Gebruik van alcohol. Gezondheidsenquête 2004
Overmatig alcoholgebruik, gedefinieerd als het gebruik van 6 glazen alcohol op één en dezelfde dag in de afgelopen 6 maanden, komt voor bij een derde van de bevolking (32%).
Even dacht ik, het is een taalfout, en ze bedoelen eigenlijk “gedefinieerd als het dagelijks/wekelijks gebruik van 6 glazen alcohol op één en dezelfde dag in de afgelopen 6 maanden”, maar neen, want de paragraaf gaat verder:
Meer dan de helft van deze personen, d.i. 18% van de totale bevolking, rapporteert minstens één keer per maand overmatig alcoholgebruik en bij 10% is dit elke week.
Verder staat er nog:
Toch dient opgemerkt te worden dat reeds 84% van de jongeren tussen 15 en 24 jaar aangeeft in de afgelopen 12 maand alcohol te hebben gebruikt.
En dan? Een glas champagne op nieuwjaar (NIEUWjaar) is ook alcoholgebruik. Ik vind dat eigenlijk geen interessante cijfers. Wat gebeurt er de rest van de week/maand?
De meest interessante informatie halen we uit de volgende zin:
Tussen de 45 jaar en 64 jaar is het gemiddeld alcoholgebruik het hoogst en noteren we het hoogst aantal zware drinkers (minstens 22 glazen per week).
Daarna gaat het weer de mist in. Of wat te denken van het volgende?
We noteren enkele belangrijke verschillen volgens het opleidingsniveau. De prevalentie van het gebruik het regelmatig gebruik en het dagelijks gebruik van alcohol neemt toe naarmate het opleidingsniveau stijgt. Overmatig gebruik van alcohol (zes of meer glazen op één dag) en het gebruik van minstens 22 glazen per week vertoont geen samenhang met het opleidingsniveau. Een problematisch alcoholgebruik wordt vaker gerapporteerd door laag opgeleiden.
Komma’s gebruiken we niet meer tegenwoordig, en (interne) logica is ook al niet meer belangrijk.
Om heel eerlijk te zijn, vind ik deze tabel van de FOD Economie en Statistiek stukken duidelijker dan de tekst die door de handen van minstens 7 personen van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid is gegaan. Om niet te zeggen dat ik het een bedroevende tekst vind.
Drinken en drinken is twee denk ik altijd maar.
Mensen die dagelijks een pilsje of tien van doen hebben, schuif ik persoonlijk aan de kant van de verslaafden.
Mensen die zich (zoals ik zelf) af en toe eens laten gaan op het gebied van alcohol (pilsen met de vrienden op vrijdag, zaterdag na de voetbal en zaterdagavond+nacht zwaar doorzakken). Niet elke week, maar wel geregeld.
Als student elke dag op café hangen tot in de vroege uurtjes. ’t Zal wel zijn dat het alcoholgebruik stijgt met het opleidingsniveau: iemand die “studeert” aan de univ heeft meer tijd om op café te gaan en doet dat heel vaak dan ook. Een bouwvakker die sinds zijn zestiende elke dag van 06u tot 19u werkt, is na het werk te moe om nog iets te drinken en valt in het weekend al helemaal omver na enkele drankjes.
Tja, cijfers eh. En kommagetallen 😉
In het stukske
“De prevalentie van het gebruik het regelmatig gebruik en het dagelijks gebruik van alcohol neemt toe”
ontbreekt minstens 1 komma:
“De prevalentie van het gebruik, het regelmatig gebruik, en het dagelijks gebruik van alcohol, neemt toe”
leest al veel gemakkelijker. Maar erger is hoe alles eerst samenhangt met het opleidingsniveau, dan toch maar weer niet, en dan weer wel.
Niet teveel van die stukjes of ik grijp terug naar de fles!
Hehe. Dan kunnen ze u als case study gebruiken 😀
Hého! Ik ben al één week (l-a-n-g) gestopt met drinken!
Goed nieuws voor de Gentse taxichauffeurs :p
Puh! Las ik onlangs niet dat de V-Tax bijna failliet is? Geen wonder met al die klantvriendelijkheid.