Vanilleparfait: ijskreem zonder machine

Gisteren hadden we goed volk over de vloer, en dus werd er gekookt. Ik heb twee desserten gemaakt (dat doe ik nog altijd het liefste), één daarvan was een vanilleparfait met aardbeien (en een espuma van bosvruchten). Dat liep niet helemaal van een leien dakje: het was mijn eerste espuma –en dat proces heb ik dus duidelijk nog niet onder de knie– en dan blijft het eigenlijk een raadsel hoe men zo’n diepgevroren aardbeiencoulis kan opeten. Ik geef dan ook enkel het recept voor de parfait, en ga eerst nog op zoek naar een substituut voor die aardbeien en een manier om de espuma erm… uit de kan te krijgen (minder gelatine gebruiken, vermoed ik).

Niettemin, die parfait –wikipedia omschrijft het als stilstaand ijs— is zeer de moeite om te maken. En niet echt moeilijk. Onderstaand recept –dat ik haalde uit Nest, Special Koken, Voorjaar 2009– is volgens de auteur geschikt voor amper 4-6 personen. Na bereiding van mijn zes glazen, had ik toch nog ongeveer een liter over, geloof ik…

Benodigdheden

  • 150 g eierdooiers (ik heb negen eieren opengebroken)
  • 250 g suiker
  • 250 g melk
  • 1 vanillestokje
  • 650 g slagroom

Zo gemaakt

Het enige ‘gevaar’ is dat uw eierdooiers gaan kabbelen. Zorg er gewoon voor dat uw vuur niet te hoog staat (halfhoog maximaal). Eenmaal de eierdooiers toegevoegd, mag het in elk geval niet meer aan de kook worden gebracht.

Klop de slagroom losjes op, tot er net losse pieken worden gevormd. Ik denk niet dat het echt werkbaar is om dergelijke hoeveelheid –in één keer– met de hand op te kloppen. Zet weg in de koelkast.

Klop in een mengkom de eierdooiers op met de helft van de suiker. Breng de melk aan de kook (in een stevige sauspan) met de andere helft van de suiker, en met de vanilleboon. Snij de vanilleboon overlangs, schaap schraap de pitten eruit, en voeg die zo –met de peul– aan de melk toe.

Haal van het vuur, vis met een vork de peul eruit, en giet al roerend over de opgeklopte eierdooiers. Giet terug in de sauspan, en warm op (opgelet: nu niet meer laten koken!) tot het mengsel begint in te dikken (dit kan even duren). Haal dan opnieuw van het vuur, en klop dit flink op (in een elektrische mixer op halfhoge snelheid) tot het mengsel ongeveer tot kamertemperatuur is afgekoeld. Vouw er dan voorzichtig de room onder.

Schenk de crème in glazen, of in een goed afsluitbare doos, en vries in. (Hoe krachtiger uw diepvries, hoe kleiner de kans dat er ijskristallen worden gevormd.)

Vanilleparfait: ijskreem zonder machine Vanilleparfait: ijskreem zonder machine

Smakelijk!

3 gedachtes over “Vanilleparfait: ijskreem zonder machine”

Reacties zijn gesloten.