Persimmon Crepes

20131130_persimmon06

(Sla gerust de inleiding over; het recept staat onderaan.)

Sinds ik beslist heb niet meer dagelijks op dit blog te schrijven, heb ik het een beetje verwaarloosd. Ik had de pauze nodig, een beetje weg van o.a. het internet, hoewel ik natuurlijk niet geheel afwezig was. Maar mijn internetgebruik was meer mondjesmaat, als ik eens zin had,i.p.v. wanneer het moest –een volledig zelfopgelegde ‘moest’ natuurlijk. De pauze is nog niet voorbij –dat beweren is vaak een kroniek van een aangekondigde dood– maar ik ga toch trachten hier en daar de draad opnieuw op te pikken.

Ondertussen heb ik geen oven meer in huis. Het ding heeft al meer dan een jaar of zo geleden de geest gegeven, en ik moet zeggen dat ik het hard mis. Geen taarten meer, geen ovenvers brood (ik heb ondertussen wel zo’n broodbakmachine gekocht, maar dat is toch hetzelfde niet), geen huisgemaakte granola, geen witloof(-zonder-hesp)-in-de-oven, geen… Het idee was geen oven meer in huis te halen tot ik eindelijk een echte keuken had, maar naarmate de tijd vordert (en er geen echte keuken in huis komt) ben ik er gelijk wat van terug aan ’t komen. Ik mis mijn oven.

Dat betekent niet dat ik geen eten meer maak natuurlijk. Ik ben er nog steeds niet uit hoe ik tegenover zuivel sta, ik probeer het zoveel mogelijk te vermijden. Ik heb een boer gevonden bij wie ik rechtstreeks melk kan kopen: De Zwaluw in Lovendegem. Ge brengt uw eigen recipiënten mee, en die worden gevuld met rauwe volle melk (of halfvolle), en ze verkopen ook yoghurt en ijskreem en boter en platte kaas. Eieren krijg ik normaal gezien van mijn schoonouders, maar ik weet niet waar ik er meer zou kunnen halen wanneer dat nodig is. De mens van Eeties is ermee gestopt wegens de administratieve rompslomp achter het verhaal. Ik heb een tijd met hem staan praten in de hoevewinkel Kolibella, een soortement stal met een fantastisch aanbod aan biogroenten en -fruit in de Oosteindestraat (nr 36) in Zevergem.

20131130_persimmon01

Bij Happyolks vond ik het recept voor Persimmon Crepes. Persimmons vertaalt in het Nederlands naar persimoen, de vrucht heet eigenlijk kaki en is hier vaak bekend onder de rasnaam Sharonfruit (een bepaald type kaki dat afkomstig is uit de Sharonvallei in Israël). Het zijn feloranje vruchten die grofweg de vorm hebben van een tomaat.

Ze lagen onlangs in alle winkels, van Delhaize tot Origino; ik heb er drie gekocht, maar ze waren nog veel te hard. De vrucht moet immers zacht worden alvorens ze kan worden gegeten. De kaki is dan zoet en aromatisch, en alle (de meeste) tannines zijn eruit verdwenen.

20131130_persimmon00Ik gebruik al jaren hetzelfde recept om pannenkoeken te maken, uit The French Laundry Cookbook van Thomas Keller, de chef die in Napa Valley het restaurant The French Laundry uitbaat. Destijds was het één van dé toonaangevende restaurants in de USA, en het eerste kookboek dat ik heb gekocht voor de filosofie van de chef. Ik heb het op een gele post-it geschreven, die al ik-weet-niet-hoelang in onze keuken hangt, met een extra post-it erbij voor de omzetting van 1 stick butter in allerlei andere maatsoorten. (Aandachtige lezers merken op dat de post-it stamt uit de tijd dat pannenkoek nog zonder tussen-n werd geschreven.)

Kellers recept is heel eenvoudig: meng 1 (scant ofte ‘kleine’) cup bloem met 3 eieren, 1 1/4 cup melk en 2 oz gesmolten boter. Vervang gerust de melk door pakweg soja- of amandelmelk, en de boter door plantaardige olie (2 oz is ongeveer 4 eetlepels). Merk dat er geen zoetstof in het recept wordt gebruikt –Keller gebruikte zijn pannenkoeken om ze met hartige spijs te vullen.

Het recept op Happyolks van Kelsey Brown is niet zo verschillend, behalve dan dat er water wordt gebruikt, en dat er een ei wordt weggelaten. Het gevolg daarvan is dat er iets minder voor de hand liggende binding is (zeker eens roeren voor je een lepel beslag op de koekenpan laat lopen), en dat je de pannenkoek eerst genoeg moet laten bakken voor je hem omdraait (anders gaat hij scheuren). Een alternatief is kleinere pannenkoeken bakken. Anderzijds zijn deze pannenkoeken dus ook minder calorierijk (één eierdooier minder én minder volle melk –voor wie koemelk gebruikt).

Persimmon Crepes

Het recept hieronder is gebaseerd op het gelijknamige recept van Happyolk. Ik heb een aantal aanpassingen aangebracht: minder kaki’s (3 i.p.v. 6) en minder suiker (1/4 cup i.p.v. 3/4 –dit hangt af van de zoetheid van de vruchten en van uw eigen smaak).

Ik gebruik altijd de maatsoorten die in het recept vermeld staan (in dit geval dus cups en tablespoons, maatbekers en lepels zijn in de meeste kookwinkels verkrijgbaar). Convert measures of ingredients for cooking & more is een handige tool voor de conversie van het Amerikaanse cup-systeem naar de grammen van het metrisch systeem.

20131130_persimmon02

Benodigdheden

Voor de pannenkoeken

 • 2 eieren
 • 3/4 cup melk (sojamelk)
 • 1/2 cup water
 • 3 tsp agave siroop (of honing, volgens het oorspronkelijke recept)
 • 1 cup bloem (ik gebruikte speltbloem)
 • 3 tablespoons olie (of gesmolten boter)

Voor de compote

 • 3 kaki’s (Sharonvruchten, persimoenen)
 • 1/4 cup suiker (ik gebruik altijd ongeraffineerde rietsuiker)
 • 2 kruidnagels
 • 1/2 tbsp kaneelpoeder
 • het sap van 1 limoen
 • 2 tbsp maïzena

En ook nog

 • mascarpone (een flinke schep per pannenkoek)

Zo gemaakt

Begin met het beslag. Meng eieren, melk, water, siroop en olie met de bloem. Roer stevig door, en plaats een uurtje (of twee) in de koelkast.

20131130_persimmon03

Ondertussen kan u de compote maken. Snij de kaki’s in vier en schil ze. Snij ze verder in partjes. Doe alle ingrediënten (behalve de maïzena) in een sauspan, en warm op een gemiddeld hoog vuur. Het duurt ongeveer twintig minuten eer de kaki’s zacht genoeg zijn. Doe wat sap uit de pan in een potje, en meng daar de maïzena onder. Zorg ervoor dat de klonters weg zijn. Voeg terug toe in de pan en meng. Laat nog 5 tot 10 minuten op het vuur staan, en zet dan opzij.

20131130_persimmon04

Bak de pannenkoeken op een half hoog vuur (zorg ervoor dat uw pan goed warm is voor u de eerste lepel beslag op de pan giet, en voeg eerst eventueel wat olie toe of smelt een beetje boter op de pan). Draai na een dertig seconden de pannenkoek om, zodat ook de andere kant mooi gebruind wordt. Leg de pannenkoek op een bord.

20131130_persimmon05

Vul een kwadrant met de compote en een (flinke) eetlepel mascarpone. Vouw de pannenkoek in twee, en opnieuw in twee, tot een driehoek.

Smakelijk!

20131130_persimmon07

Twee zangeressen, Tuur! (*)

Het is de week van de zangereskes. Twee, om precies te zijn (ja, we zijn soms rap content). Maandagavond troffen we Zara McFarlane onder de rode spots van de Gent Jazz Club, en gisteren stond Kellylee (spreek uit kel-aai-lie) Evans onder de knipperende leds van het Kraakhuis in De Bijloke. Het bleken twee bijzonder enthousiast onthaalde concerten, niet geheel onterecht, maar een beetje verwonderlijk (op een positieve manier).

Zara McFarlane is een Britse zangeres die anderhalf jaar geleden op Jazz Middelheim een kleine revelatie kon genoemd worden. En terwijl we over haar performance op het podium al te spreken waren, was het vooral ook op de jam sessies (ja, er waren toen nog jam sessies) achteraf dat de jongedame menige mond liet openvallen door haar sympathieke en muzikale deelname.

Zara McFarlane

Haar kracht zit vooral in de soulvolle muziek die ze brengt, inclusief de rijke uithalen die zulke muziek met zich meebrengt. Recent verdiepte ze zich (nog) meer in het jazz repertoire, maar voorlopig blijven we nog net iets meer fan van het eigen werk. We waren niet echt onder de indruk van de drummer of de saxofonist, die maar weinig tot de muziek bijdroegen. Mcfarlane zelf maakte dat helemaal goed –en in deze bezetting draaide het dan ook geheel om haar. Het publiek zag dat het goed was en het applaus op het einde liet de decibelmeter tilt slaan.

Dit was perfecte muziek voor een (jazz)club, we misten hooguit nog wat pluchen zetels. Wie trouwens nog niet tot in de Gent Jazz Club is geraakt, moet daar dringend maar eens verandering in brengen.

Gisteren zaten we in het Kraakhuis van De Bijloke, voor een uitverkocht concert van Kellylee Evans. Een bijzonder verrassend concert, want hoewel de 38-jarige Canadese zangeres geboekstaafd staat als jazz zangeres is haar muziek veel ‘poppier‘ dan de media laat geloven. Haar album Nina, de in 2010 uitgebrachte hommage aan Nina Simone, zorgde voor een terechte internationale doorbraak, en haar nieuwe album I Remember When gaat op eenzelfde elan verder. Het album (zeker eens beluisteren als u het nog niet gehoord hebt) bevat herinterpretaties van muziek van o.a. Kanye West, Eminem, Alicia Keys, en A Tribe Called Quest. De muziek is eigenlijk bezwaarlijk nog als jazz te omschrijven, en bevat veel meer soul en hip hop (maar u hoort ons niet klagen).

20131122_zangeres02

Evans, in een strak kleedje en op blote voeten, stak van wal met de Eminem cover My Name Is. De gesamplede (i.p.v. live gespeelde) saxpartij –die aan Lady Linn rappelleerde– zorgde meteen ook voor de enige valse noot in het concert. De zangeres bracht een zeer enthousiaste en gepassioneerde show –geen evidentie voor een bijzonder gemengd publiek (van oudere pubers tot jonge senioren) die in De Bijloke gewoon zijn op hun stoel te blijven zitten. Evans trok het ganse concert aan de mouw van het conservatieve publiek, slaagde erin mensen te laten meezingen, meeklappen, en uiteindelijk zelfs –voor het bisnummer– iedereen te doen opstaan en mee te dansen op haar versie van Stromae’s Alors On Dance. Achter de knoppen werd ijverig gespeeld met muziektimbres en volume en de ledverlichting stond vaak wat te knipperen als een geïmproviseerde discobar uit de jaren 80 –het Kraakhuis is vermoedelijk niet meteen uitgerust voor dergelijke toestanden. Geen gemor evenwel, want er werd gelukkig geen afbreuk gedaan aan de muziek en de bijhorende show. Wij gingen na afloop –net zoals de rest van het publiek– met een gelukzalige glimlach terug naar huis.

Hoewel het album I Remember When in Brussel is opgenomen, met de hulp van Éric Legnini, was dit trouwens haar eerste Belgische concert. Ze had zich goed voorbereid, doorspekte haar bindteksten met verwijzingen naar de Belgische cultuur, declameerde wat Nederlands (of was het nu Vlaams?) en beloofde vijf nieuwe woorden Nederlands te leren tegen haar volgende passage. Hopelijk zien we haar snel terug.

Meer jazz in de Gent Jazz Club (volgende concert: 09/12) & in De Bijloke (volgende concert: 05/12)

(*) Tuur is vanzelfsprekend Opatuur, die ervoor bekend staat dat hij geen drummers of zangeressen/zangers laat optreden in zijn ‘mobiele’ club.

John Tavener (1944 – 2013)

John Tavener is overleden (!), lees ik bij Alex Ross. Ik zou niet kunnen zeggen hoeveel keer ik geluisterd heb naar The Protecting Veil. Tavener had het stuk geschreven op suggestie van cellist Steven Isserlis, die meteen de solo partij op zijn lijf geschreven kreeg. Enkel Isserlis kon de vereiste subtiliteit voor het werk bereiken, meende Tavener. Isserlis speelt die solo(‘s) op de meest bekende opname uit 1992. Het album werd een gigantisch succes, en ik werd meteen fan (ik had het er eerder al over).

Op YouTube vond ik niet meteen een representatieve opname terug, maar Alex Ross had de Two Hymns to the Mother of God:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HMC1A2Z3UKo&w=490&h=368]

Taveners eerste oratorium, The Whale, werd trouwens gereleast op het Apple label van The Beatles in 1968.

Tavener is net geen 70 geworden, de voorbereidingen voor het grote feestjaar waren al getroffen, en in het BBC Music magazine prijkt hij op de cover van het pas verschenen decembernummer. Hij had een groot deel van zijn leven af te rekenen met hartproblemen.

Zie ook de BBC Obituary: Sir John Tavener.

Boeken 201310

 1. Deadly Heat / Richard Castle / 2013
  Top NYPD Homicide Detective Nikki Heat and her partner, journalist Jameson Rook, pursue the elusive former CIA station chief who ordered the execution of her mother over a decade ago. But their quest for the old spy unearths an alarming terror plot that has already entered its countdown phase. Complicating their mission, a serial killer boldly names his next victim: Detective Heat.
  Zit goed in elkaar; ik blijf de boeken een niveau hoger vinden dan de televisieserie.
 2. Marie / Christophe Vekeman / 2013
  Pft. Vlaamse moeilijkdoenerij.
 3. The Ocean At The End Of The Lane / Neil Gaiman / 2013
  It began for our narrator forty years ago when the family lodger stole their car and committed suicide in it, stirring up ancient powers best left undisturbed. Dark creatures from beyond the world are on the loose, and it will take everything our narrator has just to stay alive: there is primal horror here, and menace unleashed – within his family and from the forces that have gathered to destroy it. His only defense is three women, on a farm at the end of the lane. The youngest of them claims that her duckpond is ocean. The oldest can remember the Big Bang.
  Neil Gaiman blijft toch één van de beste hedendaagse schrijvers. Een fantastisch boek over jeugd en magie en herinneringen, dat zich met veel plezier laat lezen.
 4. An Abundance Of Katherines / John Green / 2006
  When it comes to relationships, Colin Singleton’s type is girls named Katherine. And when it comes to girls named Katherine, Colin is always getting dumped. Nineteen times, to be exact. On a road trip miles from home, this anagram-happy, washedup child prodigy has ten thousand dollars in his pocket, a bloodthirsty feral hog on his trail, and an overweight, Judge Judy-loving best friend riding shotgun–but no Katherines. Colin is on a mission to prove The Theorem of Underlying Katherine Predictability, which he hopes will predict the future of any relationship, avenge Dumpees everywhere, and finally win him the girl.
  Goed geschreven, een beetje voorspelbaar, maar ik heb er toch van genoten. Bijzonder aan te raden voor het (jongere) doelpubliek. Eens zien wat Henri ervan vindt.

(boeken vorige maand)

Films 201310

En toen was hte filmfestival, en gingen we nog eens een paar films bekijken. Een paar was in dit geval 23, maar daar treuren we niet om. Ik lijst ze hieronder nog eens op, alle besprekingen zijn onder één link gegroepeerd, mocht u daarin geïnteresseerd zijn.

Een paar filmen bleven bovendrijven, en ook na een week of twee-drie kan ik mij volgende films goed voor de geest halen (en ik zou zelfs een tweede keer durven gaan kijken): The Spectacular Now; Avant l’hiver; All Is Lost; Leones; Shirley: Visions of Reality; en Blue Ruin. Daarnaast kan ik u ook nog deze aanraden: Starlet; La chair de ma chair; Casse-tête chinois; What Maisie Knew; en Inside Llewyn Davis.

Hopla. U weet weer wat gedaan.

 1. Larry Crowne / Tom Hanks / 2011
  After losing his job, a middle-aged man reinvents himself by going back to college.
  Deze genrefilm gaat exact over wat u verwacht, met weinig verrassingen dus.
 2. White House Down / Roland Emmerich / 2013
  While on a tour of the White House with his young daughter, a Capitol policeman springs into action to save his child and protect the president from a heavily armed group of paramilitary invaders.
  Een doorslagje van die andere Witte-Huisfilm, Olympus has Fallen.
 3. Man of Steel / Zack Snyder / 2013
  A young itinerant worker is forced to confront his secret extraterrestrial heritage when Earth is invaded by members of his race.
  Mooie reboot (of hoe u het ook wilt noemen) van het Supermanverhaal.
 4. The Last Templar / Paolo Barzman / 2009
  An adaptation of Raymond Khoury’s novel about a New York archaeologist researching the lost secrets of the medieval Knights Templar.
  Ghoh. Ik had dat boek ooit gelezen, en toen al afgedaan als een filmscript. En ziet!
 5. The Spectacular Now / James Ponsoldt / 2013
  A hard-partying high school senior’s philosophy on life changes when he meets the not-so-typical “nice girl.”
 6. Avant l’hiver / Philippe Claudel / 2013
  Lucie presumes that her husband Paul – an older neurosurgeon – has an affair. Indeed, Paul behaves strange lately, but the truth behind it is dark and complicated.
 7. All Is Lost / J.C. Chandor / 2013
  After a collision with a shipping container at sea, a resourceful sailor finds himself, despite all efforts to the contrary, staring his mortality in the face.
 8. The Canyons / Paul Schrader / 2013
  When Christian, an LA trust-fund kid with casual ties to Hollywood, learns of a secret affair between Tara and the lead of his film project, Ryan, he spirals out of control, and his cruel mind games escalate into an act of bloody violence.
 9. Leones / Jazmín López / 2012
 10. Starlet / Sean Baker / 2012
  An unlikely friendship forms between 21 year-old Jane and the elderly Sadie after Jane discovers a hidden stash of money inside an object at Sadie’s yard sale.
 11. La chair de ma chair / Denis Dercourt / 2013
 12. Casse-tête chinois / Cédric Klapisch / 2013
  A 40-year-old father of two, still finds life very complicated. When the mother of his children moves to New York, he can’t bear them growing up far away from him and so he decides to move there as well.
 13. What Maisie Knew / Scott McGehee & David Siegel / 2012
  In New York City, a young girl is caught in the middle of her parents’ bitter custody battle.
 14. Inside Llewyn Davis / Ethan Coen & Joel Coen / 2013
  A week in the life of a young singer as he navigates the Greenwich Village folk scene of 1961.
 15. Kelly + Victor / Kieran Evans / 2012
  Kelly and Victor meet at a nightclub and start a sexual relationship, the excitement of which removes them from the dull ordinariness of their lives.
 16. Don Jon / Joseph Gordon-Levitt / 2013
  A New Jersey guy dedicated to his family, friends, and church, develops unrealistic expectations from watching porn and works to find happiness and intimacy with his potential true love.
 17. Zum Geburtstag / Denis Dercourt / 2013
  Former East Germany in the early 1980s. Paul tricked Georg into handing over his girlfriend Anna to him. But the pact they made stipulated that Georg can have her back when he wishes. Years pass. Anna and Paul are successful, married, with two children. Then Georg appears and he has not forgotten the pact.
 18. Lovelace / Rob Epstein & Jeffrey Friedman / 2013
  The story of Linda Lovelace, who is used and abused by the porn industry at the behest of her coercive husband, before taking control of her life.
 19. Kill Your Darlings / John Krokidas / 2013
  A murder in 1944 draws together the great poets of the beat generation: Allen Ginsberg, Jack Kerouac and William Burroughs.
 20. Shirley: Visions of Reality / Gustav Deutsch / 2013
 21. Blood Ties / Guillaume Canet / 2013
  Two brothers, on either side of the law, face off over organized crime in Brooklyn during the 1970s.
 22. Our Nixon / Penny Lane / 2013
  Never before seen Super 8 home movies filmed by Richard Nixon’s closest aides – and convicted Watergate conspirators – offer a surprising and intimate new look into his Presidency.
 23. Blue Ruin / Jeremy Saulnier / 2013
  A mysterious outsider’s quiet life is turned upside down when he returns to his childhood home to carry out an act of vengeance. Proving himself an amateur assassin, he winds up in a brutal fight to protect his estranged family.
 24. Parkland / Peter Landesman / 2013
  A recounting of the chaotic events that occurred at Dallas’ Parkland Hospital on the day U.S. President John F. Kennedy was assassinated.
 25. Carrie / Kimberly Peirce / 2013
  A reimagining of the classic horror tale about Carrie White, a shy girl outcast by her peers and sheltered by her deeply religious mother, who unleashes telekinetic terror on her small town after being pushed too far at her senior prom.
 26. Viola / Matías Piñeiro / 2012
  A group of actresses performing in a production of Shakespeare’s “Twelfth Night” get caught up in a web of romantic intrigue and revelation.
 27. A Teacher / Hannah Fidell / 2013
  A high school teacher in Austin, Texas has an affair with one of her students. Her life begins to unravel as the relationship comes to an end.

(films vorige maand)