takelen op uw kosten

Bon, u kent het doodsaaie scenario: auto voor poort, flikken gebeld, motard komt af, auto wordt getakeld. Al verliep het niet helemaal volgens bovenstaand scenario, deze keer.

Auto voor poort, en flikken gebeld. Geen motard, twee flikken van de interventie unit sectie 71. De nachtdienst met een combi.

“Goedenavond meneer, u hebt gebeld voor deze wagen?”, vraagt één van hen, waarbij ze demonstratief naar het voortuig voor mijn poort wijst.

Ik bevestig.

“Wij hebben eerst getracht de eigenaar telefonisch te bereiken, maar dat is niet gelukt. U wilt het voertuig laten takelen?”

Ik bevestig opnieuw.

“U weet dat wij dit voertuig kunnen laten takelen, maar dat u wel eerst zelf de kosten moet betalen, en dat u die daarna kunt terugvorderen via het vredegerecht?”

Ik bev… euh, wacht: “u zegt?”

“Ja meneer, dat is een zonale onderrichting.”

Een zonale wat?

“Een zonale onderrichting meneer. We hebben net met hoofdinspecteur Vogel gecommuniceerd voor advies. Wij kunnen dit voertuig enkel laten takelen als u de kosten… voorschiet.”

Euh, u zegt mij dus, dat die persoon in overtreding staat, maar dat u daar niks aan gaat doen tenzij ik betaal? Dus, ik moet betalen voor iemand anders’ overtreding?

“Zo mag u dat niet zien, meneer, maar volgens de zonale onderrichting…”

Jaja, ge zijt gij goed zot zeker? Enfin, dat laatste dacht ik alleen maar, ik weet best mijn manieren te houden. Nee dank u, u hoeft niet te takelen. Maar hij wordt wel beboet, mag ik hopen.

“We zullen ook een pv opstellen, meneer. Mogen wij uw identiteitskaart even alstublieft?”

Het PV wordt opgesteld, ik grap nog wat met de vrouwelijk helft van het duo, de mannelijke helft windt zich een beetje op. De gebruikelijke good cop, bad cop routine, u kent dat wel van de televisie.

De wagen wordt niet getakeld.

De volgende ochtend ga ik 15 km lopen, en als ik na een dik uur terugkom, staat de wagen er nog steeds. We besluiten toch opnieuw naar de flikken te bellen. Alweer geen motard, maar wel de net zo sympathieke draken (flikken op de fiets) bellen even later aan.

“U zegt?”, vraagt de flik op zijn beurt verbijsterd als Tessa hem van ons nachtelijk wedervaren op de hoogte brengt. “Mogen wij dat PV eens zien alstublieft, mevrouw?”

De toon is totaal anders, en de wagen wordt in een mum van tijd verwijderd. “Van opdraaien voor de kosten van het takelen is enkel sprake indien er moet getakeld worden op een privé-eigendom. Die kunnen dan inderdaad worden teruggevorderd. Maar de openbare weg is nog steeds geen privé-eigendom.”

Einde verhaal.

11 gedachtes over “takelen op uw kosten”

 1. Ik zou eens bij hoofdinspecteur Vogel aan zijn veren trekken en vragen wat en waarom hij zijn voetvolk zoiets wijsmaakt. Waarschijnlijk een net afgestudeerde lic. in de criminologie…

  Ah, wacht: we hebben de “versterkte” toepassing de zonale onderrichting te danken aan onze goede vriend Ortwin Depoortere:
  http://www.gent.be/gent.htm?id=VRAGENUUR&rec=130955

 2. Gewoon af en toe een ruit inslaan. Het beeld van kapot glas op een parkeerplaats zorgt er snel voor dat niemand er nog durft te parkeren. Of eens goed met je bull bar in de zijkant van foutparkeerder rijden. (ik geef toe, ik heb een slecht karakter)

  Mopje natuurlijk. Maar zijn er geen niet-schadelijke vormen van zelf actie ondernemen? Met afwasbare verf op de voorruit schilderen? Een papier onder de ruitenwisser steken? Foto’s nemen en met nummerplaat online plaatsen?

  Of foto’s van het takelen tegen uw garage hangen? Een MEGA takelteken op uw garage schilderen? Een leuke lijn copy bedenken en op uw garage stickeren.

 3. Ik heb altijd veel respect gehad voor de taktiek van het geplakte papier : papier met uw boodschap erop (papier liefst zo vodachtig mogelijk) met behanglijm op een autovenster plakken.

  Het brengt de boodschap als geen ander over als er een kwartier aan moet pulken om alle papier resten van je ruit moet verwijderen.

 4. Omgekeerd is wel waar, wanneer je auto door politie wordt weggetakeld, moet je bij het ophalen niét betalen. Ttz, de politie is opdrachtgever, dus betaler. Die zullen het uiteraard wél bij je terughalen … met gegronde redenen.
  Wél handig om te weten, indien je denkt dat je auto onterecht is weggetakeld. Je geld terughalen bij de politie gaat net iets moeilijker dan ze betalen 😉

 5. ongelooflijk toch!!!!!!!
  benieuwd wat er met die 2 nachtelijke flikken zal gebeuren!!
  dat zullen we spijtig genoeg niet weten!

 6. Het stukje “ik grap nog wat met de vrouwelijke helft van het duo, de mannelijke helft windt zich op” prikkelt mijn nieuwsgierigheid. Waarover gaat dat dan zo midden in de nacht?

Reacties zijn gesloten.