Fulco Ottervanger & Steven De Bruyn

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=VZWj8UiV-tk&w=625&h=352]

Twee zondagen geleden speelden Fulco Ottervanger & Steven De Bruyn bij Opatuur in De Centrale. Ik heb een paar clips gemaakt, waarvan dit er alvast eentje is. Tijd om wat na te genieten.

(Het einde is een ‘beetje’ abrupt, want mijn geheugenkaart was vol, na vier clipjes. Beschouw het al een lange intro.)

Een e-reader?

Lang geleden, toen we voor de tweede keer een lange Amerika-reis maakten, kochten we een iPad en een e-reader. (Een riskant en taalkundig interessant onderscheid, want een iPad is ook een e-reader, maar dan bij uitbreiding en niet in primaire intentie. Passons.) Die eerste e-reader was een Nook, want een Kindle was niet in een winkel te koop (de Nook kochten wij bij Barnes & Noble).

De e-reader was trouwens in eerste instantie voor de wederhelft gekocht, die meer op reis ging dan ik, en dan telkens een paar dikke volumes leesplezier met zich meezeulde. Edoch geen nood, een paar maand later hadden we onze eerste Kindle in huis. Ondertussen hebben zowel Henri als ikzelf een Kindle Paperwhite, en heb ik ook al ruimschoots gebruik gemaakt van Google Play Books.

Maar wat is nu de beste manier om digitale boeken te lezen?

Waar we ons alvast geen zorgen om moeten maken, is opslagruimte. Een e-book is verwaarloosbaar klein, en tenzij u meer boeken op uw e-reader wil installeren dan u in gans uw leven kan uitlezen, beschikken alle e-readers over voldoende ruimte om minstens genoeg boeken op te bewaren om u een lange reis zoet te houden. De digitale versie van mijn nog-te-lezen boeken op de foto hieronder, past zonder problemen op de meeste e-readers.

20141008_boeken

1. Een e-reader device

De gemakkelijkheidsoplossing is om u een Kindle aan te schaffen. Het maakt eigenlijk niet zo erg uit dewelke, behalve als u vaak in bed of in donkere ruimtes schikt te lezen, dan kiest u best voor eentje dat een lichtbron ingebouwd heeft (zoals de Kindle Paperwhite of de nieuwe Kindle Voyage). Wie zijn boeken via amazon koopt, ziet ze automatisch op zijn Kindle verschijnen, wie zijn (niet DRM-beschermde) boeken elders koopt, moet ze er manueel op plaatsen, bijvoorbeeld via USB met behulp van Calibre (beschikbaar voor Windows, Mac en Linux) of via WiFi met de Amazon Send To Kindle dienst.

Wie over een tablet beschikt, kan daar trouwens de Kindle app op installeren (zowel voor iOS als Android). Boeken die via Amazon werden gekocht of via Send To Kindle werden geüpload, verschijnen dan automatisch in die app én daarbij worden uw leesvorderingen mee gesynchroniseerd. U stopt met lezen op uw Kindle device, neemt uw iPad of Nexus 7 of Samsung Galaxy Tab in de hand, en presto: u leest gewoon verder waar u gebleven was. (Opgelet: boeken die u via USB met Calibre op uw Kindle (device) had geïnstalleerd verschijnen niet automatisch op uw tablet, en ook uw vorderingen worden niet gesynchroniseerd.)

Er zijn andere e-readers, zoals Nook, Kobo, Sony e-reader, en Kindle Fire. Een Kindle Fire is eigenlijk niet veel meer dan een minder goede android tablet, dus als u daarin geïnteresseerd bent, raad ik u zeer nadrukkelijk een Nexus 7 aan. Nook, Kobo en Sony, zijn niet veel meer dan varianten van Kindle. We hoeven geen e-reader war te starten, mijn voorkeur gaat zonder meer uit naar een traditionele Kindle.

2. De software e-reader

U beschikt al over een tablet, en/of u schikt geen boeken te lezen terwijl de zon of een andere heldere lichtbron op uw toestel schijnt? Dan is de grote winnaar Google Play Books op een tablet of op een iOS of Android telefoon.

Google Play Books is een app op uw tablet/telefoon, en een browser based reader (u leest in uw webbrowser) op uw computer. Om één of andere reden wordt de toepassing doodgezwegen in de media (Domique Deckmyn, redacteur cultuur & media bij De Standaard, heeft het bijvoorbeeld nooit over het systeem in zijn besprekingen). Een boek uploaden is zeer eenvoudig, en uw e-boeken worden automatisch gesynchroniseerd over al uw toestellen met de Google Play Books app (inclusief uw leesvorderingen).

Via Google Play Books kunt u ook boeken aanschaffen (Engelstalig, Nederlandstalig, Franstalig, etc.), of u kunt er elders aangekochte (niet-DRM beschermde) boeken naar uploaden (PDF en EPUB). Een zeer groot gemak, vind ik dat.

Batterijduur is niet meteen een probleem. De batterij van een Kindle gaat héél lang mee zonder op te laden, bij een tablet is dat beduidend minder. Een tablet is meestal ook veel zwaarder –dat lijkt niet veel, tot ge een paar uur met één hand zo’n ding vasthoudt.

Zelf lees ik –zoals min of meer reeds aangegeven– op drie manieren. Bij voorkeur in een papieren boek, dan met de Kindle, maar ik heb ook altijd een paar boeken op Google Play Books staan, want mijn gsm, die heb ik altijd bij, en dus kan ik altijd lezen.

Wie een e-reader wil om Nederlandstalige boeken op te lezen: vergeet het. De Nederlandstalige digitale boeken zijn onverdedigbaar duur, en de onwil van boek.be om met deftige initiatieven naar buiten te komen, leiden mij ertoe het Nederlandstalige digitale boek voorlopig te boycotten.

Om heel eerlijk te zijn, blijft een e-reader voorlopig een luxeproduct, met een bijzonder slechte prijs-kwaliteit verhouding (net zoals de meeste smartphones trouwens). Ik blijf hardnekkig voorstander van een licentiemodel (optie 3b) voor boeken.

Was het in de huidige constructie niet (een beetje) illegaal, zou ik u het volgende aanraden: koop de papieren versie van het boek, en wanneer u mobieler moet zijn, dan zoekt u de digitale versie ergens op het internet (ik vermoed dat het zou kunnen volstaan in google te zoeken op “[naam auteur] [titel boek] epub”). Zo hebt u de papieren versie in uw bezit, en leest u wanneer nodig de digitale versie (die u verwijdert nadat u het boek uit hebt). Maar bon, ik raad dat dus niet aan.

Interessant om lezen is ook dit artikel op lifehacker: How to Buy Ebooks From Anywhere and Still Read Them All in One Place.

[Aangepast op 09/10/2014 9.09 u. met toevoeging van de Amazon Send To Kindle service naar aanleiding van de commentaar van stijn. Zelf meteen getest en het werkt.]

Films 201409

De terugkeer van de quotering! Vanaf deze maand ziet u opnieuw sterretjes –met een maximum van vier. Een uitzonderlijke vier, zoals ik vorige maand eigenlijk aan Locke had willen geven. Deze maand zit er zo geen bij, maar Edge of Tomorrow en Kynodontas waren beslist de moeite.

(Er zitten wel een paar –even uitzonderlijke– ‘0’-films tussen. Helaas.)

Oktober is dan weer filmfestivalmaand, ik zal mij eens over het programma moeten buigen.

  1. En som deg (Must Have Been Love) / Eirik Svensson / 2012 / **1/2
    On holiday in Istanbul Kaisa meets Jacob and she falls head over heels in love. The day after Jakob leaves back home, without Kajsa even knowing his last name. Some time later they meet up again, but Jakob doesn’t remember their fling.
    Hollywood romance in een Finse verpakking. Goed in het genre.
  2. Kynodontas / Yorgos Lanthimos / 2009 / ***1/2
    Three teenagers are confined to an isolated country estate that could very well be on another planet. The trio spend their days listening to endless homemade tapes that teach them a whole new vocabulary. Any word that comes from beyond their family abode is instantly assigned a new meaning. Hence ’the sea’ refers to a large armchair and ‘zombies’ are little yellow flowers. Having invented a brother whom they claim to have ostracized for his disobedience, the über-controlling parents terrorize their offspring into submission. The father is the only family member who can leave the manicured lawns of their self-inflicted exile, earning their keep by managing a nearby factory, while the only outsider allowed on the premises is his colleague Christina, who is paid to relieve the son of his male urges. Tired of these dutiful acts of carnality, Christina disturbs the domestic balance.
    Bijzonder bizarre film, die eventueel mooi en rustig kabbelend in beeld is gebracht. Voor de liefhebbers.
  3. Kristy / Oliver Blackburn / 2014 / **1/2
    When a college girl who is alone on campus over the Thanksgiving break is targeted by a group of outcasts, she must conquer her deepest fears to outwit them and fight back.
    Slasherfilm met een vrouw in de hoofdrol; mooie fotografie, deftige structuur in het verhaal, en onderhoudend.
  4. Chef / Jon Favreau / 2014 / **1/2
    A chef who loses his restaurant job starts up a food truck in an effort to reclaim his creative promise, while piecing back together his estranged family.
    Gezellige feel good familiefilm.
  5. X-Men: Days of Future Past / Bryan Singer / 2014 / **1/2
    The X-Men send Wolverine to the past in a desperate effort to change history and prevent an event that results in doom for both humans and mutants.
    Eerlijk gezegd ben ik een beetje mijn weg kwijt in die X-Men franchise. Ik weet begod niet meer hoeveel films er nu juist zijn, wie waar zit en op welke tijdslijn, maar ik weet wel dat ik telkens weer met plezier naar de films kijk. (Al is dat bij de ene al wat meer dan de andere.) Deze was goed, net niet te ingewikkeld, en met die ene Matrix-geïnspireerde scène, die de film al de moeite van het bekijken maakt.
  6. Leprechaun: Origins / Zach Lipovsky / 2014 / *
    Two young couples backpacking through Ireland discover that one of Ireland’s most famous legends is a terrifying reality.
    Ik weet niet goed waarvan deze film de Origins moet voorstellen, maar dit is gewoon een gemiddelde slasher/horror/angstfilm.
  7. Coherence / James Ward Byrkit / 2013 / **1/2
    Strange things begin to happen when a group of friends gather for a dinner party on an evening when a comet is passing overhead.
    Hola! Wat voor een trippy filmpje is dat? Een aanzienlijke portie meta, zowel in het verhaal zelf als in de intertekstuele verwijzingen. Ik geef bijvoorbeeld mee dat Nicholas Brendon meespeelt, als een min of meer in de anonimiteit verdwenen acteur die vroeger nochtans in een genredefiniërende serie heeft gespeeld (Brendon speelde Xander Harris in de fenomenale serie Buffy the Vampire Slayer). Zeker geen slechte debuutfilm!
  8. Edge of Tomorrow / Doug Liman / 2014 / ***1/2
    An officer finds himself caught in a time loop in a war with the alien race. His skills increase as he faces the same brutal combat scenarios, and his union with a Special Forces warrior gets him closer to defeating the enemy.
    Pft. Ik zag die film helemaal niet zitten: weer zo’n flauw gedoe met een halfbakken pseudoheroïsche Cruise. Maar de film boeide mij van bij de eerste iteratie. De regisseur/scenarist is erin geslaagd om op de gepaste momenten voor versnelling te zorgen en om enkel bij de sleutelmomenten stil te blijven staan. Puik!
  9. Scorned / Mark Jones / 2013 / 0
    A romantic weekend turns horrific and sadistic when Sadie discovers her boyfriend is having an affair with her best friend.
    Dat Billy Zane eigenlijk niet kan acteren, wisten we al langer. AnnaLynne McCord doet gelukkig iets beter haar best, maar als de geloofwaardigheid van het scenario nog verder gaat lijden onder een irrelevante pudeur, tsja… laat maar.
  10. Real Playing Game / Tino Navarro & David Rebordão / 2013 / 0
    In a future not too far away, Steve Battier, an elderly, terminally ill multi-millionaire, accepts the offer of a company – RPG – that in exchange for a high monetary sum, provides a very select group of clientèle the chance to be young again. For 10 hours, 10 millionaires from around the world, men and women of fame and power, are transferred to attractive and healthy younger bodies, to live in a world of temporary rejuvenation, in a game of real thrills, where every hour someone must die.
    Ugh. Nog meer slecht acteerwerk en pudeur dan in die film hier boven. Gemiste kans op veel beter, met zo’n intrigerend concept.
  11. The Signal / William Eubank / 2014 / **1/2
    On a road trip, Nic and two friends are drawn to an isolated area by a computer genius. When everything suddenly goes dark, Nic regains consciousness – only to find himself in a waking nightmare.
    De minst interessante acteerprestatie komt hier van een weinig verrassende Laurence Fishburne. Bonuspunten dan weer voor Olivia Cooke en Brenton Thwaites. Een beetje een onduidelijk of overdreven einde (en dan heb ik het over de allerlaatste scène, niet over het concept), is wat men deze film eventueel kan verwijten, maar voor de rest is het goed uitgevoerd en boeiend gebracht.
  12. Borgman / Alex van Warmerdam / 2013 / **
    A vagrant enters the lives of an arrogant upper-class family, turning their lives into a psychological nightmare in the process.
    Magisch realisme in de film. Het einde is (alweer) iets te bizar, maar voor de rest heb ik deze film heel erg gesmaakt. Een mooie hoofdrol voor een stoïcijnse Jan Bijvoet, die het schip rechthoudt in dit bijzonder bizarre scenario.
  13. Honeymoon / Leigh Janiak / 2014 / *1/2
    A newlywed couple finds their lake-country honeymoon descend into chaos after Paul finds Bea wandering and disoriented in the middle of their first night.
    Alsof het nog niet bizar genoeg was, is er ook nog deze Honeymoon, met een boeiende vertolking voor Rose Leslie (Ygritte uit Game of Thrones). Voor de rest is het net iets te gekunsteld geworden, met een vat aan overtollige complexiteit waaruit beter niet was getapt.
  14. At the Devil’s Door / Nicholas McCarthy / 2014 / *
    When ambitious young real estate agent Leigh is asked to sell a house with a checkered past, she crosses paths with a disturbed girl whom she learns is the runaway daughter of the couple selling the property. When Leigh tries to intervene and help her, she becomes entangled with a supernatural force that soon pulls Leigh’s artist sister Vera into its web – and has sinister plans for both of them.
    Alweer te complex voor dit soort film. Weinig boeiend.
  15. Gut / Elias / 2012 / 0
    Family man Tom has seen something he can’t forget, a mysterious video with an ugly secret that soon spreads into his daily life and threatens to dismantle everything around him.
    Jammer.
  16. How to Train Your Dragon 2 / Dean DeBlois / 2014 / **1/2
    When Hiccup and Toothless discover an ice cave that is home to hundreds of new wild dragons and the mysterious Dragon Rider, the two friends find themselves at the center of a battle to protect the peace.
    Onschuldige familiefilm, waarbij men (zoals vaak) de impressie heeft dat de cgi van mindere kwaliteit is dan in de eerste film.
  17. Transformers: Age of Extinction / Michael Bay / 2014 / 0
    A mechanic and his family join the Autobots as they are targeted by a bounty hunter from another world.
    Langdradig pseudo-epos waarin de regisseur voortdurend lijkt te twijfelen of hij nu een film voor volwassenen of kleuters maakt en uiteindelijk bij een nu reeds uitgemolken franchise uitkomt.
  18. The Two Faces of January / Hossein Amini / 2014 / ***
    A thriller centered on a con artist, his wife, and a stranger who flee Athens after one of them is caught up in the death of a private detective.
    Ik ben geen fan van Viggo Mortensen, die hier echter een heel mooie vertolking neerzet. Ik ben wel een fan van Patricia Highsmith (de schrijfster van de Ripley Novels) en van Kirsten Dunst. Ik vond het een mooi uitgewerkte, kwalitatieve film, die vermoedelijk echter niet iedereen zal boeien.
  19. Run Like Hell / James Thomas / 2014 / **1/2
    When four friends end up stranded in the small town of Spaulding, one local family offers help. The family’s real motives become terrifyingly obvious, as the couples find themselves fighting for their lives.
    Er zijn van die films die zo over the top zijn, dat ze –waarschijnlijk geheel onbedoeld– eigenlijk goed worden. Dit is zo’n film, met zoveel overacting, en zo’n slecht en voorspelbaar scenario, dat het bijwijlen hilarisch wordt. Ik zou er geen tweede keer naar kijken, maar ik heb er wel van genoten.

0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(films vorige maand)