het slechte links

Kijk, dat is het slechte links: de fout ligt bij de ander. En niet zomaar een ander, neenee, de fout, pardon, de schuld (!), ligt bij het Belang. En wij zijn weer vertrokken. (Ik zal het er maar expliciet bij zetten: het Belang is mijn vriend niet, en ik voorzie niet dat het dat ooit zou worden. Noch kan het op enige sympathie rekenen voor hun gedachtengoed.)

Het slechte links kent maar één zaak: de oorzaak, reden, schuld en gevolg voor alles wat verkeerd is of gaat in onze maatschappij, is te vinden in extreem rechtse hoek. Daardoor wijzen ze steeds opnieuw met steeds dezelfde vinger in steeds dezelfde richting. De echte oorzaak zoeken ze niet; de hand in eigen boezem steken doen ze evenmin. (Het slechte) links is immers nooit fout!

Hilarisch vind ik het, hoe men in één en dezelfde pentrek kan beweren dat de game-industrie geen enkele schuld treft, maar het Belang wel. Waarmee men effectief beweert dat gewelddadige computerspellen geen enkele invloed hebben op de conditionering van het gedrag, maar luisteren naar het Belang wel. Waarschijnlijk ontkent datzelfde links de invloed van videoclips op het sexuele gedrag van tieners (mannen zijn pooiers, vrouwen zijn hoeren). Of komt dat ook door het Belang?

Tuurlijk, als iemand thuis wordt opgevoed in een sfeer van Belang-ideologie, is de kans groot dat die die persoon het later knap lastig zal hebben om zich daaruit los te maken. Het gros van het gedachtengoed van het Belang is net zo belachelijk als pakweg voor de katholieken homo’s ziek zijn en condoomdragers moordenaars. Ik heb nochtans geen weet van gerechtelijke stappen tegen de CD&V daarvoor.

Ik pleit allesbehalve voor een gedoogbeleid tov het Belang. Maar ik pleit wél voor een échte aanpak om de opmars van het Belang tegen te gaan. En die begint bij de ’traditionele’ partijen, niet bij het Belang. Zeg niet ‘stop’ tegen de opmars van het Belang (een trein breng je ook niet tot stilstand door op de sporen te gaan staan), vraag je af ‘waarom’ die opmars er is.

Opvoeding, ik heb het al gezegd, is een zwaar onderschatte factor in onze maatschappij.

3 gedachtes over “het slechte links”

Reacties zijn gesloten.