fietsen (op de heide)

Het begint met een ontbijt, en dan staat ge plots thuis met twee fietsen. Ik bedoel: een pak fietsbrochures.

Tessa fietst naar het werk. Eigenlijk een onverantwoorde manier van transportatie, gezien ze slechts met grote moeite haar hoofd tien graden in gelijk welke richting kan draaien –dat is helaas geen overdrijving. Even achterom kijken voor aankomend verkeer is er dus niet bij, daarvoor moet ze stoppen en haar lichaam draaien. Een overblijfsel van de aanrijding met de MUG, waar zij 4 jaar geleden als arts meereed. De verzekering en de door de verzekering aangestelde expert beweren dat haar conditie een natuurlijke evolutie is van het computerwerk dat ze verricht. Dat ik meer computerwerk verricht op een week dan zij in die voorbije 4 jaar, en dat al mijn gewrichten foutloos werken en ik mijn hoofd nog steeds als een kerkuil rond kan draaien, wordt als irrelevant beschouwd. Dat er een direct aantoonbaar verband is tussen het ongeval en haar conditie ook. En dan heb ik het nog niet over belangenvermenging gehad. Maar laat ons vooral geen complot vermoeden.

Edoch, daar het ging het hier niet over. Tessa gaat met de fiets naar het werk, en die fiets begint zo stilletjesaan zijn leeftijd te verraden. Tijd voor een nieuwe dus. En gezien Henri een rekker (snelbinder in ’t schoon Nederlands) nodig had, en we toch aan ’t ontbijten waren in Brasserie Nero, en die fietsenwinkel vlakbij is, gingen we maar eens langs. En omdat ik in september zelf met fietsen wil beginnen, was ook ik daartoe makkelijk te overtuigen.

Maar mensen, wat kost dat geld. Voor twee fietsen kan ik bijna een nieuwe motor kopen (hij is te koop overigens, ik moet er eens deftig werk van maken om hem verkocht te krijgen –een zwarte Daytona 955i, gekocht in augustus 2004). Tessa heeft haar oog laten vallen op een Koga Miyata, en die hebben ook een racefiets die ik wel zie zitten. Al had ik ook een mooie van Giant gezien.

Is er iemand die mij wat wegwijs kan maken in die cyclosport? Ik zoek iets met het oog op eventuele deelname aan een triathlon binnen een jaar of twee. Maar wel recreatief; ik heb geen enkele intentie om zelfs maar semi-pro te worden –laat staan om er de hoeveelheid geld tegenaan te gooien die daarvoor nodig is. Bij die racefietsen spreken ze trouwens ook van carbon en demping en aerodynamica alsof het een motor was –ik hoef niet eens mijn vocabularium aan te passen. Behalve dan dat er pakweg 27 versnellingen op zitten ipv zes.

11 gedachtes over “fietsen (op de heide)”

 1. wat ik kan zeggen, wil je veel recreatief rijden (zonder dus de amateurwielrenner uit te hange) dan ben je met een steviege citybike al ver denk ik: dunne banden, aangepast zadel kopen, geen vering en zorgen dat je niet te recht zit

  vering enkel aan te raden dnek ik als je dat voor medische redenen nodig hebt of gewoon aangenama wilt fietsen zonder dat je je ergert aan de verlroen trapenergie

  racefiets: aan min racefiets is niets carbon: cvarbon is heel licht maar ik acht mezelf niet zo’n goeie renner da tik wil besparen op enkelee tientallen grammen. Wielen en velgen moet je wel eventueel uitkijken, maar dat dus van “goed bollen” naar ” schitterend bollen”
  en en eracefiets koop je ALTIJD op maat
  dus ze dan wat testen en dan zien ze welke maat frame je nodig hebt
  en dan is het kiezne hoe je hem tuned met shimano of andere versnellings-en remsystem, welke rtanden je’rop zet voor gent denk ik dat je geen al te kleien versnellingen nodig hebt
  mss heb je zefls genoeg aan twee tandwielen vooraan ipv drie
  ik heb er 18 zitten en gebruik er pakweg 7,8 van…

 2. Voor Tessa : achteruitkijkspiegels op de fiets monteren ? T’is mischien geen zicht, maar als dat veiliger voor haar is, waarom dan niet ?

 3. Joma is pure afzetterij, véél te duur! Slechte service.
  Ga eens gaan kijken bij Huis Tange in de Poperingestraat aan het Van Beverenplein. Zeker 30% goedkoper. Openingstijden meestal tot 8 uur ’s avonds, altijd handig als je dan nog je fiets wil binnensteken/afhalen voor herstelling en het is dan nog snel, goedkoop en goed gedaan ook.

 4. Vraag eens aan (db) van Aaiboek. Die mens is een sportfreak, in zo ongeveer dezelfde domeinen als jij. Kent veel van fietsen.

  Btw: in Duitsland kopen bespaart enkele euro’s.

 5. kijk eens op 2dehands.be, en vind er echt veel leuke fietsen, vaak heel goeie, redelijk goedkoop.

  ik kocht er een beauty van een (oude) merckx die ik zelf ’tweakte’ nog nooit zo goed gereden… voor amper 300 euro heb ik een vederlichte Merckx, op mijn maat, met nieuw brooks zadel en stuur.
  die is wel niet voor triathlons dus 🙂

 6. (corrigeer de dt fout maar 😉 )
  maar wat ik nog wou zggen; oude rommie kocht een kog ga frame (zonder merknaam) en liet het monteren bij de fietsenwinkel aan de dampoort, en kwam er op die manier vrij goedkoop vanaf.
  er zou tussen gent en oostende nog ergens zo een fietswinkel zijn die pakkkken goedkoper is dan de fietswinkels hier. misschien kent iemand de naam wel. ikke niet meer.

 7. Ik ben dit jaar ook gestart om recreatief te triathlonnen. Heb mijn eerste 5 kwart triathlons en 1 1/3de triathlon gedaan. Als ik je een tip kan geven kijk even naar cube: Koersfietsen, triathlon fietsen, M-bikes. Alles voor een zeer competitieve prijs. Waarmee ik wil zeggen koop je alle onderdelen zelf en zoek je nog voor een lage prijs zal de cube goedkoper zijn.

  Ik heb er ook een gekocht: http://www.toadi.org/blog/?p=71

  Ik ben zelf bij emrin (http://www.cyclesemrin.be/) waar ze een goede service verlenen. Voor deze winkel zou ik zelfs van de andere kant van Belgie komen.

  Als je eenmaal een fiets hebt en je veel kilometers gaat rijden deze even laten afstellen bij een meetcentrum. Ik zelf ben naar http://www.crcbikeposition.be/meting.html gegaan. Hierna voelt je fiets aan als een verlengstuk van je lichaam.

  Alvast succes en misschien zie ik je volgend jaar al! Ik ben zelfs na 3 jaar niet sporten aan mijn eerste wedstrijd gestart met 7 a 8 maanden training.

 8. Een volle triathlon bedoel je dan? Chapeau! Maar mag ik je een goeie raad geven? Probeer ondertussen toch al een (of meerdere) marathon(s) te plannen! Ikzelf liep in juni mijn allereerste en ik kan je verzekeren: het voelt toch anders dan het klinkt, 42195 meter… Ook ivm het (bijna) dagelijks lopen, opgepast! Ik heb me daar vorige maand aan bezondigd, met het oog op snel terug in fast mode te geraken voor enkele wedstrijdjes deze nazomer, en nu een overbelasting+ontsteking aan het been (letterlijk en figuurlijk dan). Trop is teveel, monsieur, zelfs voor iemand met hopen tijd 😉

Reacties zijn gesloten.