een kwestie van hoffelijkheid?

Wij zijn hier ten huize notoire niet-rokers“, schrijft pharailde. Ook alhier, weet u ondertussen, komt geen rook binnen, tenzij ik de haard met nat hout heb aangestoken en vergeten ben het raampje af te sluiten. Onze reis naar Seattle was een weldaad voor de longen van mijn doktertje: sigaretten en andere rookwaren zijn er zo goed als verbannen, wie wil roken doet dat best thuis, of in een duidelijk daartoe voorbehouden omgeving. Openbare ruimtes (dus ook festivals), drank- en eetgelegenheden, bushaltes en dergelijke meer, zijn allemaal bij wet rookvrij gemaakt. Een ware –vergeef mij de woordspeling– verademing!

Ook hier tracht men steeds verantwoordelijker met lucht om te springen. Op Gent Jazz bijvoorbeeld, mag er niet gerookt worden in de concerttent. Dat verbod hangt aan zowat elke tentpaal, maar toch lapt de nictoneverslaafde dat –zonder een moment begrip of vertwijfeling– aan zijn laars. De organisatie treedt zo goed of niet op tijdens het tweede deel van het festival, want het is dweilen met de kraan open. Jazz in ’t Park is nog zo’n gemoedelijk festival. Iedereen kruipt bijeen in een tent, waar het gros van de mensen de vlam aan de pijp houdt, waardoor men nog moeilijker ademt dan in de meest doorrookte jazzclub.

Nochtans is –strikt genomen– roken in die omgeving waarschijnlijk verboden. Ook roken op de perrons is –om gelijkaardige reden– bij wet verboden sinds 1 januari 2004.

Maar inderdaad, de Belgische mentaliteit is er grotendeels één van egocentrisme en eigengelijk. Het wordt hoogtijd dat er een algemeen rookverbod komt (en al zeker) in de horeca, dan kunnen we tenminste zonder ademnood opnieuw een kroegconcert meemaken.

11 gedachtes over “een kwestie van hoffelijkheid?”

  1. Toch zie ik iedere dag mensen er nog eentje opsteken op de perrons, want het is buiten, hé ? En al die trein controleurs zeggen daar niets op, ze negeren het gewoon.

    Ik vind dat het toch al wel een beetje verbeterd is, getuige mijn gevoel van ‘euhk’ als ik dan toch ergens binnen moet waar sigaretten rook hangt. Vroeger had ik dat nooit zo hard, die stank ervaring, nu des te meer.

    Ergens zie ik een vaag verband tussen het niet optreden tegen wat toch als wet gestemd geweest is en het genoegzaam kapot gaan van ons belgie in 2 delen. We zaaien wat we oogsten…

  2. Niet alleen de belg is egocentrisch… de meeste mensen gedragen zich hoofdzakelijk egocentrisch.
    Ivm roken is het alleen maar actieve repressie die een rookvrije omgeving kan creëren.

  3. Ik heb nog nooit iemand aangesproken zien worden omdat hij aan het roken was op het perron… ik zie zelfs regelmatig nmbs-personeel roken op de perrons.

  4. Onlangs nog gezien, mensen die na een treinrit van 20′ in de deuropening van de trein snel eentje gaan roken… Zaterdag op stap geweest met een zeer bonte groep, waarvan de helft – niet-rokers dan nog- vond dat mensen ‘vrij’ moeten zijn en rokers zo niet geviseerd mogen worden, en dat roken op café toch ok is want als je op café gaat kies je ervoor om in de rook te gaan zitten. Niet-rokers die dat zeggen he. Zucht. Ben ik dan echt zo kleingeestig als ik buiten wil komen zonder mij mottig te voelen en achteraf alle kleren direct in de wasmand te moeten keilen?

  5. Van mij mag iedereen doen wat hij wil, zolang hij daar geen andere mensen mee schaadt of lastig valt. En daar knelt dit schoentje natuurlijk.

    Roken is nu eenmaal schadelijk en mensen die er bewust voor kiezen om niet te roken worden nog veel te veel verplicht om passief mee te roken. Een rookverbod op openbare plaatsen en in café’s is volgens mij dus maar normaal.

    De meeste rokers verwachten blijkbaar dat niet-rokers hun sociaal leven maar moeten annuleren als ze liever niet passief meeroken. Dat vind ik toch wel vrij grof.

  6. blijkbaar toch enorm veel anti-rook gevoelens hier hé. Maar wie van jullie inhaleert dagelijks enkele liter uitlaatgassen in de file ? Een rookverbod vind ik logisch op bepaalde openbare plaatsen (restaurant, station,…) Maar in een café vind ik dat de uitbater zelf mag beslissen.
    Laat het niet misverstaan dat ik het ook wel degelijk krijg van mensen die roken waar er een verbod is. Maar of het nu om roken gaat of om andere regels die met de voeten worden getreden, ik erger er me evengoed mateloos aan…

  7. Ook last gehad van rokende medemens in de tent (jazz). Voor en naast mij en de wind komt altijd mijn richting uit!

  8. Helemaal mee eens. Dat algemeen rookverbod kan er niet snel genoeg komen. En jawel, ik heb al rokers op het perron aangesproken en hen gewezen op de verbodstekens. Je wordt gewoon in je gezicht uitgelachen.

  9. en als we nu eens allemaal die wettekst uittprinten in x-voud en er in het vervolg geen woorden meer aan vuilmaken, maar gewoon die tekst in hun pollen schuiven?

Reacties zijn gesloten.