Roomkaascake (omdat het niet altijd taart moet zijn)

Soms snap ik het toch niet goed –al zie ik waarschijnlijk wel gewoon weer iets over het hoofd. Het recept voor deze heerlijke cake –een beetje rich, dat wel– is gebaseerd op de klassieke quarte quarts of pound cake. Heel eenvoudig: er zijn vier ingrediënten, en ge neemt van alle vier evenveel: een pond bloem, een pond boter, een pond suiker, en een pond eieren. Een pond weegt ongeveer vierhonderd gram (453 g). Waarom dan, vraag ik mij af, komt dit recept met volumematen? In het recept van Smitten Kitchen wordt er gegoocheld met cups en sticks, en dus heb ik zoveel mogelijk trachten te converteren naar gewichten. En onderwijl heb ik gans het ding naar mijn hand gezet natuurlijk. Geïnspireerd dus op Cream Cheese Pound Cake van Smitten Kitchen.

Speciaal voor deze cake heb ik mij zo’n tulband vorm aangeschaft. In silicone, want dat is achteraf o zo gemakkelijk om uit de vorm te halen én ge moet die niet invetten. Zo’n gerief. (Ik heb de mijne besteld bij Ria’s Kookwinkel.)

Benodigdheden

Goed voor minstens tien porties, zo wordt beweerd.

 • 333 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
 • 225 g Philadelphia roomkaas, op kamertemperatuur
 • 500 g suiker i
 • 1-2 koffielepels vanille-extract i
 • 6 grote eieren
 • 350 g huishoudbloem
 • 100 g amandelbloem (fijngemalen amandelen)
 • een koffielepel zout

Roomkaascake (omdat het niet altijd taart moet zijn)

Zo gemaakt

Verwarm de oven voor op 160°C.

Doe de boter en de roomkaas in een mengkom, en klop dit met een elektrische mixer (op halflage stand) op tot ze met elkaar zijn vermengd. Voeg de suiker toe, en verhoog de snelheid tot middelhoog. Klop verder op tot dit mengsel licht en luchtig is –ongeveer een minuut of vijf.

Roomkaascake (omdat het niet altijd taart moet zijn) Roomkaascake (omdat het niet altijd taart moet zijn)

Voeg dan de eieren één voor één toe; meng gedurende een halve minuut voor het volgende ei toe te voegen. Schraap regelmatig de zijkant van de mengkom.

Voeg de bloem, de amandelen en zout in een keer toe, en klop verder op tot alles net vermengd is. Hoe minder lang u klopt, hoe luchtiger uw cake wordt.

Giet het beslag in de tulband vorm, en bak gedurende 1u15 minuten. (Doe de cake test — 1u15 was perfect in mijn geval.) Laat een twintigtal minuten in de vorm afkoelen, en draai hem dan om op een bord. Door al die suiker heeft de taart een heerlijk gecarameliseerde buitenlaag gekregen.

Roomkaascake (omdat het niet altijd taart moet zijn)

Smakelijk!
(Bovenstaande foto toont wat er nog van de cake overbleef, vanochtend, nadat het gezin met een voorraad naar school en werk was vertrokken. En de babysit heeft ook nog wat meegekregen, gisterenavond.)

 1. Ik gebruikte geen vanille-extract. Maar ipv 500 g suiker, gebruikte ik 400 g suiker, en 100 g zelfgemaakte vanillesuiker. Vanillesuiker zelf maken is heel eenvoudig. Telkens u een gerecht maakt dat om een vanillestokje vraagt, laat u de peul na gebruik drogen. U verknipt ze in vier, en doet ze in een pot waar u suiker aan toevoegd. Ziezo: na verloop van tijd geeft de vanilleboon de smaak af aan de suiker, en u hebt uw eigen, échte vanillesuiker. Schud regelmatig eens met het potje.

Pret met FES en Misha M.

Vorige donderdag zat ik in Vooruit voor het release concert van de nieuwe FES cd Cheer me, perverts, een anagram dat –u weet het onderhad al– de naam van Peter Vermeersch verbergt. Helaas werd mij diezelfde dag een tand ontvreemd, en ik vrees dat de kwaliteit van mijn bespreking en mijn foto’s daar een beetje onder te leiden heeft. Had. Of zo.

U leest er niettemin alles iets over bij Het Project: FES met oempf.

En niet getreurd, toch nog foto’s, van de concertenreeks van Misha Mengelberg & Jean-Yves Evrard in de Balzaal van Vooruit, 19-21/04/2009. Al vindt u geen van beide protagonisten terug, maar wel Jean Luc Cappozzo (trompet) en Jan Rzewski (sax).

Jean Luc Cappozzo Jean Luc Cappozzo & Jan Rzewski

En daarover leest u –zoals u wel al weet– wél alles bij Het Project: Oe! Oe! Oe! De driedaagse Mengelberg/Evrard in Vooruit: jazz of theater? & Duo! Nee: trio! Euh: kwartet! (Mysterieuze verdubbeling in de balzaal.)

Gevlamde pruimentaart

Eigenlijk hebt ge niet meer nodig dan wat fruit en een taartbodem om een lekkere taart te maken. Op bladzijde 274 van Biranbaums The Pie and Pastry Bible staat een onschuldig ogende titel Plum Flam Tart, met daaronder een simpel recept voor een heerlijke taart.

Laat u –alweer– niet afschrikken om zo’n taartbodem te maken, dat is supergemakkelijk. Hij moet alleen eventjes in de oven rusten (om krimpen tijdens het bakken tegen te gaan). Maak hem ’s ochtends, ga uw boodschappen doen, en hopla, de taart kan de oven in. Ongeveer toch. Ge kunt ook een bodem ook kopen natuurlijk, maar dan moest ik daarvoor naar het grootwarenhuis, en ik ben te lui. (En het smaakt eigenlijk toch ook helemaal anders, gebiedt Tessa mij hier achteraf toe te voegen.)

Benodigdheden

Voor de bodem

 • 113 g koude boter, in blokjes
 • 50 g fijne kristalsuiker
 • 200 g huishoudbloem
 • een snuifje zout
 • 1 eigeel
 • 28 g room

Voor de taart

 • een koffielepel maïzena
 • 900 g gevierendeelde en ontpitte pruimen (ik had iets meer nodig)
 • 50 g fijne kristalsuiker
 • een kleine koffielepel kaneel
 • een snuifje versgemalen nootmuskaat

Voor de glans

 • 75 g suiker
 • 100 ml water

Zo gemaakt

Doe de bloem, de suiker en het zout in een mengkom. Voeg de boter toe, en meng met één hand tot u een kruimelig deeg bekomt. Meng het eigeel met de room in een kom, en giet dat bij het deeg. Meng verder tot u een deegbal kunt vormen, rol die in vershoudfolie en druk hem plat tot een dikke cirkel. Leg gedurende een half uurtje in de koelkast.

Rol het deeg vervolgens uit tot het groot genoeg is om uw bakvorm én de randen te vullen, en bekleed er uw ingevette en bebloemde bakvorm mee. Gebruik bij voorkeur een bakvorm met verwijderbare bodem. Bekleed losjes met vershoudfolie, en plaats een paar uur in de koelkast. Ga ondertussen boodschappen doen, geniet van de zon, maak nog iets anders klaar.

Gevlamde pruimentaart

Verwarm de oven voor op 220°C. Bekleed uw bakvorm met bakpapier, zodat al het deeg bedekt is. Giet daarover keramische bolletjes of (oude) (droge!) bonen. Bak de vorm blind, eerst gedurend vijf minuten op 220° en vervolgens 10 minuten op 190°C.

Ontpit ondertussen de pruimen, en verdeel ze in kwartjes.

Haal de taart uit de oven, en verwijder het bakpapier met de gewichten. De taartbodem zal nog wat zacht zijn –dat hoort zo! Laat de oven aan, maar verlaag de temperatuur naar 175°C.

Gevlamde pruimentaart

Bestrooi de taartbodem met de maïzena. Zet de pruimen recht in de taart. Begin met de grootste cirkel, en werk langzaam naar binnen toe. Tracht zo weinig mogelijk ‘gaten’ te laten. Bestrooi de pruimen met het mengsel van suiker, kaneel en nootmuskaat, en bak de taart in 45 minuten.

Plaats de taart op een rooster om af te koelen.

Zet een stevige (saus)pan op het vuur, met daarin het water en de suiker. Beweeg de pan heen en weer om het water met de suiker te vermengen, dek de pan af met een deksel, en breng aan de kook. Eenmaal het mengsel aan de kook (ondertussen mag een paar keer zachtjes met de pan schudden), mag het deksel van de pan. Laat de siroop indikken tot ze aan een lepel blijft kleven (opgelet: niet roeren in de siroop).

Haal de pan van het vuur, en beborstel de pruimen met de siroop (of giet voorzichtig wat siroop op de pruimen, met een eetlepel).

Laat volledig afkoelen, en verwijder de rand van de bakvorm alvorens de taart aan tafel te brengen.

Gevlamde pruimentaart

Smakelijk!

Vanilleparfait: ijskreem zonder machine

Gisteren hadden we goed volk over de vloer, en dus werd er gekookt. Ik heb twee desserten gemaakt (dat doe ik nog altijd het liefste), één daarvan was een vanilleparfait met aardbeien (en een espuma van bosvruchten). Dat liep niet helemaal van een leien dakje: het was mijn eerste espuma –en dat proces heb ik dus duidelijk nog niet onder de knie– en dan blijft het eigenlijk een raadsel hoe men zo’n diepgevroren aardbeiencoulis kan opeten. Ik geef dan ook enkel het recept voor de parfait, en ga eerst nog op zoek naar een substituut voor die aardbeien en een manier om de espuma erm… uit de kan te krijgen (minder gelatine gebruiken, vermoed ik).

Niettemin, die parfait –wikipedia omschrijft het als stilstaand ijs— is zeer de moeite om te maken. En niet echt moeilijk. Onderstaand recept –dat ik haalde uit Nest, Special Koken, Voorjaar 2009– is volgens de auteur geschikt voor amper 4-6 personen. Na bereiding van mijn zes glazen, had ik toch nog ongeveer een liter over, geloof ik…

Benodigdheden

 • 150 g eierdooiers (ik heb negen eieren opengebroken)
 • 250 g suiker
 • 250 g melk
 • 1 vanillestokje
 • 650 g slagroom

Zo gemaakt

Het enige ‘gevaar’ is dat uw eierdooiers gaan kabbelen. Zorg er gewoon voor dat uw vuur niet te hoog staat (halfhoog maximaal). Eenmaal de eierdooiers toegevoegd, mag het in elk geval niet meer aan de kook worden gebracht.

Klop de slagroom losjes op, tot er net losse pieken worden gevormd. Ik denk niet dat het echt werkbaar is om dergelijke hoeveelheid –in één keer– met de hand op te kloppen. Zet weg in de koelkast.

Klop in een mengkom de eierdooiers op met de helft van de suiker. Breng de melk aan de kook (in een stevige sauspan) met de andere helft van de suiker, en met de vanilleboon. Snij de vanilleboon overlangs, schaap schraap de pitten eruit, en voeg die zo –met de peul– aan de melk toe.

Haal van het vuur, vis met een vork de peul eruit, en giet al roerend over de opgeklopte eierdooiers. Giet terug in de sauspan, en warm op (opgelet: nu niet meer laten koken!) tot het mengsel begint in te dikken (dit kan even duren). Haal dan opnieuw van het vuur, en klop dit flink op (in een elektrische mixer op halfhoge snelheid) tot het mengsel ongeveer tot kamertemperatuur is afgekoeld. Vouw er dan voorzichtig de room onder.

Schenk de crème in glazen, of in een goed afsluitbare doos, en vries in. (Hoe krachtiger uw diepvries, hoe kleiner de kans dat er ijskristallen worden gevormd.)

Vanilleparfait: ijskreem zonder machine Vanilleparfait: ijskreem zonder machine

Smakelijk!

Pre-war

Pre-war bonsai kitchen

Ik voelde mij voorwaar een beetje kok, vanochtend in onze bonsaïkeuken. De ingrediënten werden van voorgerecht tot dessert overlopen, de laatste inkopen gepland. Dan kan ik mij straks stressloos in mijn vier vierkante meter terugtrekken om te kookdingensen.

Burgemeester en schepen schoppen

Burgemeester en schepen schoppen

Burgemeester Daniël Termont en schepen Mathias De Clercq mochten vandaag een robbertje vechten onder politiebegeleiding, zo leek het wel. Alleen was het niet vechten maar voetballen, en dan nog pannavoetbal bovendien. In Gent is Kick Off, het straatvoetbaltornooi in de buurt, immers aan de tweede editie toe, en dat werd ludiek aan de pers voorgesteld.

Burgemeester en schepen schoppen

U leest er, zoals steeds, alles over bij Het Project: Uitgelicht: de danseditie (Ik Kyoto!)