de tijd van het jaar

(een + twee + drie)

het moet de tijd van het jaar zijn. niet het vallen van de bladeren, niet de geneugten en evenzozeer hinder van de eerste sneeuw. nee, vermoedelijk zijn het eerder de resten van een milde post-nieuwjaars depressie waarin de buiken te dik, het weer te somber en het (vijretijds-)leven te druk is.

maar waarschijnlijk is het gewoon een prozaïscher toeval.

no title

proficiat

maar van dat pensioen, vergeet dat maar. nog een keer zo lang leven als ge nu oud zijt, en dan komt ge er nog niet. (en voor ge ’t weet mogen we allemaal werken tot we 70 zijn.) tenzij ge fameus binnen zijt natuurlijk.

nog beter

opera houdt ook rekening met de structured navigation tags, zoals bvb:

<link rel=”start” href=”http://www.xii.be/12/” title=”Home” />
<link rel=”prev” href=”http://www.xii.be/12/000202.htm” title=”beslist” />
<link rel=”next” href=”http://www.xii.be/12/000204.htm” title=”beter” />

als je naar een pagina gaat die deze informatie meedraagt, verschijnt er in opera een extra navigatiebar (discreet), die je de mogelijkheid biedt verder door de site te navigeren door middel van home, previous, en next (er zijn ook nog index, contents, search, glossary, help, first, last, up, copyright en author).

(ook de mozilla-based browsers gebruiken dit –je moet het wel specifiek aanzetten)

voor meer informatie, cfr providing additional navigation aids op mark pilgrim’s dive into accessibility website.

minder goed is dan dat je (blijkbaar) verplicht bent te kiezen ts tabbed or non-tabbed browsing. beide opties tegelijk –zoals bij de mozilla-based– lijkt niet mogelijk (ik heb het toch nog niet gevonden); het is ofwel open pages in new window, ofwel niet. als de optie afgevinkt staat, kan je geen pagina in een new window openen, zelfs niet wanneer je target=”blank” specifieert. de pagina opent dan steeds in een new tab.

beter

opera 7 is uit (al twee dagen). snel, maar buggy (al vijf keer gecrashed in de 15 minuten dat ik ermee gewerkt heb). groot voordeel van opera vind ik dat je die goed kan gebruiken voor het checken van accessibility, via de user mode: emulate text browser, accessibility layout, etc.

Opera comes equipped with 12 new style sheets, varying from helpful features for users and developers, to the more zany like a Commodore 64 browser emulator. By choosing style sheets such as “Accessibility layout” or “High contrast B/W” users can in a snap modify pages for an easy read. Developers immediately benefit from features such as viewing structural elements without constantly reverting to its source code.

ondertussen is er ook checky voor de mozilla-based browsers

Checky adds a submenu to Mozilla’s context menu that allows you to run whatever page you’re on through one of (currently) 18 different online validaton and analysis services. Checky-Agent can be activated from the Checky menu or by simply pressing the F10 key. So, for example, you could run your page against the W3C’s markup and CSS validators, the Web Design Group’s HTML Validator, and Watchfire’s Bobby with a single keystroke and diesplay the results in a new browser window or tab.

en zelfs als je geen mozilla-based browser gebruikt, neem toch eens een kijkje op de supported services page voor een nuttige linklijst van free and commercial online Validator and Checker services

et tu, brute

vandaag nog geen krant gezien (te vroeg voor de website van ds waarschijnlijk), maar op bbc news staat het wel (european leaders rally behind us):

In a joint statement to various newspapers, the leaders of Britain, Spain, Italy, Portugal, Hungary, Poland, Denmark and the Czech Republic warned that the credibility of the United Nations would be on the line if it failed to ensure that Iraqi leader Saddam Hussein complied with its resolution on disarmament.

en op cnn natuurlijk (eight countries declare solidarity with u.s.):

The attacks of September 11 showed just how far terrorists — the enemies of our common values — are prepared to go to destroy them. Those outrages were an attack on all of us. In standing firm in defense of these principles, the governments and people of the U.S. and Europe have amply demonstrated the strength of their convictions. Today more than ever, the transatlantic bond is a guarantee of our freedom.

(wij gokken op 14 februari, maar het kan evengoed voor vandaag zijn)

in de brief staat o.a.

The real bond between the U.S. and Europe is the values we share: democracy, individual freedom, human rights and the rule of law. These values crossed the Atlantic with those who sailed from Europe to help create the United States of America.

(oh, en sinds wanneer zijn de us een democratie?)

now if you’ll excuse me, i’ll just sit here and be depressed for the remainder of the day.

*zucht*

ik weet nog goed, hoe we, bij het uitbreken van de golf-oorlog, tijdens de lessen van prevenier (historische kritiek) massaal –maar individueel, of in kleine groepjes– naar radiootjes zaten te luisteren om het verloop te volgen. een voordeel van prevenier was dat hij zulke dingen eigenlijk aanmoedigde, en ons herhaaldelijk om de stand van zaken vroeg, om er dan zijn commentaar aan toe te voegen. verder voordeel van prevenier was ook dat het hem niet louter te doen was om zijn opinie te verkondigen, maar dat hij ons alternatieven wou bieden op de mainstream bronnen. altijd alles vanuit zoveel mogelijk standpunten bekijken. (timisoara iemand?)

historische kritiek, quoi.

[update 08:55] ondertussen is ook ds wakker geworden: acht europese leiders steunen bush met brief, en niet alleen dat: louis michel waarschuwt voor isolement belgië.

ik ga daar geen verdere commentaar bij geven. er zijn al warblogs genoeg.

(wat staat er nu weer op die ijzertoren? –hint: het is niet avv-vvk)

beslist

het is de faim fatale geworden. gevestigd waar vroeger de bric en brac was. er was plaats te over, want voorlopig is het nog niet (al te) bekend.

(gekozen op basis van een goede recensie die we ergens hebben gelezen –was het nu de morgen, of de look-out— en ik dacht dat de mensen van de bric en brac er zelf ook over te spreken waren).

enfin, ik houd u op de hoogte.

(en daarvoor gaan we eerst nog eens naar de gouden klok met nathalie en david. things are decidedly looking up.)

speed

de wereld zit verkeerd in mekaar, meneer. indeed. de keren dat ik al niet gedacht heb om gewoon te stoppen en alle tijd in het (familie)leven te steken (onthaasting was de modeterm geloof ik).

dit was overigens een van de redenen waarom ik niet langer zelfstandig ben. dat lijkt raar, want als zelfstandige zat ik voortdurend thuis. zo leek het toch, want als zelfstandige kan je evengoed niet (nooit) thuis zijn. thuis was een fysieke ruimte in ons huis waar ik zowat 85% van mijn tijd doorbracht (wakker of slapend of iets daartussenin. vaak iets daartussenin).

toegegeven, nu sta ik op om 5u30, ben ik weg om 6u (zonder ontbijt) om rond 7 uur op het werk toe te komen. maar ’s avonds vertrek ik rond 16u, en ben ik ts 17u en 18u thuis. echt thuis. eenmaal uit die wagen gestapt ligt het werk (letterlijk) in brussel, en daar blijft het. er gaan nu ganse dagen voorbij zonder dat ik de computer thuis aanzet. want ik wil geen seconde meer missen van mijn ons zoontje.

(beterschap)

palm II

jawel. toen ik vrijdag dd ging terugbrengen was er 1 exemplaar van femme fatale. in de handen van een juffrouw van een jaar of twintig. de lessen taalkunde waren waarschijnlijk net afgelopen (de mons blandinus is vlakbij).

as luck would have it, ze twijfelde. ze had nog een andere film in haar handen, en een paar keer reeds had haar arm die aarzelende schokbeweging getoond die erop duidde dat ze mijn ff aan de rekken wou teruggegeven. en ik had maar een paar seconden nodig.

mijn poging zo casual mogelijk rond haar te drentelen, en geduldigheid uit te stralen tot ze de film zou terugplaatsen, was haar echter niet voorbij gegaan.

*zucht*

ze keek me even aan, en met een fijn glimlachje plaatste ze resoluut ff terug. haar hand had het doosje nog niet goed en wel vrijgegeven, of ik stond al aan de kassa aan te schuiven. my precious

en het was dat glimlachje waard. femme fatale is een schitterende film. pure hitchcock (niet alleen de inhoud maar ook de muziek draagt daar toe bij). spanning van het begin tot het einde, met slechts eenmaal een flauw moment, dicht tegen het einde van de film. omdat ik toen vreesde dat dit nu het einde van de film zou zijn. en dat zo’n einde toch wel barslecht was. but i was wrong. er volgde een zeer acceptabel einde, met een relatief laag hollywood-gehalte (een detail).

must see.

(de muziek is van ryuichi sakamoto, en lijkt zeer beïnvloed door bernard herrmann –componist voor de meeste hitchcock films)

imdb: brian de palma, alfred hitchcock, bernard herrmann, ryuichi sakamoto, femme fatale