonefile bij Mobistar door Bruno Bollaert

Maar de sfeer zat goed.

iPhonefile bij Mobistar door Bruno Bollaert

Er werden caprisonnekes uitgedeeld en koffiekoeken…

iPhonefile bij Mobistar door Bruno Bollaert

…en wie te moe was, ging er gewoon even bij zitten.

iPhonefile bij Mobistar door Bruno Bollaert

En met deze mensen heb ik een uur of drie-vier van mijn leven doorgebracht. Ze hadden allemaal verlof gepakt, of recup, of hadden hun vergaderingen tot vlak na de middag verzet.

iPhonefile bij Mobistar door Bruno Bollaert

Er was ook een mevrouw uit Koksijde (niet op de foto), die rond tien uur terug naar de kust is vertrokken, nadat ze voor haar geregeld hadden dat ze haar nieuwe toestel ook in Oostende kon oppikken. En rond half één, kwart voor één stond ook ik buiten met een nieuwe telefoon. Nooit gedacht dat ik ooit zo zot had kunnen zijn.

Phronesis: try-out in De Bijloke

Het moet sinds mijn ontdekking van The Bad Plus of E.S.T. zijn, dat ik nog eens zo enthousiast ben geweest over een jazzgroep die duidelijk ook aantrekkingskracht heeft voor een breder publiek. Toen in april bekend werd dat de groep zou optreden in De Bijloke, heb ik u meteen het concert van gisterenavond getipt. Phronesis speelde met Jasper Høiby op bas, Ivo Neame aan de piano, en Anton Eger op drums, voor een redelijk gevuld parterre in de concertzaal, maar kon –ik verklap het u nu al– de verwachtingen niet echt inlossen.

Phronesis: try-out in De Bijloke door Bruno Bollaert

Het zou gemakkelijk zijn om te stellen dat Phronesis vooral draait rond bassist Jasper Høiby, maar de klankkleuren die pianist Ivo Neame aan het trio toevoegt zijn net zo belangrijk als de tempi van de bijwijlen hilarische huppeldrummer Anton Eger. Høiby is ontegensprekelijk de leider, maar gisteren werd duidelijk dat de groep vooral een eenheid is.

Het zat het trio niet mee. Misschien was er geen tijd geweest voor een deftige soundcheck, want het geluid zat helemaal verkeerd. Bij de aanvang van het concert schalde de muziek de zaal in als was het een AM radio uit goedkope luidsprekers. We hoorden vooral de contrabas, en dan nog vooral de hoge tonen van de bas, een ietwat laag, en helemaal geen middentoon. Het anders olijke geklater van Neame op de piano was niet te horen, en het duurde tot het vierde of vijfde stuk eer het geluid –op herhaaldelijk aandringen van Høiby (“I know I’m in the middle here, but it’s a bit too much.”)– op een aanvaardbaar niveau werd gebracht. (En dan heb ik het over de kwaliteit en niet het volume.)

Voeg daar dan nog eens aan toe dat achter het trio een heuse lichtshow werd opgevoerd, met rood en blauw en oranje en muterend roze en geel dat groen werd, en waarbij er niet werd geaarzeld om die spots ook eens recht in de ogen van het publiek te schijnen. Nee, technisch was dit concert niet bepaald een ontspannend feest.

Phronesis: try-out in De Bijloke door Bruno Bollaert

“Thank you all for letting us use you as guinea pigs”, verklaarde Høiby, en dat definieerde meteen ook het hele concert. Misschien lag het aan het tegenvallende geluid in de eerste helft van het concert, maar de voornamelijk nieuwe muziek die de groep bracht, leek nog niet ready for prime time. Let wel, de (nieuwe) muziek was veelbelovend, en wij kijken al reikhalzend uit naar 15 april 2012 (jaja), wanneer de Denen in Vrijstaat O. komen spelen (en zes maanden hebben kunnen oefenen). Høiby besesfte maar al te goed dat de muziek niet klaar was. “Next time I wont have this in front of me,” wees hij naar zijn partituren. “But you know, these guys, they intimidate me”, grapte hij verder. (“Oh yeah and I’m taking notes”, antwoordde Eger gevat.)

Er zat veel dynamiek in de groep en in de composities. En humor ook. We onthouden the titelloos nummer dat voor de grap The Economist werd gedoopt, en het daaropvolgende Democracy. Als laatste nummer kregen we het up-tempo Abraham’s New Gift, en tot slot nog een encore. “We wanted to end with a slower song, or you’d all go home bling-kaboom-kadzing. Which wouldn’t go well in traffic.”

Maar goed, de groep kon dan wel de verwachtingen niet inlossen, de belofte blijft zonder meer overeind. En ik kan alleen maar herhalen om nu reeds in uw agenda te noteren: op 15 april 2012 spelen ze in Vrijstaat O. En als u zo lang niet kan wachten, dan haalt u gewoon het steengoede Alive in huis.

Phronesis, gehoord in De Bijloke, op 26/10/2011

Feest!

Feest door Bruno Bollaert

’t Was Groot Feest, zondag: de verjaardag van Tessa en Henri (cfr ook Groot Feest, aflevering twaalf). We gingen lunchen bij Le Jardin Bohémien, en nadien aten we thuis taart. Ik heb zelf niet gekookt/gebakken deze keer, ik was geveld door migraine op zaterdag en herstellende op zondag. En gisteren ook nog wat. Herstellende. En een beetje geveld.

Maar het feest was wreed plezant, met cadeautjes en al en gezelligheid. Misschien dat ik dit jaar toch ook eens een extra taart bak voor mijn verjaardag, als dat dan toch zo gezellig is, die feestdinges.

Feest door Bruno Bollaert

Feest door Bruno Bollaert

Feest door Bruno Bollaert

Feest door Bruno Bollaert

De zoon houdt dit vast. Jaja.

Hier findst Du Deine Ruh

Meneer Brysse is dood.

Ik zat in de laatste klas waar hij les aan heeft gegeven, het 6e jaar basisschool Sint-Barbara, en meneer Brysse is één van die mensen die een blijvende indruk op mij heeft nagelaten. Ik herinner mij nog als gisteren twee van de gedichten die we van hem moesten leren: Moederken van Gezelle (ik ga nooit vergeten wat een lichtdrukmaal is), en Der Lindenbaum (in het Duits, jawel) van Wilhelm Müller, dat we niet alleen uit het hoofd dienden te leren, maar ook moesten zingen zoals Schubert het op muziek gezet had. We zouden het eerst als gedicht leren, en nadien liet hij het ons beluisteren, gezongen door de onvermijdelijke Dietrich Fischer-Dieskau.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=jyxMMg6bxrg&w=500&h=369]

Am Brunnen vor dem Tore, da steht eind Lindenbaum
Ich träumt in seinem Schatten, so manchen süssen Traum…

Ik ga de Winterreise nog eens opleggen vandaag, denk ik. Het ga u goed, meneer Brysse.

Een paar dagen geleden

Brussel door Bruno Bollaert

’t Was feest vandaag en ik heb nog altijd wat fall-out van de migraine. Maar kijk ik was in Brussel een paar dagen geleden (voor een eigenlijk niet zo levendig concert), en zo hebt u dus nog iets om naar te kijken.

Brussel door Bruno Bollaert

Euh, ik ben een beetje moe, denk ik.

Plat

Ik lig al de ganse dag van de wereld met migraine. Waardoor ik ook het concert mis waar ik al een maand of drie maar uitkeek (Lisa Ekdahl in de Botanique).