twee punt nul

Flickr wordt beschouwd als één van de archetype web 2.0 toepassingen. Uitleg hoeft daar niet bij; samen met flickr is web 2.0 een begrip. Vraag aan zeven verschillende mensen waar dat begrip voor staat, en de kans is groot dat je evenveel verschillende verklaringen krijgt. Die daarom niet meer of minder juist zijn.

Web 2.0 zuigt. Niet alleen omdat het een hype-woordje zou zijn, maar het zuigt in sommige gevallen bandbreedte naar zich toe. Neem nu even dat flickr-voorbeeld, en beschouwen we daarin een gemiddelde pagina. Zoals de pagina waarop deze foto wordt getoond (klik voor die pagina):

dakparking

Om die pagina in uw browser binnen te halen, worden maar liefst 55 HTTP requests uitgevoerd en daarmee 377.229 bytes (368 KB of 0,359 MB) binnengehaald. Veralgemeend betekent dit dat er zo’n 55 verschillende stukjes tekst of beeld of opmaakbestaden (CSS) of javascript etc. in je browser worden gedownload.

In ideale omstandigheden moet je –enkel al om die gegevens over het internet te versassen– tussen de 2 (breedband) en 23 (ISDN/ADSL) seconden wachten voor zo’n pagina volledig binnengeladen is. Als de server, waarop die pagina wordt gehost, het op bepaalde momenten erg druk heeft, kan die wachttijd snel oplopen.

Om 11u21 vandaag, zo leren we uit de broncode van die pagina, duurde het aanmaken van die (dynamische) pagina maar liefst vijf seconden: page generated by www17 (in mud) at 11:21:37 05/21/06 in 5540ms. Een deel daarvan moet je bij die wachttijd bijtellen. Er worden maar liefst 3 opmaakbestanden (CSS) meegestuurd, en 22 (!) javascript bestanden.

Als u zich nog eens afvraagt waarom het soms zo traag gaat, bij flickr, dan hebt u hiermee alvast een deel van de uitleg.

2 gedachtes over “twee punt nul”

  1. Daarvoor zijn er toch browsercaches? Het merendeel van die 55 objecten wordt lokaal gecached, en moet dus normaal gezien niet worden gedownload (behalve de eerste keer)…

Reacties zijn gesloten.