metadinges

’t Is Huug zijn schuld (De Top 100 meest invloedrijke Vlaamse weblogs kreeg vandaag een update). Serieus. Ik let anders nooit meer op die dingen. Maar allez, Huug heeft gelijk: hoe komt het dat Michel daar niet tussen staat?

Laat ons eens van bladvulling (of blogvulling) doen. Bekijken we even de top 15, van die top 100 meest invloedrijke Vlaamse weblogs.

 1. lvb.net/
  Engelstalig, veelal over politiek
 2. www.gentblogt.be/
  Nederlandstalig, invloed mogelijks geografisch beperkt
 3. www.minorissues.be/
  Engelstalig, over marketing
 4. www.crossthebreeze.com/
  Engelstalig, over marketing
 5. bvlg.blogspot.com/
  Nederlandstalig, over blogging
 6. benintendo.be/
  Nederlandstalig, reclame voor Nintendo
 7. www.zattevrienden.be/
  Nederlandstalig, linkblog, de Joepie van het Vlaamse bloglandschap. Succesvol, daar niet van.
 8. webpalet.titeca.net/
  Nederlandstalig, de eerste persoonlijke blog.
 9. blog.forret.com/
  Engelstalig, persoonlijk, met sterke nadruk op technologie
 10. www.bnox.be/
  Engelstalig, redelijk meta-internet
 11. www.clopin.be/
  Nederlandstalig, redelijk persoonlijk
 12. www.mafiablog.net/
  Nederlandstalig, linkblog
 13. www.westoek.be/
  Nederlandstalig, linkblog
 14. www.emich.be/
  Franstalig, voornamelijk linkblog
 15. tijd.blogspot.com/
  Nederlandstalig, laatste update: Vrijdag, December 15, 2006, is ondertussen verhuisd naar een andere URL

Volgens hun whitepaper (PDF) kijkt Metatale naar locatie, thema, en invloed.

Invloed wordt bij Metatale gedefinieerd als Bijvoorbeeld: Als ik een bespreking van mijn product op dit blog krijg, zal dit dan voor de nodige buzz zorgen?. En terwijl een blog als zattevrienden wel degelijk ontiegelijke pageviews genereert, vraag ik mij ter dege af welke invloed zo’n blog heeft op zijn bezoekers.

Bij locatie lezen we: Hoe internationaal het internet onze wereld ook gemaakt heeft, we praten ook online nog steeds voornamelijk met taal- en landgenoten. MetaTale bakent invloed af binnen taalgebieden. Wat is dan de invloed van zo’n ‘lokaal’ blog dat in het Engels publiceert? Vijf van die blogs zijn in ’t Engels, van de top vijf zijn er zelfs drie Engelstalig.

Thema ten slotte: Invloed op zich bestaat niet – die is altijd gebonden aan een bepaald thema. MetaTale koppelt invloed aan thema’s. Er zit slechts één echt persoonlijk blog tussen in die vijftien, de meeste blogs zijn op één of andere manier meta, d.w.z. ze hebben het bijvoorbeeld over marketing of over het internet. Dit lijkt me een redelijk enge thematiek om zo hoog in de rangschikking te worden geplaatst.

Enfin, ’t is niet kritisch op een negatieve manier bedoeld, het zijn gewoon een paar bedenkingen die ik heb bij zo’n top 100. Misschien dat er toch iets té veel naar andere zaken dan locatie, thema en invloed wordt gekeken? Het zou waarschijnlijk veel manuele (en dus subjectieve, maar misschien toch correctere) tussenkomst vragen om daar echt rekening mee te houden, vermoed ik.

Niets nieuws dus eigenlijk, en ’t is echt mijn ding niet, zo’n rangschikkingen en invloeden en al. Ik viel bijna in slaap van verveling terwijl ik dit allemaal aan ’t tikken was. Blij dat ik geen marketeer ben.

[update 20:25] Dit staat op plaats 31: http://redfox-babes.blogspot.com/ –opgelet: NSFW; gizmodo.com staat op plaats 45 (Vlaams?); radio-raw.skynetblogs.be/ (plaats 49) bestaat niet meer; xavierroelens.blogspot.com/ (50) werd niet meer aangepast sinds 19 juli; www.eitb24.com/ (54) bestaat niet meer; studwww.ugent.be/~lbol (57) bestaat niet meer; www.bloggen.be/neuritagona (64) bestaat niet meer; http://xclusivetunedstreetcars.car-spot.com/ (66): puh-lease; superkrediet.wordpress.com/ (72) niet meer aangepast sinds 21 januari; paircoaching.spaces.live.com/blog/ (81) bestaat niet meer; brainfreeze.skynetblogs.be/ (85): allez jongens; www.bloggen.be/fckampioenen (87): idem; www.pixelpanic.be/ (90): no comment; joriswinters.wordpress.com/ (91): idem; www.svinus.be/ (93): reclame; www.feweb.be/blog (94) feweb?!; blog.coolz0r.com/ (96) verwijst door naar iets anders; blog.seniorennet.be/wedrennen (99): heh?!

Er is iets misgelopen, denk ik.

12 gedachtes over “metadinges”

 1. Hm, van invloed gesproken hé, ik moet maar een voorzet van enkele letters geven en Bruno schrijft helemaal uit wat ik had willen schrijven maar geen tijd en goesting voor had. Bedankt om voor mij het werk te doen Bruno. Geen invloed, ikke? Ha!

 2. Mijn blog, emich.be, is inderdaad tweetalig. En linkblog zou ik het nu ook niet meteen gaan noemen…

 3. En dat terwijl dit eigenste blog het meest invloed op me had – tot nu toe: al twee keer die fantastisch lekker mini chelsea buns gemaakt!

 4. Bedankt Maarten! En Huug.

  @Mich (en katrien): tweetalig tsja, maar default staat het in het Frans hé. En van alle posts op de voorpagina, verwijst meer dan de helft gewoon naar iets anders. Dat is niet negatief hé, gewoon een vaststelling.

 5. @Huug: ik doe het wel manueel, maar ja, ik tracht een beetje de seizoenen te volgen 🙂

  @Djivy: dat moet je aan ‘Netlashen Bart‘ vragen. Maar ik vind de top 100, zoals die er nu staat, jammer genoeg niet echt (goede) reclame voor het product. Maar ik vermoed (hoop) echt dat er gewoon iets is misgelopen.

 6. Wat ze in hun schild voeren? Aantonen dat hun top 100 Nog altijd relevant gevonden wordt door mensen met een weblog, en dat bewijzen door te wijzen op het aantal artikels dat geschreven werd en naar hen linkt?

 7. Potverdikke! En ik had nog speciaal een e-mail gestuurd om te zeggen dat mijn blog een andere url had. Komt in orde, was het antwoord.

Reacties zijn gesloten.