Als ik een FAQ op deze site zou hebben, zou deze vraag –en het soortement antwoord erop– dezer tijden helemaal bovenaan staan. Sinds ik mijzelf min of meer geout heb als vegetarisch, vragen de mensen mij of dat allemaal wel gezond is, zo geen dieren meer eten. Ook al gezien ik een halve topsporter ben, met mijn lopen en al.
Los van het feit dat ik al ongeveer een jaar niet meer loop (mijn knieën weigeren elke coöperatie –al ga ik binnenkort toch nog eens opnieuw starten), is het vanzelfsprekend perfect mogelijk om (1) vegetarisch te zijn én gezond en (2) daarenboven ook nog aan sport van niveau te doen (niet dat ik zelf ooit aan enig niveau zat, maar ik wijk af).
Goed, ik eet dus geen vlees of vis meer, tenzij het echt niet anders kan (heel erg zeldzaam op restaurant bijvoorbeeld, of bij mensen die uren hebben staan zwoegen over pot en pan om iets te bereiden). Ik tracht geen eieren of zuivel meer te consumeren. Eieren eet ik soms nog wel, maar dan alleen als ze van bij mijn schoonouders komen, die twee kippen hebben die op een diervriendelijke manier worden gehouden. Het grootste probleem in zuivelvrij eten betreft momenteel, geloof het of niet, de ontbijtkoeken. Ha!
Edoch, ben ik wel gezond? De mogelijke problemen bij vegetariërs situeren zich voornamelijk rond eventuele tekorten aan vitamine B12, ijzer, en omega-3-vetzuren. Begin dit jaar (na meer dan een jaar overschakeling naar vegetarisme, waartijdens ik grotendeels vlees- en visloos heb gegeten) werd mijn bloed onderzocht, en daar kwamen o.a. de volgende waarden uit:
- B12: 887 pg/mL; de referentiewaarden liggen tussen 197 en 866
- Ferritine: 270 ng/mL; ref. 20-280
- Cholesterol: 146 mg/dL; ref. 151-268 (streefwaarde EAS <190)
Zelf begrijp ik er niets van, maar mijn huisarts zegt mij dat zulks puike cijfers zijn. En gezien mijn huisarts professor in de hematologie is, ben ik nogal geneigd haar te geloven. (Nee, ik heb geen voor/na-cijfers.)
Dat zien er puike cijfers uit.
Maar over gezondheid gesproken: ik heb in dit reactievenstertje ooit eens een vraag gesteld over je migraine (of je een idee hebt wat de oorzaak is). Maar daar heb je (denk ik) nooit op geantwoord. Geen zin om dat eens op te schrijven? Migraine is toch zo’n kwaaltje waar veel mensen mee sukkelen, maar waarvan eigenlijk toch weinig geweten is. Of vergis ik me?
Schitterend! Niks beter dan hard cijfermateriaal om vleesfanaten te overtuigen van een beetje matiging zeker 😉 Vraagje voor de huisarts: hoe vaak zou een mens zo’n check-up moeten doen? Bij mij is het bijvoorbeeld een jaar of 7 geleden. Ik voel me zeer gezond, maar toch nog eens langs de huisarts passeren dan?
Hier ook, een tekort aan ijzer heb ik altijd al gehad maar sinds ik vlees noch vis eet is het alvast niet erger geworden.
En ik loop beter dan ooit.
Uit nieuwsgierigheid: vanwaar de ommekeer? (Ik herinner mij nl. posts als deze http://blog.volume12.net/7294.htm )
Chapeau, ik zou het niet kunnen -denk ik-, vlees en vis helemaal uit mijn menu bannen. (Wij eten wel minstens één keer per week vegetarisch, het is een begin, hé.)
Ha! Ik voel mij wat aangesproken omwille een vorige opmerking ivm vegetarisme (of eerder veganisme) en serieuze duursport. Ik wou dat ik ook nog jouw cijfers kon bereiken voor ferritine (had vorig jaar 70). Nu, een jaar is natuurlijk nog niet echt lang, maar in elk geval zo houden (uw eten). Mijn punt blijft dat vegetariërs uiteindelijk veel meer weten van voedingsleer dan anderen, al is het maar om de (verkeerdelijke) argumenten van overtuigde carnivoren te counteren.
O ja, vzw Eva van Tobias Leenaert is niet zover van uw deur ook 😉
@josie: als ge u goed voelt, is het geen absolute noodzaak om u te laten onderzoeken, maar het kan ook geen kwaad.
@Sara: ik vertoonde al langer vegetarische neigingen, mensen zoals Jonathan Safran Foer hebben het laatste zetje gegeven, denk ik.
@nico: en Lekker Gec!