electrabel (the continuing story)

Mijn post van vorig jaar over de jaarafrekening van electrabel is nog steeds redelijk populair, te oordelen aan mijn statistieken. Voor de afrekening van 2007 dienden we 427,80 euro bij te passen. Niet fenomenaal veel, gezien de zogezegd stijgende olieprijzen, maar het pessimisme van onze nutsvoorziener noopte het bedrijf er wel toe onze maandelijkse afrekening met maar liefst 30 euro te vermeerderen.

Tessa heeft hen toen gecontacteerd –ik was te boos– en is toen tot een compromis gekomen, wat resulteerde in een stijging van 12 euro per maand. Vorige maand kregen we de nieuwe jaarafrekening onder ogen, en kijk, we moeten opnieuw 491,01 euro opleggen. Ze zaten er dus duidelijk niet ver af –integendeel, hun pessimisme bleek een onwaarschijnlijk optimisme te verhullen.

Waar ik nu mee worstel is dat ze deze keer een verhoging van onze maandelijkse contributie voostellen van maar liefst –u zit toch neer?– 82 euro. Twee. En. Tachtig. Euro. Per maand. En ik ga hetzelfde zeggen als wat ik elk jaar binnensmonds mompel: ik moet dringend het concurrentieel marktaanbod eens van dichterbij bekijken. (Waar is dat vergelijkend artikel uit Test Aankoop nu weer?)

12 gedachtes over “electrabel (the continuing story)”

  1. ja electrabel, wij hadden daar ook en never-ending story mee. Eerst een afrekening van, jawel, 1456 euro!! Blijkt dat electrabel fout gerekend had. Nieuwe berekening gaf aan dat we 600 euro moesten betalen, ook dit klopte niet, en na een maand over en weer gebel bleek dat we zelfs 600 euro teruggestort moesten krijgen. Al goed dat een mens op dat moment wat assertief is.
    We moeten ook dringend eens het concurentiel marktaanbod bekijken.

  2. Die rekenmodules zeggen echter ook niet alles. Vorige maand heb ik mijn verbruik van de vorige 2 jaar ingegeven. Ik heb de exacte kWh van vorig jaar en dat van het jaar ervoor vergeleken.
    Ik heb de ingave gedaan voor bijna alle leveranciers en ook van de mijne, Nuon. Je zou bij de laatste verwachten dat de cijfers (kostprijzen) die na berekening uit de module komen min of meer zou overeenkomen met wat ik moest betalen maar dat was zeker niet het geval. Er zijn verschillen (zegt de VREG) omdat je ook nog rekening moet houden met de kortingen die de leveranciers toepassen.
    Conclusie? Die rekenmodules, daar ben je vet mee: het is zo onduidelijk als wat(t). Het geeft een indicatie, meer niet.

  3. ik heb toch ook al minder goede verhalen gelezen van Nuon en andere goedkope leveranciers. misschien moet ik het allemaal een beetje meer op de voet volgen, want eigenlijk sta ik er niet zo bij stil. Na de komst van onze artur zijn we toch wel wat aan het uitkijken waarop we kunnen besparen.
    Ivm met je electrabel rekening: ok, je moet een iets hoger forfaitair bedrag per maand betalen. vermoedelijk zal de eindafrekening dan ook wel een stuk lagen liggen dan +400 €. Hoop ik toch. Maar bon, zoals gezegd, misschien moet ik toch wel alle opties eens overlopen.

  4. Nu moet ik er wel bijvertellen dat ik niet echt “miserie” heb met Nuon. Uiteindelijk heb ik na één simpel telefoontje bekomen dat ik maar 115 ipv 140 euro op mijn volgende voorschotfacturen zal moeten betalen.
    Blijft het feit dat ik het raar vind dat ondanks minder verbruik, ik veel meer moet betalen.
    Met het argument van Roel: “Misschien moet ge dat ook tegen uw tankstationbediende vertellen: “Ha kerel, in 2004 betaalde ik 20% minder aan de pomp, Oplichter!” – ben ik maar half tevreden. Als mijn producent niet zo’n monsterlijke, obscene winsten zou gemaakt hebben, dan ja.
    Verder maakt men het de consument helemaal onduidelijk door te stellen dat de prijs van de eindfactuur maar voor de helft aan het product ligt en de verschillen ook te danken zijn aan de exploitatiekosten van de leveranciers, de loodgieters zeg maar. Blijkbaar vervangen ze de buizen en netwerken om de haverklap en kost zoiets handenvol geld.
    Zo, dus als mijn bakker morgen een nieuwe oven koopt of mijn stookolieleverancier een nieuwe camion – mag hij dan ook zijn brood / olie 50% (of meer) duurder maken?

  5. @Peter: in het geval van electra ligt dat dus wel “een beetje” moeilijker, zoniet onmogelijk. Van leverancier veranderen bedoel ik, niet van producent.

  6. Ah, je bedoelt van distributienetbeheerder? Idd, dat is een heel pak lastiger. Maar die prijzen liggen min of meer vast, dacht ik, en mogen niet zomaar verhoogd worden. Is daar geen toestemming van de CREG voor nodig?

  7. wij trekken terug en toch wordt onze factuur ook aanzienlijk verhoogd. We hebben eieren voor ons geld gekozen en zijn naar Ebem overgestapt. Door de prijzen van de voorschotfacturen te verhogen, krijgt Electrabel jaarlijks een renteloze lening van miljoenen euro’s. En of dat geld zal opbrengen!

  8. Electrabel … pfff … ook al 2 keer een verhuis meegemaakt en daar verdienen ze aardig wat extra’s op omwille van hun oneerlijke en onduidelijke afrekeningen …

Reacties zijn gesloten.