thuis

Duidelijk de goede dag uitgekozen om thuis te blijven. Ik had vandaag al twee weken geleden vastgelegd als een vakantiedag:

Op verschillende plaatsen heeft de ochtendspits zwaar te lijden onder hevige sneeuwval en gladde wegen. Ook bus en trein hebben het moeilijk. Zowel de Lijn als de MIVB hebben bussen laten terugkeren. De federale politie roept op om de auto aan de kant te laten of, voor wie al onderweg is, op een parking te gaan staan.

Daar ben ik toch maar mooi aan ontsnapt: Op de grote ring rond Brussel stond het ochtendverkeer in beide richtingen vast. Op de kleine ring waren tot omstreeks tien uur alle tunnels gesloten.

Henri laat het alvast niet aan zijn hart komen.

sneeuwpret

En ik kruip straks weer in mijn bed (weet nog niet of het gaat lukken, vanavond, naar die nocturne).

B12

Allez. Het is nu al van 17 januari dat ik met die fucking aften zit. Na een korte onderbreking van de vorige aanval sedert midden (of begin) december.

Het begint stillekens aan te verbeteren, en ze hebben ‘de ronde van mijn muile’ op iets meer dan een maand afgelegd, beginnende bij de benedenlip, langs de tong, de wanden van de wangen, de scharnieren van de kaaksbeenderen naar de bovenlip. En eigenlijk staan ze allemaal overal tegelijkertijd, maar in verschillende pijngraad; dus ja, ik heb er nu nog op mijn onderste lip, tong, wang, etc.

De dokters hebben ooit nog gezegd dat het om traumata gaat, daarmee bedoelend dat het wondjes zijn. Lange tijd heb ik zelf beweerd dat het was alsof bijvoorbeeld mijn tong te groot was om tussen mijn tanden te passen (hoe raar dat ook mag klinken), en dat daardoor die traumata ontstaan. Idem voor mijn lippen, want de aften lijken wel precies de vorm van mijn tanden aan te nemen; een soort afdruk zeg maar.

Een tijd gereden ben ik van dat standpunt echter terug gekomen. Ik ben er wel quasi van overtuigd dat er iets van verband is tussen de tandafdruk, tongijten, knarsetanden, etc en de aften, maar niet dat die er de oorzaak van zijn.

Af en toe schuim ik het internet af op zoek naar mensen met dezelfde symptomen, en hoe meer ik erover lees, hoe meer overeenkomsten ik vind met Behçet (al kan dat natuurlijk weer een schoolvoorbeeld zijn van de mens die zijn ziekten in de medische encylopedie gaat opzoeken en ze dan aan de dokter gaat verhalen).

Maar goed, ik geef u de volgende links mee:

_ (mond)aften
_ Behçet’s Disease
_ Behçet’s Disease: Books and Resources
_ American Behcet’s Disease Association Website
_ Behçet symptomen
_ Pfizer over aften
_ Positieve resultaten Onderzoek Mondproblemen

Een aantal symptomen komen overeen met mijn ziektebeeld (gelukkig niet de genitale aften):
_ Behcet’s is a multisystem disease; it may involve all organs and affect the central nervous system, causing memory loss and impaired speech, balance, and movement.
Jawel. Geheugen? Welk geheugen? Impaired speech: niet echt, wel een slurred speech, maar wat verwacht je met een tong vol aften?
_ recurrent oral ulcerations in almost 100% of patients
_ skin lesions (erythema nodosum, pseudo-folliculitis, papulopustular lesions or acneiform nodules consistent with Behçet’s disease, observed by a physician in post-adolescent patients not receiving corticosteroids)
Acné! Zei er iemand acné?
_ along with the symptoms described above, you may experience severe fatigue –although as a general rule, fatigue can be a problem in many of the autoimmune diseases.
_ central nervous system: headaches; periods of blurred vision and difficulty in focusing

Etc.

Vandaag begin ik met een kuur vitmaine B12. Een ganse doos ampules gekregen van de apotheker, waarvan ik er maximum één per week mag pakken (een ampule, geen doos). En als dat niet helpt, en de aften blijven met dezelfde frequentie opkomen, gaan we eens de effecten van thalidomide (jaja) empirisch onderzoeken. Ik houd u op de hoogte.

mechanical robustness

(Waarom gebruik ik toch zo vaak Engelse titels?)

Mechanical robustness, manufacturability, and durability. Many years ago, in the salad days, when cameras were sold in camera stores and camera manufacturers had reps and all was right with the world, a friend of mine attended a demonstration by a Leica rep. According to my friend, this man gave a short talk on mechanical robustness, during which he took a short section of barbed wire and rubbed the barb against the outermost element of the lens. Then he took the lens in his hand, crouched, and launched it like a bowling ball across the floor, where it skittered and bounced until it banged into the wall. He walked calmly over, picked up the lens, snapped it into his camera, and said, “Ready to take pictures.”

Mike Johnston over Parameters of Lens Specification and the Properties of Lenses op de Luminous Landscape site.

(Daarmee doelt die mens –zowel de Leica rep. als Mike Johnston– natuurlijk niet dat je je lens als bowling ball moet gaan gebruiken, maar wel dat de Leica lenzen heel duurzaam zijn, en heel lang meegaan. Getuige daarvan de hele resem Leica lenzen die na xx jaren nog steeds meegaan –inclusief mijn zoveelste-hands 90mm summicron f2 lens uit 1959: in perfecte staat– en het feit dat Leica in alle omstandigheden blijft werken, zowel lens als body.)

In deel 1 heeft Mike Johnston het vooral over the limitations in lens design: money; size, weight, and physical lensmount constraints; en mechanical robustness, manufacturability, and durability. De rest van het verhaal volgt over een week of twee – drie.

Mike Johnson is ook de uitgever –én schrijver– van The 37th Frame, een nieuwsbrief die hij op nogal errrm onregelmatige tijdstippen uitbrengt. En vrij van reclame is, zodat hij zich volledig onafhankelijk kan opstellen in de stukken die hij schrijft. De moeite.

champagne (II)

…op kosten van Actief Wonen deze keer (cfr entry 03-jan).

Betreft: onze bevestigingvan uw komst op vrijdag 27/02/2004 om 19u15 naar het Design Museum te Gent naar aanleiding van het 100ste nummer van Actief Wonen.

100ste nummer Actief Wonen, 100 jaar Design Museum, tentoonstelling 100 mensen – 100 Objecten. Tessa is gisteren nog naar de tentoonstelling geweest, met Henri (“Toe mama, toe, gaan we naar het Design Museum? Toeoeoeoe?”), maar ik weet zeker dat ze een noturne wel zal zien zitten…

Na afloop van uw bezoek ontvangt ieder koppel een feestelijk geschenk: een fles champagne van Veuve Cliquot om thuis in alle rust na te genieten… bij het lezen van Actief Wonen.

Enfin, als u er ook bent, en u ziet een snipverkouden manspersoon verlegen wat foto’s maken, dan weet u meteen met wie u te maken heeft.

willing suspension of disbelief

“Papa! Papa! ’t Is superman.”
– Waar jongen, dat is toch Clark Kent?
“Neeneenee, als die meneer zijne bril afzet dan is hij toch superman!”

Eat this, Lois Lane.

Schitterende scene, uit Tempus Fugitive:

Lois: If you wanna kill Superman, I don’t know why you’re going to Smallville or 1966.
Tempus: She doesn’t know yet. Oh, this is good. This is really good. Um, Lois, did you know that, in the future, you’re revered at the same level as Superman? Why there are books about you, statues, an interactive game. You’re even a breakfast cereal.
Lois: Really?
Tempus: Yes. But, as much as everybody loves you, there is one question that keeps coming up: “How dumb was she?” Here, I’ll show you what I mean. Look (puts glasses on), I’m Clark Kent. (Takes glasses off) No, I’m Superman. (Puts glasses on) Mild-mannered reporter. (Takes glasses off) Superhero. Hello! Duh! Clark Kent is Superman. Ha, ha, ha. Well, that was worth the whole trip. To actually meet the most galactically stupid woman who ever lived.

Lois & Clark: the New Adventures of Superman, elke dag op VT4 tussen 17 en 18u.

bush is zot

Te gek om los te lopen.

(Wegens een klein beetje ziek lig ik nog effekens in mijn bed, de krant van vandaag door te nemen. Geen nood, straks ga ik werken, dus ge moet niet bevreesd zijn een ganse dag gezaag te aanhoren. Hoewel. Sinds wanneer heeft het werk mij al tegengehouden…)

Te gek om lost te lopen: President George Bush heeft het Congres gisteren gevraagd een verbod op het homohuwelijk in te schrijven in de Amerikaanse grondwet.

Op te nemen in de grondwet?!?! Waarom niet meteen homo’s uit hun burgerrechten ontzetten. Ze kunnen ze misschien deporteren? Maar ja, Bush, is dat niet diezelfde mens die voorstander van de Muur van Israël is? Dezelfde die oorlog is gaan voeren in Irak onder het mom massavernietigingswapens te vernietigen? Dezelfde die tegen Kyoto is, en global warming ontkent?

Het begon toen het hooggerechtshof van Massachusetts oordeelde dat het verbod op het homohuwelijk in die staat ongrondwettelijk is. Dat kan in mei uitmonden in de eerste huwelijksceremonies. In San Francisco trouwde de burgemeester de voorbije dagen 3.200 homo’s en lesbiennes.

De zaak is dus dringend, oordeelde de president, temeer omdat ‘het grondwettelijk proces tijd vergt’. Bush wil voorkomen dat enkele rechters en plaatselijke overheden de definitie van ‘de meest duurzame menselijke instelling voor altijd wijzigen’.

Duurzame instelling? Het huwelijk? In Amerika?

(bron: DS 2004/02/25)

doka

Onder het motto put your money where your mouth is heb ik mij zaterdag ingeschreven voor een cursus ‘donkere kamertechnieken’ bij Focilux.

Bij de cursus DoKa wordt naast technische ondersteuning de inhoudelijke begeleiding een van de belangrijkste onderdelen. Op basis van de zelfgemaakte foto’s, het eigen onderzoek en enkele opdrachten, wordt gewerkt aan een verdieping van het eigen werk. Aan de hand van wekelijkse werkbesprekingen wordt de voortgang gestimuleerd. De (zeer ervaren) docent leert u niet alleen de techniek onder de knie te krijgen, maar leert u ook kijken. Hij zal u persoonlijk begeleiden, en bijsturen met professionele commentaar. Zo leert u spelenderwijs hoe u uw meesterwerk kunt afdrukken.

Over dat meesterwerk maak ik me geen illusies, maar het was ook de verscheidenheid die me aansprak in de cursus. Het gaat niet alleen over de doka, maar ook de fotografische basisprincipes worden (nog) eens uitgelegd.

(Bovendien vindt de cursus plaats op zaterdagvoormiddag, telkens van 9u30 tot 12u30, waardoor ik mijn wekelijkse fnac uitgaven 5 weken tot een uiterst minimum ga (moeten) beperken.)

Ik ben benieuwd.

de nieuwe verkeerswet

Er wordt veel spel gemaakt van de nieuwe verkeerswet en de bijhorende ‘superboetes’. Gezien mijn dagelijks traject Gent-Brussel-Gent van zo’n 150km ben ik vanzelfsprekend benieuwd naar wat dit juist inhoudt.

Allen naar de site van de BIVV (die vanochtend tot 8u ‘plat’ lag, maar dat kan altijd wel eens gebeuren).

Weinig te zien over de nieuwe verkeerswet, behalve dan de persberichten van 17/12/2003 en 31/12/2003, en een brochure De straatcode, de straat voor iedereen.

In DM van vandaag staat nochtans: Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) lanceert een informatiecampagne. Edoch ook onder ‘Campagnes’ op de site is er niks te zien (behalve de lopende campagne “Voetpad is geen parkeerpad”). Onder ‘Toekomstige Campagnes’ staan de campages van 22/9-26/10/2003 (‘snelheid’) en 01/12/2003-15/01/2004 (‘alcohol’).

Naast de informatiecampage naar de ‘burger’ blijkt ook de politie niet goed op de hoogte gebracht: Politie mist software voor nieuwe verkeerswet (DM 24/02/2004).

Kortom de overheid heeft het allemaal weer eens goed gecoördineerd.

En het enige wat ik wou was een document met een overzicht van de overtredingen en de boetes (er is er wel eentje met de tarieven van de snelheidsovertredingen (PDF) op de site van de Lokale Politie).

Ik zal wel weer te kritisch zijn zeker?

[update]: Jawel: http://www.verkeerswet.be/. Net verschenen op de site van de BIVV (het voetgangerslicht rechts onderaan is een link; net boven ‘BOB & the gang’). Proper en schoon uitgelegd, met een brochure die te downloaden is als PDF: Sta even stil bij de nieuwe verkeerswetgeving (173KB).
En het stond ook al prominent op de site van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. Die overheidssites lijken wel één grote doolhof.

[update 25 feb 2004] DM publiceert een artikel met een overzicht van de nieuwe verkeerswet. Zware overtreding, hoge boete (PDF 129KB).

analoge oogst

De eerste twee filmpjes van het jaar werden zaterdag ontwikkeld. Er waren slechts een drietal foto’s bij met de nieuwe lens –en ik moet ze duidelijk nog leren kennen. Alle foto’s hieronder werden gemaakt met de M6TTL + 50mm summicron lens @ various apertures & speeds (voor wie van deze technische details houdt –zoals ikzelf).

De foto’s werden niet ingescand, maar gefotografeerd –zoals de vorige keer (maar nu met een iets betere opstelling)– met de G5, en gecorrigeerd op tint in photoshop.

(Vergeet niet te klikken voor het volledige beeld.)

de zoo
Het (tijdelijke) beeld bovenaan komt van ons bezoekje aan de zoo van Antwerpen. Het grote gebouw, vlak aan de ingang (links bij het binnenkomen).

penguins
Een paar penguïns in hun element: lekker koud, en absoluut niet bang van een ontmoeting up close and personal.

henri
Mijn onze zoon. Dennis the menace.

henri en tessa
Kriebels?

karnaval
Klaar voor karnaval op school.

le nouveau GSM est arrivé

Na een week zonder te zitten, dan toch maar de knoop doorgehakt: ik heb een nieuwe GSM. Het goedkoopste wat ze hadden, maar ik had er al naar staan lonken toen hij pas uitkwam: de SonyEricsson T100 (binnenkort komt de T105 uit, maar wat daar nu het voordeel van zou zijn).

SE T100

Geen bluetooth dus, wat betekent dat ik er mijn telefoonboek opnieuw manueel ga moeten insteken –nuttig toch, iSync 😉

Voor de rest doet het ding exact waar ik het voor nodig heb: ik kan ermee opgebeld worden, en ik kan er voorwaar zelf mensen mee bellen. De technologie staat niet stil!